Loading Događaji

 

  

Planinarski savez Beograda, Gradski sekretarijat za omladinu i sport i podmladak Planinarskog kluba „Radnički“ – „Klinci-Planinci“ pozivaju vas na tradicionalno okupljanje –“Planinarski podmladak Beograda na Rajcu“ – 13. i 14.06.2020. godine – 
DESETO  jubilarno okupljanje

 

Pozivaju se mali planinari  svih beogradskih planinarskih  klubova na deseto tradicionalno okupljanje na Rajcu – Rajskoj planini. Pozivamo vas na druženje, planinarenje i izučavanje planine i prirode, ili, kako je jedan naš mali drugar rekao: „izučavanje ‘Planinologije’ – nauke o planinama“.

Na Rajcu nas uvek čekaju iznenađenja, ali i tradicionalne palačinke koje spremaju naši drugari, odrasli planinari, na Dobrim vodama. Tradicionalna postaje i radionica našeg drugara Marka Grujića, koji na Dobrim vodama deci pokazuje kako mogu da se zdravije hrane i da na planinu nose zdrave slatkiše, jednostavno napravljene, a bez veštačkih dodataka.         

Krećemo u subotu,  13.06. 2020.g. iz Skerlićeve ulice u 8 časova. Na Rajac dolazimo oko 10 časova.
Sledi razmeštanje po sobama:

– deca koja idu sa roditeljima mogu se smestiti u sobama sa 2, 3 ili 4 kreveta,

– oni koji idu samostalno – u potkrovlju i ostalim sobama.

Polazimo na pešačku turu oko 13 časova: Planinarski dom  – Debelo brdo – Čanak – Šumska kuća – Dom izviđača – Planinarski dom „Čika Duško Jovanović“ – dužina staze oko 10 km. Ručak u planinarskom domu je oko 17 časova.

U večernjim časovima planirana je „MINI PLANINARSKA ŠKOLICA“  i  kviz o planinarenju sa nagradama. 

Naš drugar, Boris Pišot, koji drži obuke odraslim planinarima i kurseve o sigurnom boravku u prirodi, naučiće decu nekim osnovnim znanjima koja bi trebalo da imamo svi kada boravimo na planini. Školica će imati teoretski i pokazni deo u prirodi: 

1.Osnovni podaci o opremi i pakovanju ranca.
2.Kako se snabdeti vodom i gde
3.Nekoliko kratkih informacija o pomoći prilikom povređivanja (žuljevi, ojedi, opekotine  od sunca, posekotine.)
4.Kako pripremiti ognjište i čaj od borovih iglica.
5.Kako napraviti improvizovano sklonište.
6.Kako i deca mogu bezbedno koristiti nož kad zatreba.
7.Priprema hleba na otvorenoj vatri.
8.Nekoliko osnovnih planinarskih čvorova…  

Nedelja  14.06.2020.g.

Ustajanje u 7 časova,  doručak u 8 časova. Polazak na pešačku turu do Dobrih voda (758m) preko vrha Rajca (848m), dužina staze 12km (u odlasku i povratku).
Tokom pešačenja Boris Pišot će pokazati kako odrediti strane sveta i pomoću čega to možemo uraditi, kako napraviti sklonište, zapaliti vatru bez šibica… Deca će biti aktivni učesnici, Borisovi pomagači. Na Dobrim vodama čekaće nas okrepljenje koje spremaju naši stariji drugari – palačinke i čaj (za odrasle kafa) i radionica o zdravoj hrani.

Povratak u dom na ručak predviđen je između 15:30 i 16 časova. Posle ručka – pakovanje, crtanje i izložba dečjih radova.

U Beograd se vraćamo oko 20 časova.

Cena za ovaj dvodnevni izlet je:
Za decu koja borave u 2, 3 i 4-tvorokrevetnim sobama sa tri obroka, spavanjem i prevozom  – 2600 dinara.
Za decu koja spavaju u potkrovlju sa tri obroka, spavanjem i prevozom – 2300 dinara (za ovu je varijantu potrebno imati vreću za spavanje).
Za odrasle – tri obroka, spavanje i prevoz – 3000 dinara.

*Cene su dotirane od strane PS Beograda.

Deca pokazuju svoju radost i oduševljenje prirodom i planinom. Dopustimo im da se slobodno kreću na čistom vazduhu, osnažuju i jačaju svoje telo i duh. Odrasli, pokažite da imate svest o tome da je priroda deci najveća, najprozračnija i najzanimljivija učionica i pustite decu da uče u rajskoj učionici na planini Rajac.  

Prijave kod vodiča:  Jagoda Noveski, tel. 060/7513297 i u PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, četvrtkom u 19 časova, zaključno sa 07.06.2020. Računajte sa tim da je za ovu akciju uvek veliko interesovanje i prijavite se na vreme.  

Svi oni koji su uplatili akontaciju ili ceo iznos za ovu akciju, koja je trebala da se održi u martu, neka se izjasne da li i dalje idu, u suprotnom, novac će im biti vraćen. 

Za akciju je potrebno uplatiti akontaciju od 1.500 dinara i imati planinarsku karticu sa uplaćenom članarinom za  2020-tu godinu.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .  Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Grad Beograd – Gradski sekretarijat za sport i omladinu, doprineli su u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.