Loading Догађаји

Повлен је планина у Западној Србији која се налази на тридесетак километара југозападно од Ваљева. Чине је више врхова, од којих су три најважнија: Мали Повлен (1347 мнв), Средњи Повлен (1301 мнв) и Велики Повлен (1271 мнв). Припада венцу Ваљевских планина које су продужетак старовлашке висије. 

Наша стаза је кружна, дужине 13 километара са укупним успоном од око 700 метара и овом приликом обићи ћемо сва три врха.

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМ

Полазак у недељу, 18.04.2021.г. у 7 часова са паркинга у Скерлићевој улици код Храма Светог Саве. Окупљање 15 мин раније како би кренули на време. Следи вожња у трајању од 2.30 часова путем кроз Ваљево ка превоју Дебело брдо на планини Повлен, где излазимо из минибуса и припремамо се за пешачење.

Око 09:45 је полазак на стазу која нас у почетку води од планинарског дома ПК Повлен. Даље се пењемо на врх Велики Повлен (1271 мнв), затим гребеном напредујемо до следећег врха- Средњи Повлен (1301 мнв), одакле настављамо гребенски спуст ка пољани која се зове Кнежево поље, где обилазимо мале повленске капеле-„црквице“ и видиковац  на којем се налази осматрачница -чека.

Око 11:45 са Кнежевог поља следи успон на највиши врх Повлена који се стицајем околности зове Мали Повлен али је од Великог Повлена виши за 76 метара (1347 м нвс). Након силаска са последњег повленског врха враћамо се другим путем ка планинарском дому са почетка стазе. Ручак у дому је планиран око 15 часова, а тамо, поред своје хране, можете наручити од власника планинарског дома спремљен оброк (пасуљ са салатом) о чему се морате договорити на лицу места пре почетка туре.

Полазак за Београд планинарн је око 17:30, а долазак до 20.30 часова.

Опрема: гардероба прилагођена временским условима, дубоке ципеле за пешачење и планинарење, кишна кабаница или непромочиви “шушкавац“ а по потреби и камашне. Вода и ужина из ранца, успут имамо један извор али већ при крају туре. Пожељно је понети батеријску (најбоље чеону) лампу.

Котизација: 1.500,00 динара и обухвата трошкове превоза на релацији Београд-Повлен-Београд, путарине и исхрана за водича

Документа: планинарска картица са маркицом за текућу годину, лична карта

Водич: Александра Цветковић, МБ 769, тел: 064/8951330, маил: aleksandrac.vr@gmail.com

Пријаве са уплатом целокупне суме се примају сваког четвртка на састанцима Клуба од 19-20 или позвати водича на наведени број за договор.

Напомена: обавезно ношење маски за лице у превозу!!

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање  Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности  Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf  као и мера превенције за спречавање епидемије изазване вирусом COVID-19 које су на снази  у моменту извођења путовања. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана програма у зависности од временских прилика или других околности на терену.

~Видимо се на врховима~