Loading Događaji

Planina Orjen nalazi se geografski u graničnom pojasu, na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ova nesvakidašnja krečnjačka lepotica poznata je po tome što se nalazi u najkišovitijoj regiji Evrope, a potpuno je bezvodna zbog krečnjačke građe. Voda se ovde skuplja kao kišnica. Iako je bezvodna, obiluje šumom retke vrste bora-munike. Na Orjenu se nalazi i najstarija uređena planinarska staza u Crnoj Gori, izrađena za potrebe austrougarskog prestolonaslednika iz loze Habzburga. Za planinare ovo je prava poslastica  jer planinu karakteriše surova lepota, pejzaži alpskog tipa, kameni platoi, raspucale stene i duboke jame. Imaćemo privilegiju da posetimo Orjen sa obe strane tj, i sa trebinjskog i sa herceg-novskog dela uz pomoć lokalnih klubova iz obe zemlje.

Vodič: Bojan Milovanović, MB 466; tel: 064 11 11 303; e-mail: bojanplaninar@gmail.com

Troškovi prevoza:  70,00€ u dinarskoj protivrednosti na dan uplate (obuhvata trošak prevoza, putarine, smeštaj i ishranu za vozača)

Cena noćenja: ukupno 15 evra za 2 noćenja i plaća se u domu

Broj učesnika je ograničen na 18 (minibus)

Potrebna dokumenta: lična karta ili pasoš, članska kartica sa markicom za 2023.

Oprema: strandardna planinarska oprema, planinarske cipele, jakna, čeona lampa, štapovi, zaštita od kiše, prva pomoć, krema sa zaštitnim faktorom, letnja vreća ili uložak za vreću

Hrana : poneti hranu za 2 dana, nema prodavnica na planini, pciono: može se unapred najaviti večera i/ili doručak u domu „Za Vratlom“ i to se dodatno plaća.

Voda: vode nema na usponima, tako da je za oba dana potrebno poneti dovoljnu količinu vode na uspone (minimum po 2 litra).

Prijave i informacije kod vodiča telefonom ili na sastancima kluba svakog četvrtka od 19:00-20:30, Đurićeva 3a, potkrovlje uz obaveznu uplatu prevoza. Nakon uplate i prijave u slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, jer se novac ne vraća.

Pogled na Orjen s mora

Program                                                      

Četvrak 19.10.

Polazak u 22:00 sa parkinga u ulici Dr. Agostina Neta, Novi Beograd (preko puta TC Delta City) prema Savskom keju. Putujemo autoputem do Čačka i dalje preko Zlatibora, Višegrada, Foče i Trebinja odakle nastaljamo još 20 km prema izletištu Ubla do planinarskog doma „Ubla“ na 1020 m gde ćemo biti smešteni u novoizgrađenom planinarskom domu naših prijatelja iz PD „Vučji Zub“ iz Trebinja. Očekivano vreme dolaska je u petak ujutru oko 7:00.

Petak 20.10.

Pravimo pauzu kod doma za doručak i odmor i oko 8:30 krećemo na planiranu turu koja u početku vodi šumskim putevima: Ubla – Koprivni do – Pirina poljana (6,5 km), nakon čega ulazimo u strmije delove šumskim stazama do lokaliteta Jezerine odakle levo nastavljamo grebenskom stazom još oko sat vremena do najvišeg vrha trebinjskog dela Orjena- Velika Jastrebica 1865 m, sa koga sa pruža prelep pogled na masiv Orjena.

Ukupna dužina staze je 9,5km, visinka razlika u usponu oko 900m, trajanje uspona 4,5 sati.

Posle pauze na vrhu povratak prema domu (u zavisnoti od spremnosti grupe i rapoloživog vremena postoji mogućnost produžetka ture prema Vučjem zubu, ali to ćemo videti na samom terenu). Smeštaj u domu u dve zajedničke spavaone (potrebna tanja letnja vreća), druženje sa domaćinima, noćenje.

Velika Jastrbica 1865 m

Pogled na Orjen

Subota 21.10.

Napomena: sve stvari potrebne za ovaj dan i noćenje nosimo sa sobom

Za ovaj dan planiran je uspon na orjensku lepoticu Subru i prolazak njenim najlepšim delom kroz amfiteatar. Polazak iz doma oko 8:00, vožnja u trajanju oko sat vremena putem prema Herceg Novom, gde na pola puta skrećemo na lokalni put preko sela Kruševice do Vrbanja gde je polazna tačka uspona (1000 mnv). Posle kraće pauze, do 10:00 polazak na uspon. Staza u prvom delu ide kroz bukovu šumu, a kasnije prelazi u kameniti deo u samom prilazu i tokom prolaza kroz stenoviti deo gde je potrebno obilaziti i preskakati kamene blokove.

Tehnički staza nije previše zahtevna, ali se opreznost podrazumeva. Na izlazu iz amfitetara se nalazi jedan kraći deo koji je zbog sigurnosti obezbeđen sajlom, nakon kog izlazimo na vrh Subre 1679 m.

Uspon traje do 4 sata, visinska razlika oko 800 m.

Posle duže pauze na vrhu i uživanja u pogledu na more i planine, silazak južnom stranom kraškim terenom preko Subrinog platoa i pašnjaka prema planinarskom domu (oko 2 sata). Dolazak u popodnevnim satima u dom „Za Vratlom“ gde ćemo prenoćiti. Uz prethodnu najavu domaćini nam mogu pripreme večeru (npr.  supa, gulaš ili po dogovoru i ko želi u nedelju ujutru doručak). Druženje sa domaćinima, noćenje.

Nedelja 22.10.

Posle doručka pakovanje i polazak oko 9:00. Pešačenje u trajanju oko 30 min do prevoza koji će nas čekati kod motela Borići, a zatim vožnja do Herceg Novog gde pravimo pauzu od 2 sata za obilazak grada ili kupanje u moru po želji.

Polazak za Beograd oko 12:00,  gde bi sa usputnim pauzama trebalo da stignemo oko 22:00.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.