Loading Догађаји

Планинарски савез Београда и ПК „Раднички“ Београд позивају Вас на

Планинарски табор – Стара планина 2020

30.10-01.11.2020.

 

Стара планина или Балкан планина, припада систему Балканских планина које се пружају од Црног мора на истоку, па све до Вршке Чуке на западу. Дужина овог планинског система износи 530 км. Већим делом налази  се у Бугарској, а знатно мањим делом на југоистоку Србије. Највиша тачка Старе планине је врх Ботев (2376 м) у Бугарској, а у Србији Миџор (2169 м). Од Београда је удаљена 330 километара.

Врх Копрен-поглед на Три Чуке и Миџор

Врх Копрена према Бугарској

Петак 30.10.

Полазак из Улице Агостина Нета (паркинг преко пута Делта ситија, у правцу Савског кеја) у 18 часова. Са успутном паузом долазак у планинарски дом у Дојкинцима најкасније до 23 часова. Смештамо се у вишекреветне собе. Ноћење.

Субота 31.10.

Устајање у 5 часова, припрема и полазак на акцију у 6 часова. Планинари ће моћи да бирају сходно својим жељама и кондицији , за коју ће се од две понуђене туре определити.

Прва варијанта :

Полазак из дома у Дојкинцима у 6 часова. Стаза прати долину Дојкиначке реке све до строгог резервата природе Арбиње. Затим настављамо до водопада Тупавица на Међудолском долу, који је један од лепших водопада Старе планине. Уколико временске прилике буду дозволиле предвиђен је и успон на Вражју главу (1936м), преко Деанице (1878м) до Три Чуке (1937м). Повратак је истом стазом уз обилазак водопада Три Кладенца на Дојкиначкој реци. Укупна дужина ове туре је 24км, са висинском разликом у успону од 820 метара. Водич на овој тури биће Живота Лазаревић.

Друга варијанта :

Устајање у 5 часова, припрема и полазак на акцију у 6 часова. Пут нас води преко Понора, Стражне Чуке, до коначног одредишта Копрена (1963м). Повратак је истом стазом. Дужина туре је 30км, са 1400м висинске разлике. Ова акција се не препоручује неспремним планинарима, као ни деци млађег узраста. Водич ове туре биће Ненад Царевић.

Обе акције биће завршене најкасније до 18 часова, када ћемо се опет окупити у планинарском дому. Постоји могућност и да се две групе споје код Три Чуке, па да се сви заједно враћамо ка дому.

Недеља  01.11.

Акција другога дана биће заједничка за све и прилагођена свим категоријама планинара.Полазак из дома је у 8 часова, када уједно и напуштамо дом у који се нећемо враћати. Возимо се 15км до села Славиње, одакле ћемо обићи Росомачке лонце, импозантни прелепи кањон, који се често назива и српским Колорадом. Тура нема изражене напоре и висинску разлику и износиће 4км. Након тога ћемо отићи до оближње Височке Ражане, где ћемо обићи цркву у стени са необичним ликом Исуса Христа, у народу познат као “ћелави Исус“. Након тога попећемо се на видиковац Козији камен, који спада у неколико најлепших у Србији. Са њега се пружа поглед на цео масив Старе Планине. Виде се врхови Бабин Зуб, Тупанар, Миџор, Три Чуке, Копрен, Сребрна Глава, а виде се и меандри прелепог Завојског језера у подножју, као и села Паклештица и Гостуша. Повратак је истом стазом, а дужина пешачења до Козијег камена и назад износи 7,2км. Висинска разлика је безначајна.Завршетак туре је до 16 часова. Након тога се пакујемо и за Београд полазимо у 17 часова.

Водичи задржавају право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Напомена : Деца обавезно морају бити у пратњи родитеља.

Смештај: планинарски дом у Дојкинцима поседује добро опремљену кухињу, где свако може себи спремати храну коју понесе. Заједничких оброка неће бити. У селу Дојкинци, близу дома постоји и кафана која у време наше посете не ради, али у договору са власником може бити отворена. Свако ће бити слободан да себи организује слободно време.

На свим стазама којима се пролази оба дана, велики је број извора и чесми пијаће воде.

Котизација: 4.200 динара за одрасле и 3.000 динара за децу до 18 година

Цена акције обухвата превоз, путарине, два ноћења у планинарском дому у Дојкинцима,  исхрана и смештај за возача и организационе трошкове.

Уплата аконтације од 2.500 дин, сваког четвртка у просторијама ПК Раднички на састанцима клуба од 19-20 часова, Улица Војводе Шупљикца 31. Такође могућа је и уплата преко рачуна. У случају одустајања потребно је пронаћи замену јер се уплаћена аконтација не враћа.

Опрема: Слојевита одећа прилагођена годишњем добу, адекватна обућа, резерве пресвлаке, чеона лампа са резервним батеријама

Документа : лична карта, здравствена књижица, планинарска картица са плаћеном чланарином за 2020 годину.

Пријаве и уплате за Табор:  Бојан Јелић MБ 675 , контакт телефон 064 0310146, мејл: bokijelic3@gmail.com

Информације о стазама и турама :

Живота Лазаревић MБ 667, тел. 064 169927, мејл: zilijenvozd@yahoo.com

Ненад Царевић МБ 576, тел.  064 684 0137, мејл: nesaspyder@yahoo.com

Напомена: обавезно је ношење маски за лице у превозу

Учесници на акцију полазе на сопствену одговорност, уз придржавање препорука за наставак тренажног процеса у свим спортским објектима врхунских спортиста и осталих спортиста у систему спорта Републике Србије, а са циљем примене мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19,  као и уз придржавање мера Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: хттп://www.псс.рс/wп-цонтент/уплоадс/2015/11/6-правилник-о-безбедности.пдф. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.                            

Влада Републике Србије – Министарство омладине и спорта и град Београд – Градски секретаријат за спорт и омладину, допринели су у значајној мери реализацији наших пројеката обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.