Loading Događaji

Planinarski savez Beograda i PK „Radnički“ Beograd pozivaju vas na tradicionalni Planinarski tabor „Grbaja – Prokletije 2021“ od 01-04. jula 2021. god.

Severni vrh 2.460 m, Trojan 2190 m, Očnjak 2.185 m, Bor 2106 m,  Popadija 2.057 m,

Talijanka 2056 m, Podgoja 2.021m, Karaula 1915 m, Volušnica 1.879 m, 

Vezirova brada 1781 m

 

Četvrtak 01.07.

Polazak iz Beograda u 21:00 sa parkinga iz ulice Agostina Neta, koji se nalazi preko puta Delta Sitija u pravcu Savskog keja. Putujemo autoputem do Čačka , nakog čega nastavljamo Ibarskom magistralom. Pauzu od 45 minuta napravićemo u mestu Ušće. Dolazak u Gusinje oko 6 časova ujutru.

Petak 02.07.

Bor 2106 mnv

Nakon dolaska u Gusinje u 6 časova, autobusom nastavljamo još 7 km, do doline Ropojane i sela Vusanje, odakle ćemo izvršiti uspon na planinu Bor 2106 mnv. Mole se planinari da unapred imaju pripremljen manji ranac sa svime što je  potrebno za akciju. Sav višak stvari će ostati u vozilu i neće se vaditi.

Na turu polazimo oko 7 časova. Uspon na planinu Bor spada u lakše i jednostavnije. Nema rizičnih niti zahtevnih deonica i planinari svih kategorija mogu uživati na ovoj divnoj pitomoj planini. Staza nakon šume vodi konstantnim livadskim grebenom i ukupna visinska razlika koja se savladava je 1300 m, a dužina ture iznosiće 17 km. Prvi vrh na koji se izlazi je Ćemen 2036 mnv. Oni kojima eventualno bude mnogo pešačenja mogu ostati i uživati na vrhu Ćemena, a staza dalje vodi još 1 sat do krajnjeg cilja vrha Bor 2106 mnv. Sa planine se svo vreme pružaju izuzetni pogledi na dolinu Ropojane, Plavsko jezero i celu okolinu Prokletija. Staza vodi istim putem natrag ka vrhu Ćemen i selu Vusanje. Neće se žuriti, tura će biti podređena uživanju i kao takva trajaće 7 sati. Nakon završetka ture svi zajedno odlazimo do obližnjeg impresivnog ponora reke Grlje, gde ćemo se zadržati 30 minuta. Nakon toga sledi polazak za Gusinje gde ćemo imati pauzu koju ćemo iskoristiti za večeru,  kao i nabavku potrebnih namirnica u lokalnim marketima. U 18 časova krećemo za dolinu Grbaje, smeštanje u domu i šatorima, odmor i slobodne aktivnosti.

Vodiči: Jagoda Noveski i Goran Stojanović

Subota 03.07.

Učesnici Tabora moći će shodno svojim afinitetima da se odluče za jednu od tri akcije koje će biti organizovane u subotu.

Akcija br.1 –  TROJAN 2190 mnv          

Polazak na turu u 7 časova. Planinarski dom – stazom kroz šumu prema Volušnici, posle izlaska iz šume desno iznad vodopada do prevoja-Ćafe. Učesnici koji procene da ne mogu ili ne žele dalje mogu u dogovoru sa vodičem na ovom prevoju Ćafa odustati od daljeg uspona na Trojan i nastaviti ka obližnjoj Talijanki i Popadiji i vratiti se natrag u dom. Nastavak uspona preko Žute zemlje i dalje grebenom do vrha Trojana-Veliki vrh (2.190m). Uspon traje oko 5 sati. Posle duže pauze na vrhu sa koga se pruža panoramski pogled na Prokletije, Komove, Zeletin, Visitor, Kučke planine, povratak ka domu uz obilazak Šupljih vrata ispod vrha i dalje u silasku pored katuna Popadija i Ravnog ključa makadamskim putem nazad do doma. Tura nije tehnički zahtevna ali je kondiciono naporna, jer se prelazi preko 20 km sa visinskom razlikom od 1.250 m. Povratak u Grbaju oko 18:00.

Vodič: Bojan Milovanović

Akcija br.2 – SEVERNI VRH 2460 mnv

Polazak na turu u 7 časova. Sevrni vrh Karanfila jedan je od najzahtevnijih i najatraktivnijih vrhova Grbajskih Prokletija. Zahteva dobru kondiciju i spretnost hodanja po siparu i eksponiranim deonicama. Staza vodi od prve livade ka gornjoj i donjoj Krošnji ispod pečurke, zatim kroz Krošnjin prolaz ka vrhu. Svo vreme uspon je konstantan i traje 5-6 sati, a dužina staze u oba pravca je svega oko 8-9 km. Pogled sa vrha obuhvata Prokletije u celini i svoj svojoj lepoti. Povratak je stazom preko Šupljih vrata i Ljubokuća. Ukupno trajanje cele ture je 10 sati, sa visinskom razlikom od 1400 m. Povratak u Grbaju do 18 časova.

Vodič: Bojan Jelić

Akcija br.3 – VEZIROVA BRADA 1781m i PODGOJA 2021m

Polazak na turu u 7 časova. Akcija namenjena za Klince Planince, njihove roditelje kao i sve one koji ne žele da se izlažu težim kondicionim turama. Prvi vrh na koji će se izaći je Vezirova brada, trasa je svojim većim delom šumovita a sama završnica i izlazak na vrh je blago kamenita. Kome to bude dosta moći će natrag ka domu, a ko bude želeo još može da produži do Podgoje, vrha očaravajuće lepote, obraslim prelepim travnatim policama i livadama. Visinska razlika do Vezirove brade iznosiće oko 700m, a sa Podgojom 1150 m. Dužina ture iznosi 11 km. Povratak u Grbaju najkasnije do 18 časova.

