Loading Догађаји

Упознајте крајњи југоисток, околину Врања, тачније део око реке Пчиње и моју дедовину.

Планина Бела вода налази се на граници Србије и Северне Македоније, на крајњем југоистоку Србије и на североистоку Северне Македоније. Спада у планине које ограничавају Босилеградско Краиште, заједно са планинама Црноок, Дукатском планином и Доњољубатском планином. Највиши врх Белих вода је Големи врх са 1832 м, а други по висини је врх Аниште са 1786 м. Са Белих вода се пружа фасцинантан поглед према планама на југу Србије, ка Бугарској и Северној Македонији – Дукатска планина, планина Стрвна, Бесна кобила, Варденик са својим препознатљивим куполиким врхом Велики Стрешер, чак се и као танка трака види Власинско језеро, изнад њега и планина Грамада.

Планина Козјак се протеже уз границу Србије и Македоније, уздиже се између речних долина Пчиње и Kриве реке у правцу запад – исток. Највиши врх планине у Србији је Вирови (1285 м) преко којег прелази државна граница. На српској страни планине, у кањону реке Пчиње налази се познати манастир Прохор Пчињски.

Програм

Петак 21. јун 2024.

Полазак из Београда у 16:30 са паркинга код Сава центра. Дођите 15 минута раније како би кренули на време. Возимо се ауто-путем до Врања и даље ка Трговишту и Радовници, где скрећемо са главног локалног пута и идемо добрим макадамом до села Пролесје. Ноћење у Планинској кући “Митке“.

Субота 22. јун 2024. успон на Големи врх (1828мнв)

8:00- Устајање, доручак.

9:00- Полазак на успон од планинске куће, пратећи обележену планинарску стазу. Имамо око 7км до врха са успоном и висинском разликом око 530м. Лаганим темпом стижемо на врх око 12:00. Задржавање на врху око сат времена и спуштање до куће кружном стазом још око 2 сата.

16:00: Ручак (организовани) или самостални из ранца.

Слободно вече, ноћење.

Недеља 23. јун 2024.

7:00: Устајање. Доручак.

8:00 Превозимо се до манастира Прохор Пчињски који је удаљен 57 км од села Пролесје. Почетак стазе је од манастира Св.Прохора, преко испоснице, до врха Вирови 1284 мнв. Висинску разлику је око 800 м, спуст је истом стазом, а дужина целе стазе је око 14,5 км.

15.00: Полазак до Врања на ручак.

16:00: Ручак

17.00: Полазак за Београд. Очекивано време доласка око 22:00. 

Водич: МБ 769 Александра Цветковић у сарадњи са ПК Железничар Врање
064/8951330;  и-мејл: aleksandrac.vr@gmail.com

Трошкови превоза: 6.800,00 динара (обухвата превоз, путарине, смештај и исхрану за возача за све дане путовања).

Смештај: 1700,00 динара по особи за 2 ноћи и плаћа се у смештају

Домаћини нам могу припремити неке оброке, али могуће је користити и кухињу и припремати храну самостално. 

Документа: чланска картица са маркицом за 2024. годину, здравствена књижица и лична карта.

Опрема: слојевита планинарска одећа, дубоке планинарске ципеле, штапови, кабаница, заштита од сунца, резервна преобука (остаје у аутобусу), чеона лампа и добра воља.

Пријаве и инфо код водича на ВИБЕР, а учешће се потврђује уплатом целокупног износа трошкова превоза. У случају одустајања наћи замену јер се новац не враћа, нити се може пренети на другу акцију.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана услед непредвиђених околности.