Loading Догађаји

Планинарски савез Београда и ПК „Раднички“ Београд позивају вас на традиционални Планинарски табор „Грбаја – Проклетије 2021“ од 01-04. јула 2021. год.

Северни врх 2.460 м, Тројан 2190 м, Очњак 2.185 м, Бор 2106 м,  Попадија 2.057 м,

Талијанка 2056 м, Подгоја 2.021м, Караула 1915 м, Волушница 1.879 м, 

Везирова брада 1781 м

 

Четвртак 01.07.

Полазак из Београда у 21:00 са паркинга из улице Агостина Нета, који се налази преко пута Делта Ситија у правцу Савског кеја. Путујемо аутопутем до Чачка , наког чега настављамо Ибарском магистралом. Паузу од 45 минута направићемо у месту Ушће. Долазак у Гусиње око 6 часова ујутру.

Петак 02.07.

Бор 2106 мнв

Након доласка у Гусиње у 6 часова, аутобусом настављамо још 7 км, до долине Ропојане и села Вусање, одакле ћемо извршити успон на планину Бор 2106 мнв. Моле се планинари да унапред имају припремљен мањи ранац са свиме што је  потребно за акцију. Сав вишак ствари ће остати у возилу и неће се вадити.

На туру полазимо око 7 часова. Успон на планину Бор спада у лакше и једноставније. Нема ризичних нити захтевних деоница и планинари свих категорија могу уживати на овој дивној питомој планини. Стаза након шуме води константним ливадским гребеном и укупна висинска разлика која се савладава је 1300 м, а дужина туре износиће 17 км. Први врх на који се излази је Ћемен 2036 мнв. Они којима евентуално буде много пешачења могу остати и уживати на врху Ћемена, а стаза даље води још 1 сат до крајњег циља врха Бор 2106 мнв. Са планине се сво време пружају изузетни погледи на долину Ропојане, Плавско језеро и целу околину Проклетија. Стаза води истим путем натраг ка врху Ћемен и селу Вусање. Неће се журити, тура ће бити подређена уживању и као таква трајаће 7 сати. Након завршетка туре сви заједно одлазимо до оближњег импресивног понора реке Грље, где ћемо се задржати 30 минута. Након тога следи полазак за Гусиње где ћемо имати паузу коју ћемо искористити за вечеру,  као и набавку потребних намирница у локалним маркетима. У 18 часова крећемо за долину Грбаје, смештање у дому и шаторима, одмор и слободне активности.

Водичи: Јагода Новески и Горан Стојановић

Субота 03.07.

Учесници Табора моћи ће сходно својим афинитетима да се одлуче за једну од три акције које ће бити организоване у суботу.

Акција бр.1 –  ТРОЈАН 2190 мнв          

Полазак на туру у 7 часова. Планинарски дом – стазом кроз шуму према Волушници, после изласка из шуме десно изнад водопада до превоја-Ћафе. Учесници који процене да не могу или не желе даље могу у договору са водичем на овом превоју Ћафа одустати од даљег успона на Тројан и наставити ка оближњој Талијанки и Попадији и вратити се натраг у дом. Наставак успона преко Жуте земље и даље гребеном до врха Тројана-Велики врх (2.190м). Успон траје око 5 сати. После дуже паузе на врху са кога се пружа панорамски поглед на Проклетије, Комове, Зелетин, Виситор, Кучке планине, повратак ка дому уз обилазак Шупљих врата испод врха и даље у силаску поред катуна Попадија и Равног кључа макадамским путем назад до дома. Тура није технички захтевна али је кондиционо напорна, јер се прелази преко 20 км са висинском разликом од 1.250 м. Повратак у Грбају око 18:00.

Водич: Бојан Миловановић

Акција бр.2 – СЕВЕРНИ ВРХ 2460 мнв

Полазак на туру у 7 часова. Севрни врх Каранфила један је од најзахтевнијих и најатрактивнијих врхова Грбајских Проклетија. Захтева добру кондицију и спретност ходања по сипару и експонираним деоницама. Стаза води од прве ливаде ка горњој и доњој Крошњи испод печурке, затим кроз Крошњин пролаз ка врху. Сво време успон је константан и траје 5-6 сати, а дужина стазе у оба правца је свега око 8-9 км. Поглед са врха обухвата Проклетије у целини и свој својој лепоти. Повратак је стазом преко Шупљих врата и Љубокућа. Укупно трајање целе туре је 10 сати, са висинском разликом од 1400 м. Повратак у Грбају до 18 часова.

Водич: Бојан Јелић

Акција бр.3 – ВЕЗИРОВА БРАДА 1781м и ПОДГОЈА 2021м

Полазак на туру у 7 часова. Акција намењена за Клинце Планинце, њихове родитеље као и све оне који не желе да се излажу тежим кондиционим турама. Први врх на који ће се изаћи је Везирова брада, траса је својим већим делом шумовита а сама завршница и излазак на врх је благо каменита. Коме то буде доста моћи ће натраг ка дому, а ко буде желео још може да продужи до Подгоје, врха очаравајуће лепоте, обраслим прелепим травнатим полицама и ливадама. Висинска разлика до Везирове браде износиће око 700м, а са Подгојом 1150 м. Дужина туре износи 11 км. Повратак у Грбају најкасније до 18 часова.

