Loading Догађаји

Велика капа 2004м, Зелена глава 2155м, Отиш 2097м

Прењ је најатрактивнија планина БиХ, дивља и доминантна у својој лепоти. Налази се на северу Хецеговине изнад Коњица, Јабланице и Мостара и протеже се читавим током реке Неретве. Има 11 врхова изнад 2000м, невероватног рељефа који подсећа на алпске пејзаже и због свега тога с правом је добио синоним босански Хималаји.

Петак 1.октобар

Полазак из Београда у 22:00 са паркинга у улици Др. Агостина Нета -Нови Београд (преко пута TC Delta City) према Сави. Траса пута: Шабац, Лозница, Зворник, Сарајево,

Субота 2.октобар

Долазак у Коњиц у раним јутарњим сатима, одакле се са опремом пребацујемо у теренска возила (18 км макадамским путем) до локалитета Рапти где се налази планинарски дом на 1400м одакле после паузе крећемо на успон (понети довољну количину воде јер нема извора на стази до завршетка туре). Првих сат времена идемо кроз шуму до Дјевојачког кука одакле даље настављамо гребеном још око 2 сата до највишег врха Коњичке Бјелашнице-Велика капа 2004м.

Велика капа

Са врха се пружа фантастичан поглед на долину Тисовица и врх Кантар иза ње, као и на читав масив Прења: од Цетине преко Лупоглава, Вјетрених брда до Зелене главе и Особца.

После паузе, силазак гребеном преко врха Круна 1914м и касније кроз борову шуму до Врутка (1600м) и даље до планинарске куће Језерце на 1650м где ћемо бити смештени.

Укупно трајање туре око 7 сати, висинска разлика у успону 750м.

Ноћење у планинарској кући Језерце на спрату на дрвеном поду (потребна врећа за спавање и подметач јер нема кревета и душека). Објекат је отвореног типа, без икаквих додатних садржаја, извор воде се налази на 150м од дома и нема других опција за смештај у том делу планине.

Пл.дом Језерце

Пл.дом Језерце

 

 

 

 

 

 

Недеља 3.октобар

Око 7:00 полазак на успон на највиши врх Прења – Зелена глава 2155м и суседни врх Отиш 2097м. После паузе на врховима одакле се пружа фантастичан поглед на читав масив Прења и околне планине враћамо се истом стазом до план.куће Језерце. Наставак спуштања преко Скока и Раковог лаза до долине Бијела где ће нас чекати превоз. Укупна висинска разлика: у успону око 650м, у силаску око 1600м.

У поподневним сатима полазак према Сарајеву где правимо паузу и даље према Београду, где стижемо око поноћи.

Прењ-Зелена глава и Отиш

Документа: лична карта или пасош и чланска картица са плаћеном чланарином за 2021.год.

Опрема: стандардна за врхове преко 2000м, врећа за спавање, подметач, лампа, заштита од кише…

Храна: из ранца за два дана (на планини нема могућности набавке хране). Понети минимум 2 литра воде за сваки дан пешачења.

Котизација: 55,00 € (обухвата превоз на наведеној релацији, најам теренских возила за превоз од Коњица до почетка успона, смештај и исхрана возача)

Водич: Бојан Миловановић, МБ 466, контакт телефон: 064 11 11 303;  e-mail: bojanplaninar@gmail.com

Пријаве и информациоје код водича уз уплату аконтације од 30 € најкасније до 25.09.2021. У случају одустајања потребно наћи замену, иначе се аконтација не враћа.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.