Loading Događaji

Povlen je planina u Zapadnoj Srbiji koja se nalazi na tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Čine je više vrhova, od kojih su tri najvažnija: Mali Povlen (1347 mnv), Srednji Povlen (1301 mnv) i Veliki Povlen (1271 mnv). Pripada vencu Valjevskih planina koje su produžetak starovlaške visije. 

Naša staza je kružna, dužine 13 kilometara sa ukupnim usponom od oko 700 metara i ovom prilikom obići ćemo sva tri vrha.

 

 

 

 

 

 

PROGRAM

Polazak u nedelju, 18.04.2021.g. u 7 časova sa parkinga u Skerlićevoj ulici kod Hrama Svetog Save. Okupljanje 15 min ranije kako bi krenuli na vreme. Sledi vožnja u trajanju od 2.30 časova putem kroz Valjevo ka prevoju Debelo brdo na planini Povlen, gde izlazimo iz minibusa i pripremamo se za pešačenje.

Oko 09:45 je polazak na stazu koja nas u početku vodi od planinarskog doma PK Povlen. Dalje se penjemo na vrh Veliki Povlen (1271 mnv), zatim grebenom napredujemo do sledećeg vrha- Srednji Povlen (1301 mnv), odakle nastavljamo grebenski spust ka poljani koja se zove Kneževo polje, gde obilazimo male povlenske kapele-„crkvice“ i vidikovac  na kojem se nalazi osmatračnica -čeka.

Oko 11:45 sa Kneževog polja sledi uspon na najviši vrh Povlena koji se sticajem okolnosti zove Mali Povlen ali je od Velikog Povlena viši za 76 metara (1347 m nvs). Nakon silaska sa poslednjeg povlenskog vrha vraćamo se drugim putem ka planinarskom domu sa početka staze. Ručak u domu je planiran oko 15 časova, a tamo, pored svoje hrane, možete naručiti od vlasnika planinarskog doma spremljen obrok (pasulj sa salatom) o čemu se morate dogovoriti na licu mesta pre početka ture.

Polazak za Beograd planinarn je oko 17:30, a dolazak do 20.30 časova.

Oprema: garderoba prilagođena vremenskim uslovima, duboke cipele za pešačenje i planinarenje, kišna kabanica ili nepromočivi “šuškavac“ a po potrebi i kamašne. Voda i užina iz ranca, usput imamo jedan izvor ali već pri kraju ture. Poželjno je poneti baterijsku (najbolje čeonu) lampu.

Kotizacija: 1.500,00 dinara i obuhvata troškove prevoza na relaciji Beograd-Povlen-Beograd, putarine i ishrana za vodiča

Dokumenta: planinarska kartica sa markicom za tekuću godinu, lična karta

Vodič: Aleksandra Cvetković, MB 769, tel: 064/8951330, mail: aleksandrac.vr@gmail.com

Prijave sa uplatom celokupne sume se primaju svakog četvrtka na sastancima Kluba od 19-20 ili pozvati vodiča na navedeni broj za dogovor.

Napomena: obavezno nošenje maski za lice u prevozu!!

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje  Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti  Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf  kao i mera prevencije za sprečavanje epidemije izazvane virusom COVID-19 koje su na snazi  u momentu izvođenja putovanja. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana programa u zavisnosti od vremenskih prilika ili drugih okolnosti na terenu.

~Vidimo se na vrhovima~