Loading Догађаји

Планински масив Муртенице је највећи и најшумовитији од три колико их укупно има Златибор. Ретко посећен од стране организованих група, сакривен изнад прелепог Тавничког језера, а пре Златара, овај четинарски бисер је и станиште бора мунике који се све ређе може видети по планинама у Србији. Мора да има нешто у ваздуху, а још више у земљишту зашто на овом месту живе муника и молика заједно, што је изузетно ретко, јер захтевају потпуно различита станишта. Ето примера колико нас и сама природа подсећа и учи да и потпуне супротности могу живети у заједници. Доживљај ћемо употпунити другог дана са гребенском туром по Горњој Јабланици и попети се на неколико врхова преко 1000 метара.

Превоз:  3.700,00 динара

(цена обухвата најам аутобуса високе категорије, превоз за два дана, путарине, смештај и исхрану за возача).

Ноћење: 1200 динара  (у приватном смештају у Рибници испод Торника, а плаћа се власнику смештаја на лицу места)

Водич: Исидора Радоњић, МБ 810; тел: 063 1 639 198 (пријаве на Вибер).

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, здравствена књижица и лична карта.

Опрема:  ранац, слојевита топла одећа, дубоке ципеле, камашне, кабаница, штапови, резервна преобука (остаје у аутобусу)

Храна и вода: минимум 2 литра воде, сендвичи, свеже воће, суво воће

Пријаве и инфо код водича. Учешће се потврђује уплатом целокупног износа на рачун клуба „Планинарски клуб Раднички“, Ђурићева 3а, 11000 Београд. У случају одустајања наћи замену, јер се новац не враћа.

Пријавити се код водича најкасније до 17. априла, због резервације превоза.

Тавничко језеро

Програм

Полазак у суботу 22. априла у 06:15 са паркинга код Сава центра, скуп свих учесника акције у 06:00.

Путујемо ауто-путем Милош Велики, а касније магистралом до Златибора и још даље све до села Негбине, Ђенско Борје (1038 мнв) одакле креће наша тура по Муртеници, најпре поред записног бора код обновљеног Крста у зесеоку Илићи, па стазом поред  примерка ретке врсте бора “муника“ све до врха Јеље (1375 мнв), мало а касније излазимо и на највиши врх Караула 1375 мнв. Муртеница је изузетан Златиборски масив богат водом, али још више, Муртеница је богата четинарским шумама, посебно белим боровима, смрчом, јелом а уједно је и ретко станиште бора – мунике у нашој земљи. Пред крај туре у селу Кућани свратићемо у домаћинство код Драге Милићевић и Томке Пауновић на кафу, чај и ратлук и које ћемо замолити да нам отпевају нешто у двогласју, „из вика“. Ове две изузетне жене су ретки чувари нематеријалног културног наслеђа наше земље и ми ћемо имати ту привилегију да их упознамо. Туру у суботу завршавамо на прелепом Тавничком језеру где ћемо се огледати у бескрајно чистој води која подземним изворима пуни ово језеро.

* Стаза у суботу је кружна и дужине око 14 км са укупним кумулативним успоном од 500 м. Стаза је технички и кондиционо лака.

Недеља 23. април

Другог дана путујемо аутобусом до Јабланице где ћемо прво обићи цркву брвнару  посвећену Покрову Пресвете Богородице која је саграђена давне 1838. године. Даље ћемо кружном гребенском туром изаћи на неколико врхова: Љуљаш, Кик и Орлић; јужно кроз засеок Љубојевића преко Кома, излазимо на врх Љуљаш 1269 мнв одакле се пружа изузетан поглед на црногорске планине, даље преко потока Гудура и Узмидуше све до врха Кик 1205 мнв са којег се пружа поглед на реку Увац, одакле се враћамо ка Орлићу 1245 мнв са којег се пружа поглед на Јелову гору, Торник и Лиску. Повратак на почетну тачку преко засеока Божанићи.

*Стаза у недељу је дуга 14,5 км са око 700 м успона. Кондиционо и технички није тешка.

Реализацију ове акције помоћи ће мојe најсјајније колеге и пријатељи водичи Петар Весовић, ПК Торник из Чајетине, Златан Ђорђевић – ПК Раднички из Београда и Душко Тешић Дућа из ПК Љубовија.

У суботу вече изненађење, у дрвеним брвнарама подно Торника, водичи ће припремати вечеру за све вас.

Видимо се!

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.