Loading Događaji

Planinarski savez Beograda i PK „Radnički“ Beograd pozivaju Vas na

Planinarski tabor – Stara planina 2020

30.10-01.11.2020.

 

Stara planina ili Balkan planina, pripada sistemu Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, pa sve do Vrške Čuke na zapadu. Dužina ovog planinskog sistema iznosi 530 km. Većim delom nalazi  se u Bugarskoj, a znatno manjim delom na jugoistoku Srbije. Najviša tačka Stare planine je vrh Botev (2376 m) u Bugarskoj, a u Srbiji Midžor (2169 m). Od Beograda je udaljena 330 kilometara.

Vrh Kopren-pogled na Tri Čuke i Midžor

Vrh Koprena prema Bugarskoj

Petak 30.10.

Polazak iz Ulice Agostina Neta (parking preko puta Delta sitija, u pravcu Savskog keja) u 18 časova. Sa usputnom pauzom dolazak u planinarski dom u Dojkincima najkasnije do 23 časova. Smeštamo se u višekrevetne sobe. Noćenje.

Subota 31.10.

Ustajanje u 5 časova, priprema i polazak na akciju u 6 časova. Planinari će moći da biraju shodno svojim željama i kondiciji , za koju će se od dve ponuđene ture opredeliti.

Prva varijanta :

Polazak iz doma u Dojkincima u 6 časova. Staza prati dolinu Dojkinačke reke sve do strogog rezervata prirode Arbinje. Zatim nastavljamo do vodopada Tupavica na Međudolskom dolu, koji je jedan od lepših vodopada Stare planine. Ukoliko vremenske prilike budu dozvolile predviđen je i uspon na Vražju glavu (1936m), preko Deanice (1878m) do Tri Čuke (1937m). Povratak je istom stazom uz obilazak vodopada Tri Kladenca na Dojkinačkoj reci. Ukupna dužina ove ture je 24km, sa visinskom razlikom u usponu od 820 metara. Vodič na ovoj turi biće Života Lazarević.

Druga varijanta :

Ustajanje u 5 časova, priprema i polazak na akciju u 6 časova. Put nas vodi preko Ponora, Stražne Čuke, do konačnog odredišta Koprena (1963m). Povratak je istom stazom. Dužina ture je 30km, sa 1400m visinske razlike. Ova akcija se ne preporučuje nespremnim planinarima, kao ni deci mlađeg uzrasta. Vodič ove ture biće Nenad Carević.

Obe akcije biće završene najkasnije do 18 časova, kada ćemo se opet okupiti u planinarskom domu. Postoji mogućnost i da se dve grupe spoje kod Tri Čuke, pa da se svi zajedno vraćamo ka domu.

Nedelja  01.11.

Akcija drugoga dana biće zajednička za sve i prilagođena svim kategorijama planinara.Polazak iz doma je u 8 časova, kada ujedno i napuštamo dom u koji se nećemo vraćati. Vozimo se 15km do sela Slavinje, odakle ćemo obići Rosomačke lonce, impozantni prelepi kanjon, koji se često naziva i srpskim Koloradom. Tura nema izražene napore i visinsku razliku i iznosiće 4km. Nakon toga ćemo otići do obližnje Visočke Ražane, gde ćemo obići crkvu u steni sa neobičnim likom Isusa Hrista, u narodu poznat kao “ćelavi Isus“. Nakon toga popećemo se na vidikovac Koziji kamen, koji spada u nekoliko najlepših u Srbiji. Sa njega se pruža pogled na ceo masiv Stare Planine. Vide se vrhovi Babin Zub, Tupanar, Midžor, Tri Čuke, Kopren, Srebrna Glava, a vide se i meandri prelepog Zavojskog jezera u podnožju, kao i sela Pakleštica i Gostuša. Povratak je istom stazom, a dužina pešačenja do Kozijeg kamena i nazad iznosi 7,2km. Visinska razlika je beznačajna.Završetak ture je do 16 časova. Nakon toga se pakujemo i za Beograd polazimo u 17 časova.

Vodiči zadržavaju pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Napomena : Deca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Smeštaj: planinarski dom u Dojkincima poseduje dobro opremljenu kuhinju, gde svako može sebi spremati hranu koju ponese. Zajedničkih obroka neće biti. U selu Dojkinci, blizu doma postoji i kafana koja u vreme naše posete ne radi, ali u dogovoru sa vlasnikom može biti otvorena. Svako će biti slobodan da sebi organizuje slobodno vreme.

Na svim stazama kojima se prolazi oba dana, veliki je broj izvora i česmi pijaće vode.

Kotizacija: 4.200 dinara za odrasle i 3.000 dinara za decu do 18 godina

Cena akcije obuhvata prevoz, putarine, dva noćenja u planinarskom domu u Dojkincima,  ishrana i smeštaj za vozača i organizacione troškove.

Uplata akontacije od 2.500 din, svakog četvrtka u prostorijama PK Radnički na sastancima kluba od 19-20 časova, Ulica Vojvode Šupljikca 31. Takođe moguća je i uplata preko računa. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu jer se uplaćena akontacija ne vraća.

Oprema: Slojevita odeća prilagođena godišnjem dobu, adekvatna obuća, rezerve presvlake, čeona lampa sa rezervnim baterijama

Dokumenta : lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska kartica sa plaćenom članarinom za 2020 godinu.

Prijave i uplate za Tabor:  Bojan Jelić MB 675 , kontakt telefon 064 0310146, mejl: bokijelic3@gmail.com

Informacije o stazama i turama :

Života Lazarević MB 667, tel. 064 169927, mejl: zilijenvozd@yahoo.com

Nenad Carević MB 576, tel.  064 684 0137, mejl: nesaspyder@yahoo.com

Napomena: obavezno je nošenje maski za lice u prevozu

Učesnici na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz pridržavanje preporuka za nastavak trenažnog procesa u svim sportskim objektima vrhunskih sportista i ostalih sportista u sistemu sporta Republike Srbije, a sa ciljem primene mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19,  kao i uz pridržavanje mera Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.                            

Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i grad Beograd – Gradski sekretarijat za sport i omladinu, doprineli su u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.