Loading Догађаји

Јужни Кучај је планински масив у источној Србији ограничен са севера реком Ресавом и планином Бељаницом, са истока Злотском реком и Црним врхом, код Бора, са југа реком Честобродицом и са запада долином реке Мораве. Ова природна громада представља једну од најлепших планина Србије. У четвороуглу Ресавице, Жагубице, села Злот и села Јабланице налази се најређе насељена територеија урбаног дела Европе са 2500 км2 без иједног насеља, па ни најмањег засеока. Планина има велики број врхова преко 1000 м.н.в. а ми ћемо овај пут посетити два- Пиштољина 1030м и Пожерак 1049м.

Превоз:  2000 динара (обухвата трошкове превоза, путарине и оброке за возача)

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, лична карта, здравствена књижица

Опрема: гојзерице, мали ранац са водом и храном за успут, камашне, штапови по жељи, слојевита одећа прилагођена временским условима 

Водич: Ненад Царевић, МБ 576, тел: 064 684 01 37, nesaspyder@yahoo.com

Пријаве  код водича на телефон 064/6840-137 или сваког четвртка од 19-20 часова на састанцима ПК Раднички, ул. Ђурићева 3а, Звезадара. У случају одустајања наћи замену јер се новац не враћа.

Пријавити се најкасније до 20.03.2023. због резервације превоза.

Програм

Полазак у недељу 26.03. тачно у 7 часова са паркинга у Устаничкој 125ц  (Коњарник, код хотела „Србија“). Треба доћи 10-ак минута раније, како не бисмо каснили. Путујемо аутопутем до мотела Стари храст, где ћемо направити паузу за јутарњу кафу, а затим преко Деспотовца и Ресавице до полазне тачке пешачења.

Акцију започињемо на Великом брду на надморској висини од 689 м. Крећемо се макадамским путем 2 км, а затим скрећемо у дубоку букову шуму до врха Пиштољина на 1030м. Са врха се пружа леп поглед ка врху Пожерак 1049м.н.в. који је и наш циљ. До Пожерка имамо 7км, са кога се пружа прелеп поглед од 360 степени на Србију. Са врха се види Јужни Кучај као на длану, Бељаница, Дели Јован, Стара планина, Ртањ, Копаоник, Јастребац, Гоч и све до Космаја и Београда. Након уживања у погледу крећемо на нових 6км прелепих предела под буковом шумом до нашег возила.

Дужина стазе је око 13 км са висинском разликом од око 450м.

Полазак за Београд планиран је око 20 часова како би смо у Београду били између 22:00 и 22:30.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање  Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности  Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана програма у зависности од временских прилика или других околности на терену.