Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

PSK „Pelister“ iz Bitolja neguje višedecenijsku tradiciju Novogodišnjeg uspona na Pelister.

Svojevremeno ovaj jedinstveni uspon bio je organizovan 2. januara, međutim otkad ga je Makedonija proglasila za obavezan radni dan, uspon je pomeren na 1. januar. Tako je poslednjih 10 i više godina ovaj uspon bukvalno novogidišnji. Bez obzira na vremenske
uslove i temperaturni minus, tradicija nikada nije prekinuta.

PK „Radnički“ kao prijateljski klub uzimao je svoje učešće na Novogodišnjem usponu, a ove nadolazeće 2018. godine ponovo ćemo biti u privilegiji da dočekamo 1. januar sa bitoljskim planinarima na 2601m.

Inače, Pelister je najviši vrh planine Baba, istoimenog nacionalnog parka Pelister. Vodi se kao treći najviši vrh Makedonije, posle Koraba i Titovog vrha. Do vrha postoji veliki broj pravaca koji su različite tehničke i kondicione težine, a shodno vremenskim prilikama organizator odlučuje kojom će se trasom vršiti Novogodišnji uspon. To će biti poznato
nekoliko dana pred sam uspon.

PLAN AKCIJE

Subota, 30. decembar: Polazak u 7 časova, iznajmljenim prevozom od novobeogradske arene, ulaz iz Bul. Zorana Đinđića. Dolazak u Ohrid u popodnevnim satimasatima, gde se odmah po dolasku smeštamo se u apartmanu „Nikola“ udaljenom kilometar od centra Ohrida. Na raspolaganju su nam dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe. Nakon smeštanja koristimo vreme za druženje i obilazak Ohrida, slobodno veče u gradu, shodno svačijim željama.

Nedelja, 31. decembar: Ustajanje u 7 časova, doručak i pakovanje. Napuštamo Ohrid i polazimo ka nacionalnom parku Galičica, gde ćemo izvršiti uspon na vrh Magaro (2254m). Ovaj uspon predstavlja pravu poslasticu. Spada u lakšu kategoriju, kako tehničku tako i kondicionu, a put do vrha i pogled sa njega su nezaboravni. Sa jedne strane gledaćemo na Prespansko jezero, a sa druge na Ohridsko. Istim putem vratićemo se ka podnožju planine. Nakon ove snežne i zimske bajke zaputićemo se ka Bitolju. Dolazak u Bitolj u poslepodnevnim satima. Smeštamo se u motel Pržo.

Bitolj odlikuje izuzetna stara čaršija, visoka tradicija i kultura nekadašnjeg diplomatskog centra Balkana. Grad je svojevremeno posedovao veliki broj konzulata svih važnijih država. U gradu se nalazi i muzej Kemala Ataturka koji je pohađao vojnu akademiju u Bitolju. Nekadašnja vojna škola danas je muzej. Nećemo propustiti ni priliku da posetimo Srpsko vojničko groblje iz Prvog svetskog rata. Novu godinu ćemo dočekati na gradskom trgu, gde gradske vlasti tradicionalno organizuju doček. Trudićemo se da se ne zadržimo predugo, jer nas ranom zorom čeka polazak ka Pelisteru.

Ponedeljak, 1. januar: Ustajanje u 5 sati, pakovanje i polazak na Novogodišnji uspon u 6 časova. Mesto, polazak i ruta uspona zavisi isključivo od domaćina iz PSK „Pelister“. Uspon i spust biće celodnevna aktivnost 1. januara. Čekaće nas garantovanih 1000 metara visinske razlike pri usponu, ali i neverovatan pogled na Prespansko jezero ispod nas na koje ćemo gledati sve vreme uspona. Na vrhu ćemo se pokloniti bisti Dimitrija Ilevskog – Murata, prvog Makedonca koji je popeo Mont Everest 1989. godine, a koji nažalost nije među živima.

Nakon povratka u Bitolj nastavićemo druženje sa našim domaćinima, sa kojima negujemo izuzetno planinarsko prijateljstvo. Čeka nas repriza nove godine i druženje do kasnih sati.

Utorak, 2. januar: Nakon ustajanja slobodno vreme u Bitolju do 13 sati kada je planiran polazak za Beograd. Dolazak u
Beograd u večernjim satima, pre ponoći.

Članovi PK Radničkog učestvovali su na novogodišnjem usponu pre 2 godine, kako je bilo i kako
su se proveli, možete videti na ovom linku.

CENA: 100 evra (formirana na bazi prevoza minibusom)

U cenu ulazi: prevoz iznajmljenim vozilom sa putarinama, jedno noćenje u Ohridu, dva noćenja u Bitolju, noćenje i hrana vozača, usluge lokalnog vodiča, organizacioni troškovi, takse za nacionalne parkove.

OPREMA: za zimske visokogorske uslove, spisak tehničke opreme naknadno ćemo objaviti (to zavisi od stepena težine rute uspona)

DOKUMENTA: lična karta ili pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017. godinu, putno osiguranje.

VODIČ: Bojan Jelić, 064/031-0146, bokijelic3@gmail.comž

PRIJAVE svakog četvrtka u prostorijama PK „Radnički“, od 19 časova, ul. Vojvode Šupljikca 31, Beograd.