Loading Догађаји

„ВОДЕНА АВАНТУРА 2023“

У само једном дану имаћете прилике, да на једном релативно малом простору, уживате у мноштву изазова. Видећете чудесне креације крашког рељефа (меандри и котлови река Сврљишки Тимок и Белица), остатке античког доба, пругу Ниш-Књажевац, тунеле који су пројектовани још у доба Милана Обреновића, камене мостове (један је пројектовао лично Милутин Миланковић) и наравно природно купалиште Бањица за крај као шлаг на торту.  

Трошкови превоза: 3.000,00 РСД (обухвата трошкове превоза, путарине и исхрану за возача).

Водич: Исидора Радоњић, лиц. планинарски водич и спасилац на води; број дозволе МБ 810; тел: 063/ 1 639 198

Опрема:  ранац, слојевита планинарска одећа, купаћи костим и пешкир, дубоке планинарске ципеле, патике/сандале за воду (ко има), штапови, кабаница, резервна преобука (остаје у аутобусу)

Храна и вода: минимум 2 литра воде, сендвичи, свеже воће и суво воће.

Документа: чланска картица са маркицом за текућу 2023. годину, здравствена књижица и лична карта.

Пријаве и инфо код водича. Учешће се потврђује уплатом целокупног износа превоза на рачун Планинарског клуба ,,Раднички“ Београд, Ђурићева 3а. У случају одустајања наћи замену, јер се новац не враћа.

Пријавити се код водича најкасније до 11. јуна због резервације превоза.

Програм

Полазак у суботу, 17.06.2023, у 06:15 часова ујутру са паркинга код Сава центра. Путујемо ауто-путем до Сврљига и даље до села Варош (око 280 километара од Београда) из којег се пењемо ка кули која се налази изнад античке бање над клисуром Сврљишког Тимока и коју су још Римљани изградили на остацима Трачког града. У античко време се на овом месту налазио Тимакум Мајус. Ову трвђаву је од Византијаца 1187.године освојио Стефан Немања, а 1413. године, освојена је и од стране Турака. Крећемо се по гребену на коме се налази тврђава и спуштамо до видиковца одакле се пружа изузетан поглед на меандре Тимока, купалиште Бањица, Сврљишке планине, Озрен, Тресибабу, Стару планину..

Након паузе, крећемо у Нишевачку клисуру, најлепши део кањона Сврљишког Тимока. Спуштамо се до дивног видиковца Пробој  и чувеног купалишта Бањица где ћемо се у смарагдно зеленој боји реке Белице и  купати. Овде правимо дужу паузу. Купалиште Бањица је још у 1. и 2. веку била античка бања, а и данас важи да је овај извор воде  који се улива у Тимок и у реку Белицу, лековит.

После купања, прошетаћемо пругом уског и широког колосека и пролазимо кроз два од 32 тунела и прелазимо преко једног од 19 мостова које је пројектовао наш чувени научник Милутин Миланковић.

И на крају, круна нашег путовања је кањон реке Белице и пролазак са групом кроз све котлове кањона. Кретаћемо се кроз воду али и кроз сада неке већ суве деонице кањона како бисмо видели прелепе котлове којих укупно има 16 у кањону.

Кањон је мало посећен, природа је изузетна и нетакнута, једном речју заиста божанствена.

Напомене:

  • Сву неопходну опрему за безбедан пролазак групе кроз кањон обезбеђује водич.
  • Планинари који не желе да прођу кроз кањон реке Белице, могу остати на купалишту Бањица и одмарати се док се остатак групе не врати из кањона.

 Укупна дужина стазе око 13 км, висинска разлика је занемарљива.

Повратак за Београд је планиран у касним вечерњим сатима.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.