Loading Догађаји

Планинарски савез Београда и ПК „Раднички“ Београд

позивају вас на традиционални Планинарски табор „Грбаја – Проклетије 2024“

од 05-10. јула 2024. год.

Северни врх 2.460 м, Тројан 2190 м,  Попадија 2057 м, Каранфили Љуљашевића 2240 м, Подгоја 2021 м, Караула 1915 м, Волушница 1879 м, Ђеравица 2656 м, Хридско језеро, Хридски крш 2358 м, Крш Богићевице 2374 м, Маја Харапит 2217 м

 

Година 2024. је година велиих јубилеја клуба:

  • 75 година клуба
  • 60 година дома у Грбаји
  • 15 година подмлатка Клинци Планинци
  • 100 година од рођења Бранка Котлајића

             Учесници Табора 2022 – поглед из дома

ПРОГРАМ

Петак 05. јул

Полазак из Београда у 21:00 са паркинга из улице Агостина Нета, који се налази преко пута Делта Ситија иза зграде Техноманије. У овом тренутку не знамо да ли ћемо путовати преко Новог Пазара и Рожаја или преко Златибора и Бијелог Поља, зависи од радова на путу и обуставе саобраћаја.

Субота 06. јул

Долазак у Гусиње рано ујутру (без задржавања и паузе у Гусињу) и наставак до долине Грбаје где стижемо до 7:00 (аутобус се паркира за 700м од дома одакле носимо ствари до дома). Смештај у дому и постављање шатора. Одмор од пута до 10:00 када крећу планирани успони за први дан табора:

Акција бр. 1   Волушница Попадија – Талијанка (препорука за све који први пут долазе)

Водич: Уна Матко

Полазак на туру око 10-10:30. Ова стаза важи за лакшу туру али свакако најлепшу и најпосећенију деоницу на Проклетијама. Стаза је погодна како за децу, тако и за све категорије планинара. Од дома креће стаза кроз шуму и након неких 1,5 сат  излази на травнати плато одакле се изнад малог водопада излази на превој и даље на гребен са кога се пружа сва лепота, раскош и сјај Проклетија. Рута води гребеном преко врхова Талијанка – Попадија – Волушница  и кружном туром долази се поново до улаза у шуму а затим до дома и износи 11 км. Дужина трајања ове предивне туре је 6-7 сати, са висинском разликом од 1100 м. Повратак у дом  до 17:00.

Акција бр.2 – КАРАУЛА 1915 м

Водичи: Исидора Радоњић, Златан Ђорђевић (дужа варијанта) и Јагода Новески

Полазак на туру у 10:00. Највећи део успона иде шумском стазом са константним успоном до превоја испод врха након чега стаза пречи преко сипара, након којег стрмо кроз шуму излази на широки плато врха Караула 1915м, који се јасно види и доминира изнад нашег дома. Успон спада у лакше, успон до врха траје 3 сата, а поглед са врха је изузетан. Посла паузе на врху за повратак према дому постоје две варијанте: 1. лакша варијанта за повратак истом стазом до дома, 2. силазак до превоја испод врха одакле се спуштамо према катунима одакле стаза иде лево благим травнатим падинама поред остатака старе карауле и успоном до превоја Ђафа. Наредних 30 мин уживаћемо у  прелепим погледима на гребен од Попадије до Волушнице као и масива Каранфила преко пута, стаза пролази изнад извора и водопада и спушта се у цирк испод Волушнице до шуме и силази до дома. Висинска разлика износи 800 м (лакша варијанта, 1000 м дужа кружна варијанта). Повратак у дом од 16:00-18:00.

Акција бр.3 – КАРАНФИЛ ЉУЉАШЕВИЋА 2240м

Водич: Алексадар Лукић

Полазак на успон у 10:00, у првих 45 мин стаза иде преко сипара до уласка у шуму поред Миркове плоче и даље кроз букову шуму до испод видиковца на 1600м, одакле наставља кроз Љубокуће падинама испод врха Јагњичар до уласка у цирк Карлица. Даље стаза скреће лево до раскрснице према врху, мало тежим тереном преко камених блокова до завршног дела испод врха (земља и висока трава) на сам широки завршни плато врха Каранфил Љуљашевића 2240м, са кога се пружа феноменалан поглед на долину Ропојане, читав масив Бјелича и гребен од Везирове браде до Северног врха. Трајање успона око 4 сата, висинска разлика у успону 1150м. Повратак истом стазом до дома око 18:00. Напорнија тура од прве две, посебно после непроспаване ноћи у превозу.

