Loading Догађаји

Планинарски савез Београда и ПК „Раднички“ Београд позивају вас на традиционални Планинарски табор „Грбаја – Проклетије 2022“ од 30.06.-03. јула 2022. год.

Жљеб 2365м, Русолија 2382м, Северни врх 2.460м, Тројан 2190м, Попадија 2.057м,

Талијанка 2056м, Везирова Брада 1781м, Подгоја 2.021м,

Волушница 1.879м, Караула 1915м

 

Tрошкови превоза:

  • за планинаре до 21 годину 3.000 динара
  • за остале планинаре 5.000 динара

Смештај

Расположиви капацитет дома за време Табора је 40 лежајева. Остали учесници су дужни да обезбеде шаторе за сопствени смештај. Распоред пријављивања одређује врсту смештаја.

Напомена: Постоји могућност да ће санитарни чвор и туш кабине бити у употреби у том периоду.

Ноћење у дому:    до 18 година            -3,5 евра

                                   чланови Радничког- 500 динара

                                    остали                         -5 евра

Ноћење у шатору: 2,5 евра по особи

Сви учесници плаћају дневну таксу за улазак у Национални парк. Цена дневне карте износи 1,00 ЕУР по особи  коју су учесници табора у обавези да плате при доласку водичу који ће новац са списком планинара предати дежурном раднику НП Проклетије на наплатној рампи.

Боравишна такса: 1евро/дан (деца до 12г. не плаћају)

Исхрана: индивидуална. Што се тиче намирница могуће је снадбевати се у Гусињу, удаљеном 7 км од дома и у ресторану у Грбаји, удаљеном 300 м од дома.

Документа: лична карта или пасош, здравствена књижица, чланска картица са плаћеном чланарином за 2022 годину, осигурање

Опрема: стандарна опрема за високогорске услове кретања (гојзерице, кабаница, шешир, заштита од сунца, штапови итд)

За малолетна лица за Црну Гору обавезан је пасош. Уколико путују без родитеља или са једним родитељем обавезна је сагласност родитеља или старатеља за путовање у иностранство, која се оверава код Јавних бележника.

Пријаве као и све додатне информације код водича:

-Исидора Радоњић, МБ 810; контакт телефон: 063 1 639 198; или на мејл: isidormradonjic@gmail.com;

Јагода Новески МБ 467- 060 751 32 97 (пријаве за децу и родитеље)

Пријава за акцију се сматра валидном једино уз укупну уплату превоза искључиво на редовним састанцима клуба у просторијама ПК Раднички четврком од 19:00 у ул.Ђурићева 3а, Београд.

ПРОГРАМ

Четвртак 30.06.

Полазак из Београда у 22:00 са паркинга из улице Агостина Нета, који се налази преко пута Делта Ситија у правцу Савског кеја. Путујемо аутопутем до Прељине и настављамо Ибарском магистралом до места Ушће, где правимо паузу од 45 минута. Путовање настављамо даље ка Новом Пазару и Рожају и даље према Кули све до планине Штедим и новоизграђеног дома „Штедим“ на висини од 1750 м који се налази у власништву наших пријатеља из ПК Ахмица“ Рожаје.  

Петак 01.07.

Жљеб 2365 мнв и Русолија 2382мнв

У 7:00 сати ујутру планиран је полазак на успон на врхове Жљеб 2365м и Русулију 2382м. Моле се планинари да унапред имају припремљен мањи ранац са свиме што је  потребно за акцију. Сав вишак ствари ће остати у возилу и неће се вадити.

Након туре, у поподневним сатима, крећемо за долину Грбаје: смештање у Планинарском дому „Бранко Котлајић“ и по шаторима, одмор и слободне активности.

Водичи: Јагода Новески, Исидора Радоњић и Иван Мркић

Субота 02.07.

Учесници Табора моћи ће сходно својим афинитетима да се одлуче за једну од три акције које ће бити организоване у суботу.