Vodič: Jagoda Noveski

Nedelja 04.07.

Kao i prethodnog dana učesnici tabora moći će shodno svojim afinitetima da se odluče za jednu od tri akcije koje će biti organizovane u nedelju.

Akcija br.1 – OČNJAK 2185m

Polazak na turu u 7 časova. Očnjak je jedan od simbola Prokletija i doline Grbaje. Svojim dominantnim izgledom nikoga ne ostavlja ravnodšnim. Završnica uspona izrazito je tehnički eksponirana, a na samom vrhu ne može u isto vreme boraviti veći broj ljudi. Iz tog razloga na ovu turu ne može krenuti veći broj učesnika, a vodič će proceniti i odrediti ko može i pod kojim uslovima ići. Bez zaštitnog šlema na ovu turu, ne može se krenuti. Dužina staze je oko 3 km, a savladava se 1100 m uspona, koji traje oko 4 sata. Povratak u Grbaju do 14 časova.

Vodič: Bojan Milovanivić

Akcija br.2 –VOLUŠNICA 1879m – TALIJANKA 2056m – POPADIJA 2057m

Polazak na turu u 7 časova. Ova staza važi za najlakšu, najlepšu i verovatno najposećeniju deonicu na Prokletijama. Staza je pogodna kako za decu, tako i za sve kategorije planinara. Od doma se kreće šumom, i nakon nekih 2 sata, izlazi se na golet i greben sa koga se pruža sva lepota, raskoš i sjaj Prokletija. Ruta vodi grebenom preko vrhova Volušnica – Talijanka – Popadija i kružnom turom dolazi se ponovo do ulaza u šumu a zatim do doma i iznosi 11 km. Dužina trajanja ove predivne ture je 6-7 sati, sa visinskom razlikom od 1100 m. Povratak u dom  do 15 časova.

Vodič: Aleksandra Cvetković

Akcija br.3 – KARAULA 1915 m

Polazak na turu u 7 časova. Uspon ka Karauli ide šumovitom pitomom stazom, nakon koje se izlazi na kameniti vrh Karaula, koji se jasno vidi i dominira iznad našeg doma. Uspon spada u lakše, a pogled sa vrha je izuzetan. Povratak ka domu je istom stazom. Dužina cele ture je 7 km. Visinska razlika iznosi 800 m, a uspon do vrha traje 3 sata. Povratak u dom, najkasnije do 14 časova.

Nakon povratka svih planinara u dom, sledi pakovanje i sređivanje kampa i doma, kao i dodela zahvalnica svim klubovima koji su uzeli učešće na taboru. Polazak ka Gusinju najkasnije do 18:30, gde ćemo napraviti pauzu. Polazak iz Gusinja ka Beogradu najkasnije do 20 časova. Dolazak u Beograd u 5 časova ujutru.

U zavisnosti od vremenskih uslova i bezbednosne procene vodiča i stanja na terenu, plan aktivnosti može biti promenjen i prilagođen datim okolnostima.

Vodič: Aleksandar Lukić

 

Smeštaj

Raspoloživi kapacitet doma za vreme Tabora je 26 ležajeva. Ostali učesnici su dužni da obezbede šatore za sopstveni smeštaj. Raspored prijavljivanja određuje vrstu smeštaja.

Napomena: obzirom da je dom u procesu rekonstrukcije malo je verovatno da će sanitarni čvor i tuš kabine biti u upotrebi u tom periodu.

Cena noćenja u domu: 5 eura i jedinstvena je za sve učesnike.

Cena smeštaja u šatoru: 1 euro po šatoru i 1,5 euro po osobi za jedno noćenje.

Svi učesnici plaćaju dnevnu taksu za ulazak u Nacionalni park. Cena dnevne karte iznosi 1,00 EUR po osobi ili 0,5 EUR po osobi za grupne posete i navedeni iznos su u obavezi da plate pri dolasku vodiču koji će novac sa spiskom planinara predati dežurnom radniku NP Prokletije na naplatnoj rampi.

Ishrana: 
Ishrana je individualna.

Ishrana: individualna. Što se tiče namirnica moguće je snadbevati se u Gusinju, udaljenom 7 km od doma i u restoranu u Grbaji, udaljenom 300 m od doma.

Dokumenta: lična karta ili pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2021 godinu, osiguranje

Za maloletna lica ukoliko putuju bez roditelja ili sa jednim roditeljem obavezna je saglasnost roditelja ili staratelja za putovanje u inostranstvo i koja se overava kod Javnih beležnika.

Cena prevoza:

  • za planinare do 21 godinu 2.500 dinara
  • za ostale planinare 4.000 dinara

Prijave uz obaveznu uplatu prevoza kao i sve dodatne informacije kod vodiča :

Bojan Jel, MB 675; kontakt telefon: 064 03 10 146; i-mejl: bokijelic3@gmail.com                                                                                           

ili na redovnim sastancima u prostorijama PK Radnički četvrkom od 19:00 u ul.Vojvode Šupljikca 31, Beograd.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje  Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti  Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf  kao i mera prevencije za sprečavanje epidemije izazvane virusom COVID-19 koje su na snazi  u momentu izvođenja putovanja. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Grad Beograd – Gradski sekretarijat za sport i omladinu, doprineli su u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.