Водич: Јагода Новески

Недеља 04.07.

Као и претходног дана учесници табора моћи ће сходно својим афинитетима да се одлуче за једну од три акције које ће бити организоване у недељу.

Акција бр.1 – ОЧЊАК 2185м

Полазак на туру у 7 часова. Очњак је један од симбола Проклетија и долине Грбаје. Својим доминантним изгледом никога не оставља равнодшним. Завршница успона изразито је технички експонирана, а на самом врху не може у исто време боравити већи број људи. Из тог разлога на ову туру не може кренути већи број учесника, а водич ће проценити и одредити ко може и под којим условима ићи. Без заштитног шлема на ову туру, не може се кренути. Дужина стазе је око 3 км, а савладава се 1100 м успона, који траје око 4 сата. Повратак у Грбају до 14 часова.

Водич: Бојан Милованивић

Акција бр.2 –ВОЛУШНИЦА 1879м – ТАЛИЈАНКА 2056м – ПОПАДИЈА 2057м

Полазак на туру у 7 часова. Ова стаза важи за најлакшу, најлепшу и вероватно најпосећенију деоницу на Проклетијама. Стаза је погодна како за децу, тако и за све категорије планинара. Од дома се креће шумом, и након неких 2 сата, излази се на голет и гребен са кога се пружа сва лепота, раскош и сјај Проклетија. Рута води гребеном преко врхова Волушница – Талијанка – Попадија и кружном туром долази се поново до улаза у шуму а затим до дома и износи 11 км. Дужина трајања ове предивне туре је 6-7 сати, са висинском разликом од 1100 м. Повратак у дом  до 15 часова.

Водич: Александра Цветковић

Акција бр.3 – КАРАУЛА 1915 м

Полазак на туру у 7 часова. Успон ка Караули иде шумовитом питомом стазом, након које се излази на каменити врх Караула, који се јасно види и доминира изнад нашег дома. Успон спада у лакше, а поглед са врха је изузетан. Повратак ка дому је истом стазом. Дужина целе туре је 7 км. Висинска разлика износи 800 м, а успон до врха траје 3 сата. Повратак у дом, најкасније до 14 часова.

Након повратка свих планинара у дом, следи паковање и сређивање кампа и дома, као и додела захвалница свим клубовима који су узели учешће на табору. Полазак ка Гусињу најкасније до 18:30, где ћемо направити паузу. Полазак из Гусиња ка Београду најкасније до 20 часова. Долазак у Београд у 5 часова ујутру.

У зависности од временских услова и безбедносне процене водича и стања на терену, план активности може бити промењен и прилагођен датим околностима.

Водич: Александар Лукић

 

Смештај

Расположиви капацитет дома за време Табора је 26 лежајева. Остали учесници су дужни да обезбеде шаторе за сопствени смештај. Распоред пријављивања одређује врсту смештаја.

Напомена: обзиром да је дом у процесу реконструкције мало је вероватно да ће санитарни чвор и туш кабине бити у употреби у том периоду.

Цена ноћења у дому: 5 еура и јединствена је за све учеснике.

Цена смештаја у шатору: 1 еуро по шатору и 1,5 еуро по особи за једно ноћење.

Сви учесници плаћају дневну таксу за улазак у Национални парк. Цена дневне карте износи 1,00 ЕУР по особи или 0,5 ЕУР по особи за групне посете и наведени износ су у обавези да плате при доласку водичу који ће новац са списком планинара предати дежурном раднику НП Проклетије на наплатној рампи.

Исхрана: 
Исхрана је индивидуална.

Исхрана: индивидуална. Што се тиче намирница могуће је снадбевати се у Гусињу, удаљеном 7 км од дома и у ресторану у Грбаји, удаљеном 300 м од дома.

Документа: лична карта или пасош, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2021 годину, осигурање

За малолетна лица уколико путују без родитеља или са једним родитељем обавезна је сагласност родитеља или старатеља за путовање у иностранство и која се оверава код Јавних бележника.

Цена превоза:

  • за планинаре до 21 годину 2.500 динара
  • за остале планинаре 4.000 динара

Пријаве уз обавезну уплату превоза као и све додатне информације код водича :

Бојан Јелић, МБ 675; контакт телефон: 064 03 10 146; и-мејл: bokijelic3@gmail.com                                                                                           

или на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички четврком од 19:00 у ул.Војводе Шупљикца 31, Београд.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање  Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности  Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf  као и мера превенције за спречавање епидемије изазване вирусом COVID-19 које су на снази  у моменту извођења путовања. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Влада Републике Србије – Министарство омладине и спорта и Град Београд – Градски секретаријат за спорт и омладину, допринели су у значајној мери реализацији наших пројеката обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.