Loading Догађаји

               Музеј камена и Кућа чаја у газдинству биолога Пеце Петровића, дан посвећен јабуци

Сувобор (864 м) je последња планина у низу ваљевских планина, са које се виде заталасани терени ка Равној гори, Коштунићима, Повлену, Медведнику…  Подно северних обронака планине Маљен сместио се Парк природе Рибница са Рибничком пећином, по својој посебности познатој и ван наше земље (у њој живи 15 врста слепих мишева). Ту је још и манастир и црква Светих апостола Петра и Павла, реновирана школска  зграда (19. век) у коју је ишао Живојин Мишић…Ту су и огромна, заштићена стабла липе…

Познати биолог, Пеца Петровић, који је својевремено стигао и до Панаме у потрази за слепим мишевима, вратио се на своје имање и у пећини поред реке Рибнице пронашао чак 15 врста. Као велики ентузијаста оснива на имању Музеј камена, са преко триста експоната, неки су још из времена диносауруса. У Кући чаја, коју брижљиво води његова кћерка Ивана, осећа се снага миришљавих биљака од којих се спремају дивни чајеви.

Котизација: 1250 динара (обухвата трошкове превоза )

Oпционо: улазак у музеј 400 динара, ручак на газдинству 400 динара (плаћа свако за себе на лицу места)

Водич: Јагода Новески МБ 467  – на тел. 060 751 32 97

Пријаве извршити путем анкете ОВДЕ.

Пријава је важећа само уз уплату аконтације од 1000 динара. Уплату извршити у клубу на састанку или пост-нет упутницом у пошти на наведени број телефона.

Опрема: гојзерице или патике, слојевито облачење, дугачке панталоне, пресвлака, јакна са капуљачом , ранчић са водом и ужином…

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, здравствена књижица.

План:

Музеј камена

Полазак у недељу 24.10. у 7:30 са паркинга код Сава центра (према Сави).             

Путујемо ка Ваљеву и Мионици, те селу Струганик, па путем ка Планиници и Равној гори, одакле се са једног платоа пењемо на врх Сувобора. Ту ћемо направити паузу за доручак и уживати у погледу на крајолик. Аутобусом се враћамо ка кући славног војводе Живојина Мишића ( око 12 часова). Затим пешачимо низ реку Рибницу око 2,5 км. Долазимо до висећег моста и преко њега, до Рибничке пећине.   

Око 14 часова пешачимо око километар до газдинства Петровић, где ћемо разгледати имање и упознати се са животињама које живе на имању, сазнати како је чика Пеца сакупио вредну геолошку збирку камена, минерала, фосила овог краја, чути и видети како се суше чајеви у Кући чаја, погледати Камени буквар… И ове године радионицу ћемо посветити јабуци и осликаћемо је на надалеко познатом струганичком камену. После радионице и ручка враћамо се ка кући Живојина Мишића, где нас чека аутобус (око 18 часова). У Београду  би требали бити у 20 часова.

Укупна дужина пешачења је око 8 км. Дан је посвећен јабуци ( jабука је једина воћкица која има свој светски дан 20.10. ), али ће излет бити слатко садржајан! 

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенције и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19, као и мера које су прописане у иностранству, уколико се тамо путује.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.