Loading Događaji

Planinski masiv Murtenice je najveći i najšumovitiji od tri koliko ih ukupno ima Zlatibor. Retko posećen od strane organizovanih grupa, sakriven iznad prelepog Tavničkog jezera, a pre Zlatara, ovaj četinarski biser je i stanište bora munike koji se sve ređe može videti po planinama u Srbiji. Mora da ima nešto u vazduhu, a još više u zemljištu zašto na ovom mestu žive munika i molika zajedno, što je izuzetno retko, jer zahtevaju potpuno različita staništa. Eto primera koliko nas i sama priroda podseća i uči da i potpune suprotnosti mogu živeti u zajednici. Doživljaj ćemo upotpuniti drugog dana sa grebenskom turom po Gornjoj Jablanici i popeti se na nekoliko vrhova preko 1000 metara.

Prevoz:  3.700,00 dinara

(cena obuhvata najam autobusa visoke kategorije, prevoz za dva dana, putarine, smeštaj i ishranu za vozača).

Noćenje: 1200 dinara  (u privatnom smeštaju u Ribnici ispod Tornika, a plaća se vlasniku smeštaja na licu mesta)

Vodič: Isidora Radonjić, MB 810; tel: 063 1 639 198 (prijave na Viber).

Dokumenta: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, zdravstvena knjižica i lična karta.

Oprema:  ranac, slojevita topla odeća, duboke cipele, kamašne, kabanica, štapovi, rezervna preobuka (ostaje u autobusu)

Hrana i voda: minimum 2 litra vode, sendviči, sveže voće, suvo voće

Prijave i info kod vodiča. Učešće se potvrđuje uplatom celokupnog iznosa na račun kluba „Planinarski klub Radnički“, Đurićeva 3a, 11000 Beograd. U slučaju odustajanja naći zamenu, jer se novac ne vraća.

Prijaviti se kod vodiča najkasnije do 17. aprila, zbog rezervacije prevoza.

Tavničko jezero

Program

Polazak u subotu 22. aprila u 06:15 sa parkinga kod Sava centra, skup svih učesnika akcije u 06:00.

Putujemo auto-putem Miloš Veliki, a kasnije magistralom do Zlatibora i još dalje sve do sela Negbine, Đensko Borje (1038 mnv) odakle kreće naša tura po Murtenici, najpre pored zapisnog bora kod obnovljenog Krsta u zeseoku Ilići, pa stazom pored  primerka retke vrste bora “munika“ sve do vrha Jelje (1375 mnv), malo a kasnije izlazimo i na najviši vrh Karaula 1375 mnv. Murtenica je izuzetan Zlatiborski masiv bogat vodom, ali još više, Murtenica je bogata četinarskim šumama, posebno belim borovima, smrčom, jelom a ujedno je i retko stanište bora – munike u našoj zemlji. Pred kraj ture u selu Kućani svratićemo u domaćinstvo kod Drage Milićević i Tomke Paunović na kafu, čaj i ratluk i koje ćemo zamoliti da nam otpevaju nešto u dvoglasju, „iz vika“. Ove dve izuzetne žene su retki čuvari nematerijalnog kulturnog nasleđa naše zemlje i mi ćemo imati tu privilegiju da ih upoznamo. Turu u subotu završavamo na prelepom Tavničkom jezeru gde ćemo se ogledati u beskrajno čistoj vodi koja podzemnim izvorima puni ovo jezero.

* Staza u subotu je kružna i dužine oko 14 km sa ukupnim kumulativnim usponom od 500 m. Staza je tehnički i kondiciono laka.

Nedelja 23. april

Drugog dana putujemo autobusom do Jablanice gde ćemo prvo obići crkvu brvnaru  posvećenu Pokrovu Presvete Bogorodice koja je sagrađena davne 1838. godine. Dalje ćemo kružnom grebenskom turom izaći na nekoliko vrhova: Ljuljaš, Kik i Orlić; južno kroz zaseok Ljubojevića preko Koma, izlazimo na vrh Ljuljaš 1269 mnv odakle se pruža izuzetan pogled na crnogorske planine, dalje preko potoka Gudura i Uzmiduše sve do vrha Kik 1205 mnv sa kojeg se pruža pogled na reku Uvac, odakle se vraćamo ka Orliću 1245 mnv sa kojeg se pruža pogled na Jelovu goru, Tornik i Lisku. Povratak na početnu tačku preko zaseoka Božanići.

*Staza u nedelju je duga 14,5 km sa oko 700 m uspona. Kondiciono i tehnički nije teška.

Realizaciju ove akcije pomoći će moje najsjajnije kolege i prijatelji vodiči Petar Vesović, PK Tornik iz Čajetine, Zlatan Đorđević – PK Radnički iz Beograda i Duško Tešić Duća iz PK Ljubovija.

U subotu veče iznenađenje, u drvenim brvnarama podno Tornika, vodiči će pripremati večeru za sve vas.

Vidimo se!

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.