Поглед на Каранфиле и Очњак

Недеља 07. јул

Акција бр.1 – СЕВЕРНИ ВРХ 2460 мнв Први меморијал посвећен Радоњи Шекуларцу

Водич: Бојан Миловановић

Успон ће бити организован у сарадњи са планинарима из ПК Очњак из Гусиња у знак сећања на Шекија, великог пријатеља Радничког, доајена и једног од првих гусињских планинара.

Полазак на туру око 6:00. Северни врх Каранфила један је од најзахтевнијих и најатрактивнијих врхова у долини Грбаје. Захтева добру кондицију и искуство кратања по експонираним стеновитим деоницама. Стаза води од прве ливаде ка горњој и доњој Крошњи испод Печурке, затим кроз Крошњин пролаз ка врху. Све време успон је константан и траје око 5 сати, а дужина стазе у оба правца је свега око 9 км. Поглед са врха обухвата Проклетије у целини и свој својој лепоти. Повратак истом стазом у долину или опционо, ако водич процени да је група спремна, кружном стазом преко Шупљих врата и Љубокућа. Укупно трајање целе туре је 10-13 сати, са висинском разликом од 1400 м. Повратак у Грбају до 18:00.

Акција бр.2долина Ропојана, долина Језера

Водич: Јагода Новески

Полазак из Грбаје око 7:00, превоз комбијем до Вусања и почетка долине Ропојана, обилазак водопада Грља, превоз теренским џиповима до старе карауле на ропојанском Застану 1320м одакле креће стаза кроз шуму која води до почетка долине коју чини шест ледничких језера (Буни Језерце) која се налазе на висина 1800м испод импозантних врхова Маја Бојс, Кокерханес, Шћокишта…Дужа пауза на језерима уз могућност купања у истим уколико временски услови дозволе. Повратак истом стазом до карауле на Застану и назад до Ропојане и Грбаје. Тура је погодна за све узрасте.

Акција бр.3 – Подгоја 2021м, Везирова брада 1781м

Водич: накнадно ће бити одређено

Полазак од дома око 7:00, 1 км испод дома асфалтним путем где је скретање на широки шумски пут којим се наредних око 4 км креће до изласка на широки травнати гребен који води пут врха Подгоје  2021м (Маја Подгојс) до код је потребно око 3 сата умереног хода. Са врха и већег дела гребена је фантастичан поглед на долине Грбају и Ропојану, читаву плавско-гусињску котлину и околне врхове. Успон ја погодон за све узрасте, нема опасних и тешких детаља. У повратку за део групе, уколико стаза буде потпуно сува, могућ је успон и на врх Везирова брада (Рогопеч) 1781м. Укупна висинска разлика у успону око 1150м, укупна дужина око 11 км, повратак истим путем до дома око 17:00.

Северни врх 2460 м (Табор 2022)

Понедељак 08. јул

Акција бр.1- ТРОЈАН 2190м

Водичи: Исидора Радоњић и Златан Ђорђевић

Полазак на туру у 7:00. Планинарски дом – стазом кроз шуму према Волушници, после изласка из шуме десно изнад водопада до превоја-Ћафе. Учесници који процене да не могу или не желе даље могу у договору са водичем на овом превоју Ћафа одустати од даљег успона на Тројан и наставити ка оближњој Талијанки и Попадији и вратити се натраг у дом. Наставак успона преко Жуте земље и даље гребеном до врха Тројана-Велики врх (2.190м). Успон траје око 5 сати. После дуже паузе на врху са кога се пружа панорамски поглед на Проклетије, Комове, Зелетин, Виситор, Кучке планине, повратак ка дому уз обилазак Шупљих врата испод врха и даље у силаску поред катуна Попадија и Равног кључа макадамским путем назад до дома. Тура није технички захтевна али је кондиционо напорна, јер се прелази преко 20 км са висинском разликом од 1.250 м у успону. Повратак у Грбају око 18:00.

