Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

ПСК „Пелистер“ из Битоља негује вишедеценијску традицију Новогодишњег успона на Пелистер.

Својевремено овај јединствени успон био је организован 2. јануара, међутим откад га је Македонија прогласила за обавезан радни дан, успон је померен на 1. јануар. Тако је последњих 10 и више година овај успон буквално новогидишњи. Без обзира на временске
услове и температурни минус, традиција никада није прекинута.

ПК „Раднички“ као пријатељски клуб узимао је своје учешће на Новогодишњем успону, а ове надолазеће 2018. године поново ћемо бити у привилегији да дочекамо 1. јануар са битољским планинарима на 2601м.

Иначе, Пелистер је највиши врх планине Баба, истоименог националног парка Пелистер. Води се као трећи највиши врх Македоније, после Кораба и Титовог врха. До врха постоји велики број праваца који су различите техничке и кондиционе тежине, а сходно временским приликама организатор одлучује којом ће се трасом вршити Новогодишњи успон. То ће бити познато
неколико дана пред сам успон.

ПЛАН АКЦИЈЕ

Субота, 30. децембар: Полазак у 7 часова, изнајмљеним превозом од новобеоградске арене, улаз из Бул. Зорана Ђинђића. Долазак у Охрид у поподневним сатимасатима, где се одмах по доласку смештамо се у апартману „Никола“ удаљеном километар од центра Охрида. На располагању су нам двокреветне, трокреветне и четворокреветне собе. Након смештања користимо време за дружење и обилазак Охрида, слободно вече у граду, сходно свачијим жељама.

Недеља, 31. децембар: Устајање у 7 часова, доручак и паковање. Напуштамо Охрид и полазимо ка националном парку Галичица, где ћемо извршити успон на врх Магаро (2254м). Овај успон представља праву посластицу. Спада у лакшу категорију, како техничку тако и кондициону, а пут до врха и поглед са њега су незаборавни. Са једне стране гледаћемо на Преспанско језеро, а са друге на Охридско. Истим путем вратићемо се ка подножју планине. Након ове снежне и зимске бајке запутићемо се ка Битољу. Долазак у Битољ у послеподневним сатима. Смештамо се у мотел Пржо.

Битољ одликује изузетна стара чаршија, висока традиција и култура некадашњег дипломатског центра Балкана. Град је својевремено поседовао велики број конзулата свих важнијих држава. У граду се налази и музеј Кемала Ататурка који је похађао војну академију у Битољу. Некадашња војна школа данас је музеј. Нећемо пропустити ни прилику да посетимо Српско војничко гробље из Првог светског рата. Нову годину ћемо дочекати на градском тргу, где градске власти традиционално организују дочек. Трудићемо се да се не задржимо предуго, јер нас раном зором чека полазак ка Пелистеру.

Понедељак, 1. јануар: Устајање у 5 сати, паковање и полазак на Новогодишњи успон у 6 часова. Место, полазак и рута успона зависи искључиво од домаћина из ПСК „Пелистер“. Успон и спуст биће целодневна активност 1. јануара. Чекаће нас гарантованих 1000 метара висинске разлике при успону, али и невероватан поглед на Преспанско језеро испод нас на које ћемо гледати све време успона. На врху ћемо се поклонити бисти Димитрија Илевског – Мурата, првог Македонца који је попео Монт Еверест 1989. године, а који нажалост није међу живима.

Након повратка у Битољ наставићемо дружење са нашим домаћинима, са којима негујемо изузетно планинарско пријатељство. Чека нас реприза нове године и дружење до касних сати.

Уторак, 2. јануар: Након устајања слободно време у Битољу до 13 сати када је планиран полазак за Београд. Долазак у
Београд у вечерњим сатима, пре поноћи.

Чланови ПК Радничког учествовали су на новогодишњем успону пре 2 године, како је било и како
су се провели, можете видети на овом линку.

ЦЕНА: 100 евра (формирана на бази превоза минибусом)

У цену улази: превоз изнајмљеним возилом са путаринама, једно ноћење у Охриду, два ноћења у Битољу, ноћење и храна возача, услуге локалног водича, организациони трошкови, таксе за националне паркове.

ОПРЕМА: за зимске високогорске услове, списак техничке опреме накнадно ћемо објавити (то зависи од степена тежине руте успона)

ДОКУМЕНТА: лична карта или пасош, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2017. годину, путно осигурање.

ВОДИЧ: Бојан Јелић, 064/031-0146, bokijelic3@gmail.comж

ПРИЈАВЕ сваког четвртка у просторијама ПК „Раднички“, од 19 часова, ул. Војводе Шупљикца 31, Београд.