Loading Događaji

               Muzej kamena i Kuća čaja u gazdinstvu biologa Pece Petrovića, dan posvećen jabuci

Suvobor (864 m) je poslednja planina u nizu valjevskih planina, sa koje se vide zatalasani tereni ka Ravnoj gori, Koštunićima, Povlenu, Medvedniku…  Podno severnih obronaka planine Maljen smestio se Park prirode Ribnica sa Ribničkom pećinom, po svojoj posebnosti poznatoj i van naše zemlje (u njoj živi 15 vrsta slepih miševa). Tu je još i manastir i crkva Svetih apostola Petra i Pavla, renovirana školska  zgrada (19. vek) u koju je išao Živojin Mišić…Tu su i ogromna, zaštićena stabla lipe…

Poznati biolog, Peca Petrović, koji je svojevremeno stigao i do Paname u potrazi za slepim miševima, vratio se na svoje imanje i u pećini pored reke Ribnice pronašao čak 15 vrsta. Kao veliki entuzijasta osniva na imanju Muzej kamena, sa preko trista eksponata, neki su još iz vremena dinosaurusa. U Kući čaja, koju brižljivo vodi njegova kćerka Ivana, oseća se snaga mirišljavih biljaka od kojih se spremaju divni čajevi.

Kotizacija: 1250 dinara (obuhvata troškove prevoza )

Opciono: ulazak u muzej 400 dinara, ručak na gazdinstvu 400 dinara (plaća svako za sebe na licu mesta)

Vodič: Jagoda Noveski MB 467  – na tel. 060 751 32 97

Prijave izvršiti putem ankete OVDE.

Prijava je važeća samo uz uplatu akontacije od 1000 dinara. Uplatu izvršiti u klubu na sastanku ili post-net uputnicom u pošti na navedeni broj telefona.

Oprema: gojzerice ili patike, slojevito oblačenje, dugačke pantalone, presvlaka, jakna sa kapuljačom , rančić sa vodom i užinom…

Dokumenta: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, zdravstvena knjižica.

Plan:

Muzej kamena

Polazak u nedelju 24.10. u 7:30 sa parkinga kod Sava centra (prema Savi).             

Putujemo ka Valjevu i Mionici, te selu Struganik, pa putem ka Planinici i Ravnoj gori, odakle se sa jednog platoa penjemo na vrh Suvobora. Tu ćemo napraviti pauzu za doručak i uživati u pogledu na krajolik. Autobusom se vraćamo ka kući slavnog vojvode Živojina Mišića ( oko 12 časova). Zatim pešačimo niz reku Ribnicu oko 2,5 km. Dolazimo do visećeg mosta i preko njega, do Ribničke pećine.   

Oko 14 časova pešačimo oko kilometar do gazdinstva Petrović, gde ćemo razgledati imanje i upoznati se sa životinjama koje žive na imanju, saznati kako je čika Peca sakupio vrednu geološku zbirku kamena, minerala, fosila ovog kraja, čuti i videti kako se suše čajevi u Kući čaja, pogledati Kameni bukvar… I ove godine radionicu ćemo posvetiti jabuci i oslikaćemo je na nadaleko poznatom struganičkom kamenu. Posle radionice i ručka vraćamo se ka kući Živojina Mišića, gde nas čeka autobus (oko 18 časova). U Beogradu  bi trebali biti u 20 časova.

Ukupna dužina pešačenja je oko 8 km. Dan je posvećen jabuci ( jabuka je jedina voćkica koja ima svoj svetski dan 20.10. ), ali će izlet biti slatko sadržajan! 

Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju preporuka za primenu mera prevencije i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, kao i mera koje su propisane u inostranstvu, ukoliko se tamo putuje.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.