Акција бр.2- Хридско језеро 1970м, Хридски крш 2358м, Крш Богићевице 2374м

Водич: Бојан Миловановић

Ова акција је планирана као дводневна (уколико буде минимум 15 заинтересованих, највише 20) спавање у шатору осим или ако успемо на пронађемо смештај у викендицама поред катуна на Богићевици (до средине маја ћемо имати информацију за учеснике).

Полазак у 7:00 комбијем од дома, вожња пут Гусиња и Плава до долине Бабино поље (око 33-35 км у једном правцу). Полазак са свим стварима са висине око 1550м  макадамским путем до Бајровића катуна 3 км, и даље лепом шумском стазом око 1 сат хода од катуна до Хридског језера које се налази на висини од 1970м. Хридско језеро је бисер Проклетија, за многе и најлепше језеро Динарида. На језеру правимо дужу паузу за одмор и купање ако временски услови дозволе. Наставак успона ка врху Хридски крш 2358 и даље према врху Крш Богићевице 2374м, који је нешто захтевији за успон и потребан је опрез због крушљивог терена. Са ових врхова се пружа панорамски поглед на читав масив и врхове изнад Бабиног поља и Богићевице: од Старца преко Бандере, Пасјег врха, Богдаша, Маја Ропса, Тромеђе до Ђеравице. Силазак према старој војној караули и у зависности од спремности групе наставак успона према још једном прелепом врху у масиву преко пута (за сада нека остане као изненађење). У касним поподневним сатима долазимо до катуна на Богићевици 1750м где ћемо подићи камп или унапред наћи смештај, што би нам значајно помогло због тежине опреме коју треба да носимо читав дан. Одмор, вечера, ноћење.

Акција бр.3- Маја Харапит 2217м

Водич: Иван Перчин

Полазак у 6:00 од дома превозом: највероватније теренским џиповима до краја долине Ропојане, одакле стаза води преко Ропојонаског језера на 1250м (које ће у том периоду вероватно пресушити) где се улази у Албанију и даље успоном кроз шуму до долине Рунице на 1550м, а затим према врху Маја Харапит са захтевним успоном у заврших 400м успона. Излазак на врх висине 2217м, трајање успона 5-6 сати, висинска разлика у успону око 1100м, око 10 км у једном правцу. После дуже паузе на врху повратак истом стазом према Ропојани и увече повратак џиповима у Грбају.

Уторак 09. јул

Акција бр.1- ЂЕРАВИЦА 2656м

Водич: Александар Лукић

Полазак у раним јутарњим сатима од дома (накнадно ће бити дефинисано време поласка) група од максимум 15-20 учесника, теренским возилима преко Плава и Бабиног поља до Богићевице (око 40 км), спајање са групом која је са Бојаном претходног дана била у том масиву и полазак на успон преко превоја Богићевица на 2100м одакле стаза прелази границу и улази у Метохију и наставља према врху Ђеравица 2656м. У једном правцу: 15 км, преко 1100м успона, 6 сати успона. Повратак истом стазом до катуна на Богићевици и увече повратак у Грбају. Изузетно кондиционо захтевна и напорна тура. Група за овај успон ће бити формирана минимум 20-30 дана пре акције због прибављања потребне дозволе за прелазак границе.

Акција бр.2 –ТАЛИЈАНКА 2036м – ПОПАДИЈА 2057м – ВОЛУШНИЦА 1879м

За све оне који су пропустили ову туру првог дана

Водич: Јагода Новески

Полазак на туру у 8 часова. Ова стаза важи за лакшу туру али свакако најлепшу и најпосећенију деоницу на Проклетијама. Стаза је погодна како за децу, тако и за све категорије планинара. Од дома креће стаза кроз шуму и након неких 1,5 сат  излази на травнати плато одакле се изнад малог водопада излази на превој и даље на гребен са кога се пружа сва лепота, раскош и сјај Проклетија. Рута води гребеном преко врхова Талијанка – Попадија – Волушница  и кружном туром долази се поново до улаза у шуму а затим до дома и износи 11 км. Дужина трајања ове предивне туре је 6-7 сати, са висинском разликом од 1100 м. Повратак у дом  до 15:00.