Акција бр.1 –  ТРОЈАН 2190 мнв          

Полазак на туру у 7 часова. Планинарски дом – стазом кроз шуму према Волушници, после изласка из шуме десно изнад водопада до превоја-Ћафе. Учесници који процене да не могу или не желе даље могу у договору са водичем на овом превоју Ћафа одустати од даљег успона на Тројан и наставити ка оближњој Талијанки и Попадији и вратити се натраг у дом. Наставак успона преко Жуте земље и даље гребеном до врха Тројана-Велики врх (2.190м). Успон траје око 5 сати. После дуже паузе на врху са кога се пружа панорамски поглед на Проклетије, Комове, Зелетин, Виситор, Кучке планине, повратак ка дому уз обилазак Шупљих врата испод врха и даље у силаску поред катуна Попадија и Равног кључа макадамским путем назад до дома. Тура није технички захтевна али је кондиционо напорна, јер се прелази преко 20 км са висинском разликом од 1.250 м. Повратак у Грбају око 18:00.

Водич: Исидора Радоњић

Акција бр.2 – СЕВЕРНИ ВРХ 2460 мнв

Полазак на туру у 7 часова. Севрни врх Каранфила један је од најзахтевнијих и најатрактивнијих врхова Грбајских Проклетија. Захтева добру кондицију и спретност ходања по сипару и експонираним деоницама. Стаза води од прве ливаде ка горњој и доњој Крошњи испод печурке, затим кроз Крошњин пролаз ка врху. Сво време успон је константан и траје 5-6 сати, а дужина стазе у оба правца је свега око 8-9 км. Поглед са врха обухвата Проклетије у целини и свој својој лепоти. Повратак је стазом преко Шупљих врата и Љубокућа. Укупно трајање целе туре је 10 сати, са висинском разликом од 1400 м. Повратак у Грбају до 18 часова.

Водич: Иван Мркић

Акција бр.3 – ВЕЗИРОВА БРАДА 1781м и ПОДГОЈА 2021м (или Котлови)

Полазак на туру у 7 часова. Акција намењена за Клинце Планинце, њихове родитеље као и све оне који не желе да се излажу тежим кондиционим турама. Први врх на који ће се изаћи је Везирова брада, траса је својим већим делом шумовита, а сама завршница и излазак на врх је благо каменита. Коме то буде доста моћи ће натраг ка дому, а ко буде желео још може да продужи до Подгоје, врха очаравајуће лепоте, обраслим прелепим травнатим полицама и ливадама. Висинска разлика до Везирове браде износиће око 700м, а са Подгојом 1150 м. Дужина туре износи 11 км. Повратак у Грбају најкасније око 18 часова.

Водич: Јагода Новески

Недеља 03.07.

Као и претходног дана учесници табора моћи ће сходно својим афинитетима да се одлуче за једну од две акције које ће бити организоване у недељу.

Акција бр.1 –ВОЛУШНИЦА 1879м – ТАЛИЈАНКА 2056м – ПОПАДИЈА 2057м

Полазак на туру у 7 часова. Ова стаза важи за најлакшу, најлепшу и вероватно најпосећенију деоницу на Проклетијама. Стаза је погодна како за децу, тако и за све категорије планинара. Од дома се креће шумом, и након неких 2 сата, излази се на голет и гребен са кога се пружа сва лепота, раскош и сјај Проклетија. Рута води гребеном преко врхова Волушница – Талијанка – Попадија и кружном туром долази се поново до улаза у шуму а затим до дома и износи 11 км. Дужина трајања ове предивне туре је 6-7 сати, са висинском разликом од 1100 м. Повратак у дом  до 15 часова.

Акција бр.2 – КАРАУЛА 1915 м

Полазак на туру у 7 часова. Успон ка Караули иде шумовитом питомом стазом, након које се излази на каменити врх Караула, који се јасно види и доминира изнад нашег дома. Успон спада у лакше, а поглед са врха је изузетан. Повратак ка дому је истом стазом. Дужина целе туре је 7 км. Висинска разлика износи 800 м, а успон до врха траје 3 сата. Повратак у дом, најкасније до 14 часова.

Након повратка свих планинара у дом, следи паковање и сређивање кампа и дома, као и додела захвалница свим клубовима који су узели учешће на табору. Полазак ка Гусињу најкасније до 18:30, где ћемо направити паузу. Полазак из Гусиња ка Београду најкасније до 20 часова. Долазак у Београд у 5 часова ујутру.

У зависности од временских услова и безбедносне процене водича и стања на терену, план активности може бити промењен и прилагођен датим околностима.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Влада Републике Србије – Министарство омладине и спорта и Град Београд – Градски секретаријат за спорт и омладину, допринели су у значајној мери реализацији наших пројеката обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.