Loading Događaji

Upoznajte krajnji jugoistok, okolinu Vranja, tačnije deo oko reke Pčinje i moju dedovinu.

Planina Bela voda nalazi se na granici Srbije i Severne Makedonije, na krajnjem jugoistoku Srbije i na severoistoku Severne Makedonije. Spada u planine koje ograničavaju Bosilegradsko Kraište, zajedno sa planinama Crnook, Dukatskom planinom i Donjoljubatskom planinom. Najviši vrh Belih voda je Golemi vrh sa 1832 m, a drugi po visini je vrh Anište sa 1786 m. Sa Belih voda se pruža fascinantan pogled prema planama na jugu Srbije, ka Bugarskoj i Severnoj Makedoniji – Dukatska planina, planina Strvna, Besna kobila, Vardenik sa svojim prepoznatljivim kupolikim vrhom Veliki Strešer, čak se i kao tanka traka vidi Vlasinsko jezero, iznad njega i planina Gramada.

Planina Kozjak se proteže uz granicu Srbije i Makedonije, uzdiže se između rečnih dolina Pčinje i Krive reke u pravcu zapad – istok. Najviši vrh planine u Srbiji je Virovi (1285 m) preko kojeg prelazi državna granica. Na srpskoj strani planine, u kanjonu reke Pčinje nalazi se poznati manastir Prohor Pčinjski.

Program

Petak 21. jun 2024.

Polazak iz Beograda u 16:30 sa parkinga kod Sava centra. Dođite 15 minuta ranije kako bi krenuli na vreme. Vozimo se auto-putem do Vranja i dalje ka Trgovištu i Radovnici, gde skrećemo sa glavnog lokalnog puta i idemo dobrim makadamom do sela Prolesje. Noćenje u Planinskoj kući “Mitke“.

Subota 22. jun 2024. uspon na Golemi vrh (1828mnv)

8:00- Ustajanje, doručak.

9:00- Polazak na uspon od planinske kuće, prateći obeleženu planinarsku stazu. Imamo oko 7km do vrha sa usponom i visinskom razlikom oko 530m. Laganim tempom stižemo na vrh oko 12:00. Zadržavanje na vrhu oko sat vremena i spuštanje do kuće kružnom stazom još oko 2 sata.

16:00: Ručak (organizovani) ili samostalni iz ranca.

Slobodno veče, noćenje.

Nedelja 23. jun 2024.

7:00: Ustajanje. Doručak.

8:00 Prevozimo se do manastira Prohor Pčinjski koji je udaljen 57 km od sela Prolesje. Početak staze je od manastira Sv.Prohora, preko isposnice, do vrha Virovi 1284 mnv. Visinsku razliku je oko 800 m, spust je istom stazom, a dužina cele staze je oko 14,5 km.

15.00: Polazak do Vranja na ručak.

16:00: Ručak

17.00: Polazak za Beograd. Očekivano vreme dolaska oko 22:00. 

Vodič: MB 769 Aleksandra Cvetković u saradnji sa PK Železničar Vranje
064/8951330;  i-mejl: aleksandrac.vr@gmail.com

Troškovi prevoza: 6.800,00 dinara (obuhvata prevoz, putarine, smeštaj i ishranu za vozača za sve dane putovanja).

Smeštaj: 1700,00 dinara po osobi za 2 noći i plaća se u smeštaju

Domaćini nam mogu pripremiti neke obroke, ali moguće je koristiti i kuhinju i pripremati hranu samostalno. 

Dokumenta: članska kartica sa markicom za 2024. godinu, zdravstvena knjižica i lična karta.

Oprema: slojevita planinarska odeća, duboke planinarske cipele, štapovi, kabanica, zaštita od sunca, rezervna preobuka (ostaje u autobusu), čeona lampa i dobra volja.

Prijave i info kod vodiča na VIBER, a učešće se potvrđuje uplatom celokupnog iznosa troškova prevoza. U slučaju odustajanja naći zamenu jer se novac ne vraća, niti se može preneti na drugu akciju.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana usled nepredviđenih okolnosti.