Акција бр.3 – опционо нека додатна лакша тура уколико буде заинтересованих:

  • Обилазак Алипашиних извора, водопада Грља, врела Савино око у Ропојани
  • Или нека друга лагана тура

Среда 10. јул

Последњег дана табора нису планирани дужи успони, већ одмор и дружење учесника са евентуалним лакшим шетњама од 3-4 км до краја долине до Треће ливаде. Паковање и сређивања кампа.

Полазак са стварима од дома у 14:00 до аутобуса и полазак за Београд у 14:30 где би са успутним паузама требали да стигнемо пре поноћи.

У зависности од временских услова и безбедносне процене водича и стања на терену, план активности може бити промењен и прилагођен датим околностима.

Важна напомена за успоне ван долине Грбаје:

Планирани успони на врхове који су удаљени од долине Грбаје: Ђеравица, Хридско језеро и масив Богићевице, Маја Харапит…су првенствено намењени планинарима који годинама уназад долазе на Табор и који су више пута претходних година ишли са нама на врхове изнад дома. До сада нисмо били у могућности да успоне на ове врхове организујемо за време табора и ти учесници ће имати апсолутну предност приликом  пријаве за те успоне до 10. јуна или до попуне група. Сви остали учесници који нису обишли врхове изнад дома имаће, сходно својим могућностима и жељама, више него лепе и изазовне успоне за 4 дана.

С обзиром да се за ове успоне додатно ангажују теренски џипови и комби возила, трошак изнајмљивања возила се дели равномерно на број учесника, цена зависи од туре, за Ропојану: долина језера, Маја Харапит…минимум 15 € по ученику за повратну вожњу, за Ђеравицу ће тај износ бити већи.                                                            

Сваке вечери у 21:00 ће бити организован састанак водича са учесницима са информацијама о успонима планираним за наредни дан и пријавама за исте, осим горе наведених тура за које ће списак учесника бити унапред дефинисан.

За превоз учесника Београд-Проклетије-Београд је ангажован аутобус 50 места + минибус 20 места (попуњава се редом без могућности избора) и нема могућности додатног превоза.

Цена превоза: за планинаре млађе од 21 год.: 4.000 дин., за остале планинаре 6.000 дин.

Смештај
Капацитет дома је 36-38 лежајева у три групне спаваонице. Потребна летња врећа.

Остали учесници су дужни да обезбеде шаторе за сопствени смештај или сами резервишу приватан смештај којег има доста у близини дома. Распоред пријављивања одређује врсту смештаја.

Цена ноћења у дому за одрасле особе: 7,50 евра (плаћа се на лицу места)

Планинари старости испод 21 године: 6,00 евра

Цена смештаја у шатору  је 5,00 евра по особи

* Боравишна такса је укључена у цену (1 ЕУР/дан)

* Улазница у Национални парк није укључена у цену и плаћа се дежурном раднику НП Проклетије, 3,00 € / дан, осим уколико не успемо да добијмо додатни попуст за групу.

Документа: лична карта или пасош, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2024.

За малолетна лица која путују без родитеља обавезна је сагласност родитеља или старатеља за путовање у иностранство и која се оверава код Јавних бележника.

Опрема: за високогорске успоне, адекватна обућа и одећа, штапови, чеона лампа, кабаница, заштоита од сунца итд..

Исхрана: 
Исхрана је индивидуална. Дом поседује потпуно опремљену кухињу за припрему оброка.

Што се тиче намирница могуће је снадбевати се у Гусињу, удаљеном 7 км од дома као и у ресторанима у Грбаји, најближи се налази поред самог дома.

Дом поседује купатило са два тоалета, умаваоницима и две туш кабине са топлом водом.

Пријаве као и све додатне информације, након прочитаног програма, код водича или на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички четврком од 19:00 у ул.Ђурићева 3А, Звездара, Београд

Бојан Миловановић, тел. телефон: 064 11 11 303; e-mail: bojanplaninar@gmail.com

(у периоду од 27.04-07.05 пријаве искључиво на мејл)

Уна Матко  тел.: 065 3011 066; e-mail: munamu@gmail.com

Јагода Новески искључиво пријаве за децу

Контакт телефон: 060 751 3297

e-mail: caomehus@gmail.com

 

 

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Влада Републике Србије – Министарство спорта и Град Београд – Градски секретаријат за спорт и омладину, допринели су у значајној мери реализацији наших пројеката обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.