Loading Догађаји

 

  

Планинарски савез Београда, Градски секретаријат за омладину и спорт и подмладак Планинарског клуба „Раднички“ – „Клинци-Планинци“ позивају вас на традиционално окупљање –“Планинарски подмладак Београда на Рајцу“ – 13. и 14.06.2020. године – 
ДЕСЕТО  јубиларно окупљање

 

Позивају се мали планинари  свих београдских планинарских  клубова на десето традиционално окупљање на Рајцу – Рајској планини. Позивамо вас на дружење, планинарење и изучавање планине и природе, или, како је један наш мали другар рекао: „изучавање ‘Планинологије’ – науке о планинама“.

На Рајцу нас увек чекају изненађења, али и традиционалне палачинке које спремају наши другари, одрасли планинари, на Добрим водама. Традиционална постаје и радионица нашег другара Марка Грујића, који на Добрим водама деци показује како могу да се здравије хране и да на планину носе здраве слаткише, једноставно направљене, а без вештачких додатака.         

Крећемо у суботу,  13.06. 2020.г. из Скерлићеве улице у 8 часова. На Рајац долазимо око 10 часова.
Следи размештање по собама:

– деца која иду са родитељима могу се сместити у собама са 2, 3 или 4 кревета,

– они који иду самoстално – у поткровљу и осталим собама.

Полазимо на пешачку туру око 13 часова: Планинарски дом  – Дебело брдо – Чанак – Шумска кућа – Дом извиђача – Планинарски дом „Чика Душко Јовановић“ – дужина стазе око 10 км. Ручак у планинарском дому је око 17 часова.

У вечерњим часовима планирана је „МИНИ ПЛАНИНАРСКА ШКОЛИЦА“  и  квиз о планинарењу са наградама. 

Наш другар, Борис Пишот, који држи обуке одраслим планинарима и курсеве о сигурном боравку у природи, научиће децу неким основним знањима која би требало да имамо сви када боравимо на планини. Школица ће имати теоретски и показни део у природи: 

1.Основни подаци о опреми и паковању ранца.
2.Како се снабдети водом и где
3.Неколико кратких информација о помоћи приликом повређивања (жуљеви, оједи, опекотине  од сунца, посекотине.)
4.Како припремити огњиште и чај од борових иглица.
5.Како направити импровизовано склониште.
6.Како и деца могу безбедно користити нож кад затреба.
7.Припрема хлеба на отвореној ватри.
8.Неколико основних планинарских чворова…  

Недеља  14.06.2020.г.

Устајање у 7 часова,  доручак у 8 часова. Полазак на пешачку туру до Добрих вода (758м) преко врха Рајца (848м), дужина стазе 12км (у одласку и повратку).
Током пешачења Борис Пишот ће показати како одредити стране света и помоћу чега то можемо урадити, како направити склониште, запалити ватру без шибица… Деца ће бити активни учесници, Борисови помагачи. На Добрим водама чекаће нас окрепљење које спремају наши старији другари – палачинке и чај (за одрасле кафа) и радионица о здравој храни.

Повратак у дом на ручак предвиђен је између 15:30 и 16 часова. После ручка – паковање, цртање и изложба дечјих радова.

У Београд се враћамо око 20 часова.

Цена за овај дводневни излет је:
За децу која бораве у 2, 3 и 4-творокреветним собама са три оброка, спавањем и превозом  – 2600 динара.
За децу која спавају у поткровљу са три оброка, спавањем и превозом – 2300 динара (зa ову је варијанту потребно имати врећу за спавање).
За одрасле – три оброка, спавање и превоз – 3000 динара.

*Цене су дотиране од стране ПС Београда.

Деца показују своју радост и одушевљење природом и планином. Допустимо им да се слободно крећу на чистом ваздуху, оснажују и јачају своје тело и дух. Одрасли, покажите да имате свест о томе да је природа деци највећа, најпрозрачнија и најзанимљивија учионица и пустите децу да уче у рајској учионици на планини Рајац.  

Пријаве код водича:  Јагода Новески, тел. 060/7513297 и у ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, четвртком у 19 часова, закључно са 07.06.2020. Рачунајте са тим да је за ову акцију увек велико интересовање и пријавите се на време.  

Сви они који су уплатили аконтацију или цео износ за ову акцију, која је требала да се одржи у марту, нека се изјасне да ли и даље иду, у супротном, новац ће им бити враћен. 

За акцију је потребно уплатити аконтацију од 1.500 динара и имати планинарску картицу са уплаћеном чланарином за  2020-ту годину.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .  Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Влада Републике Србије – Министарство омладине и спорта и Град Београд – Градски секретаријат за спорт и омладину, допринели су у значајној мери реализацији наших пројеката обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.