Loading Догађаји

 

                         

 

 

 

Градска општина Звездара  и ПК „Раднички“ организују програм  “Планине зову!“

за грађане општине Звездара 

-Хомољске планине 28.мај 2022.-

Хомољске планине се налазе у источној Србији и припадају Карпатско-балканском горју, а одликују се живописним пределима, мноштвом извора, пећинама и бројним легендама. Овај пут, водимо вас у село Бистрица познато по многобројним воденицама на истоименој реци од којих су неке старе и по 200 година. Бистрица је позната и као родно место првог српског олимпијца, Драгутина Томашевића, који је учествовао на Олимпијским играма у Штокхолму 1912. године. Остаће запамћен још и као победник у трци са возом „Ћиром“ на релацији Пожаревац – Петровац. Обилазимо цркву Св. Цара Константина и царице Јелене, Лукин камен (515м) и најшумовитију планину на Хомољу, Суморовац и његов врх Велики Суморовац (912м). Са оба врха се пружа диван поглед на Вукан, Горњачку клисуру и манастир Решковица.

Обавезан услов: намењено грађанима општине Звездара

Годишња чланарина: 1100 динара за одрасле/900 за малолетна лица

Како се учланити:  КЛИКНИ ОВДЕ 

Превоз: бесплатан

Исхрана: храна из ранца (сендвичи, воће, суво воће, слаткиш), минимум 1,5л воде. Након завршетка туре планиран је касни ручак у Етно крчми “Ђуринац“ која се налази одмах поред цркве. На менију је пасуљ са/без меса, салата, сомун, цена је 600 динара. Уз пријаву за акцију обавезно нагласити да ли се пријављујете и за оброк. Оброк се плаћа се на лицу места.

Документа:  чланска картица са маркицом за текућу годину, лична карта, здравствена књижица

Опрема: мали ранац за храну и воду, гојзерице (пл. ципеле са дебљим ђоном), слојевита одећа, кабаница за кишу, шешир или качкет за заштиту од сунца, резервна пресвлака(остаје у аутобусу)

Краћа стаза: 4км     Средња стаза: 11км     Дужа стаза: 20км

Водичи: Исидора Радоњић МБ 810, Горан Стојановић МБ 520 и Бојан Јелић МБ 675

Пријаве на број 065/8334696 или мејл info@pk-radnicki.rs уз обавезну уплату чланарине. Можете се пријавити и на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички четвртком од 19:00-21:00, Ђурићева 3а, објекат иза Универекспорт маркета, улаз на браон врата, поткровље.

*Учлањењем у ПК Раднички постајете  члан Планинарског савеза Србије и са чланском картицом се у у току календарске године можете пријављивати на акције свих клубова који су чланови ПСС.

Црква цара Константина и царице Јелене

Воденица

 

 

 

 

 

 

 

План

Полазак је у суботу 28. маја у 07 часова ујутру са паркинга код Устаничке 125ц.  Путоваћемо ауто-путем преко Пожаревца и Петровца на Млави, ка селу Бистрица. Направићемо кратку паузу на некој од успутних бензинских станица. У село стижемо око 09:30 одакле крећу све три групе.

*Овај програм је намењена свим узрастима 

Водопад Ваљавице

Краћа стаза 4км

Одмориште

На стазу се креће из села Бистрица сеоским путем поред истоимене реке на којој се налазе многобројне бистричке воденице. Ова стаза је лака и практично нема неког значајног успона. Након 2 км стиже се до цркве Св. Цара Константина и царице Јелене.  Испод цркве се налази јако леп и уређен простор за излетиште са чесмом, фудбалским тереном, старим предметима и позорницом која се користи у време сеоског сабора.На 200м од цркве се налази водопад Ваљавице који ћемо обићи и затим се враћамо назад до цркве. Они који не могу даље, остају овде до краја дана. Време могу провести у шетњи по околини. У близини  је Етно Крчма “Ђуринац“ где се можете освежити. Организован ручак је планиран касно поподне по повратку осталих учесника са акције.

Средња стаза 11км 

Лукин камен 515м

Стаза је погодна за децу, родитеље и оне са слабијом физичком кондицијом.

Почетак је исти као и за краћу стазу. На 200м од цркве се налази водопад Ваљавице који ћемо обићи а затим даље стаза води сеоским путевима преко Доњег и Горњег лаза ка Лукином камену. Ова стаза је такође лака и нема великих успона. Растојање од цркве  до Лукиног камена је 3,5 км. Са Лукиног камена (515 мнв) се пружа леп поглед ка манастиру Решковица и долини реке Решковице. Након краћег задржавања за сликање и одмор, креће се назад сеоским путевима ка бистричкој цркви. Укупна дужина стазе са повратком до аутобуса је 11км и висинском разликом од 430м у успону.

Дужа стаза 20км

Велики Суморовац 912м

*Ова стаза је намењена планинарима са добром физичком кондицијом.

Почетак је исти као и за краћу и средњу стазу. По доласку на Лукин камен 515 м планирамо дужу паузу пошто је сам врх Велики Суморовац (912 м) у шуми. Суморовац важи за најшумовитију планину на Хомољу. Од Лукиног камена до највише тачке на нашој акцији нема маркација и стаза је зарасла, али проходна. Са врха се спуштамо на другу страну, кружном стазом, имаћемо прилике и да уживамо у погледу на околне Хомољске планине. Након 5,5 км долазимо до манастира Решковица из XIV века, задужбину кнеза Лазара. Направићемо краћу паузу за обилазак самог манастира и упознавање са истим. До одморишта где се сви налазимо остаје још 4 км, од тога је један километар након паузе константна узбрдица. Укупна дужина стазе је 20 км  са 880м  успона. Предвиђено време обиласка је 7 сати.  Планиран долазак у одмориште је око 17 часова где се можемо окрепити у Етно крчми “Ђуринац“.  Полазак назад за Београд је око 19 часова, а долазак је планиран до 22:00.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенције и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19, као и мера које су прописане у иностранству.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Клуб задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи.

Градска општина Звездара и Спортски савез Звездаре допринели су у значајној мери реализацији овог програма обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.