Loading Događaji

„VODENA AVANTURA 2023“

U samo jednom danu imaćete prilike, da na jednom relativno malom prostoru, uživate u mnoštvu izazova. Videćete čudesne kreacije kraškog reljefa (meandri i kotlovi reka Svrljiški Timok i Belica), ostatke antičkog doba, prugu Niš-Knjaževac, tunele koji su projektovani još u doba Milana Obrenovića, kamene mostove (jedan je projektovao lično Milutin Milanković) i naravno prirodno kupalište Banjica za kraj kao šlag na tortu.  

Troškovi prevoza: 3.000,00 RSD (obuhvata troškove prevoza, putarine i ishranu za vozača).

Vodič: Isidora Radonjić, lic. planinarski vodič i spasilac na vodi; broj dozvole MB 810; tel: 063/ 1 639 198

Oprema:  ranac, slojevita planinarska odeća, kupaći kostim i peškir, duboke planinarske cipele, patike/sandale za vodu (ko ima), štapovi, kabanica, rezervna preobuka (ostaje u autobusu)

Hrana i voda: minimum 2 litra vode, sendviči, sveže voće i suvo voće.

Dokumenta: članska kartica sa markicom za tekuću 2023. godinu, zdravstvena knjižica i lična karta.

Prijave i info kod vodiča. Učešće se potvrđuje uplatom celokupnog iznosa prevoza na račun Planinarskog kluba ,,Radnički“ Beograd, Đurićeva 3a. U slučaju odustajanja naći zamenu, jer se novac ne vraća.

Prijaviti se kod vodiča najkasnije do 11. juna zbog rezervacije prevoza.

Program

Polazak u subotu, 17.06.2023, u 06:15 časova ujutru sa parkinga kod Sava centra. Putujemo auto-putem do Svrljiga i dalje do sela Varoš (oko 280 kilometara od Beograda) iz kojeg se penjemo ka kuli koja se nalazi iznad antičke banje nad klisurom Svrljiškog Timoka i koju su još Rimljani izgradili na ostacima Tračkog grada. U antičko vreme se na ovom mestu nalazio Timakum Majus. Ovu trvđavu je od Vizantijaca 1187.godine osvojio Stefan Nemanja, a 1413. godine, osvojena je i od strane Turaka. Krećemo se po grebenu na kome se nalazi tvrđava i spuštamo do vidikovca odakle se pruža izuzetan pogled na meandre Timoka, kupalište Banjica, Svrljiške planine, Ozren, Tresibabu, Staru planinu..

Nakon pauze, krećemo u Niševačku klisuru, najlepši deo kanjona Svrljiškog Timoka. Spuštamo se do divnog vidikovca Proboj  i čuvenog kupališta Banjica gde ćemo se u smaragdno zelenoj boji reke Belice i  kupati. Ovde pravimo dužu pauzu. Kupalište Banjica je još u 1. i 2. veku bila antička banja, a i danas važi da je ovaj izvor vode  koji se uliva u Timok i u reku Belicu, lekovit.

Posle kupanja, prošetaćemo prugom uskog i širokog koloseka i prolazimo kroz dva od 32 tunela i prelazimo preko jednog od 19 mostova koje je projektovao naš čuveni naučnik Milutin Milanković.

I na kraju, kruna našeg putovanja je kanjon reke Belice i prolazak sa grupom kroz sve kotlove kanjona. Kretaćemo se kroz vodu ali i kroz sada neke već suve deonice kanjona kako bismo videli prelepe kotlove kojih ukupno ima 16 u kanjonu.

Kanjon je malo posećen, priroda je izuzetna i netaknuta, jednom rečju zaista božanstvena.

Napomene:

  • Svu neophodnu opremu za bezbedan prolazak grupe kroz kanjon obezbeđuje vodič.
  • Planinari koji ne žele da prođu kroz kanjon reke Belice, mogu ostati na kupalištu Banjica i odmarati se dok se ostatak grupe ne vrati iz kanjona.

 Ukupna dužina staze oko 13 km, visinska razlika je zanemarljiva.

Povratak za Beograd je planiran u kasnim večernjim satima.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.