Loading Događaji

Južni Kučaj je planinski masiv u istočnoj Srbiji ograničen sa severa rekom Resavom i planinom Beljanicom, sa istoka Zlotskom rekom i Crnim vrhom, kod Bora, sa juga rekom Čestobrodicom i sa zapada dolinom reke Morave. Ova prirodna gromada predstavlja jednu od najlepših planina Srbije. U četvorouglu Resavice, Žagubice, sela Zlot i sela Jablanice nalazi se najređe naseljena teritoreija urbanog dela Evrope sa 2500 km2 bez ijednog naselja, pa ni najmanjeg zaseoka. Planina ima veliki broj vrhova preko 1000 m.n.v. a mi ćemo ovaj put posetiti dva- Pištoljina 1030m i Požerak 1049m.

Prevoz:  2000 dinara (obuhvata troškove prevoza, putarine i obroke za vozača)

Dokumenta: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, lična karta, zdravstvena knjižica

Oprema: gojzerice, mali ranac sa vodom i hranom za usput, kamašne, štapovi po želji, slojevita odeća prilagođena vremenskim uslovima 

Vodič: Nenad Carević, MB 576, tel: 064 684 01 37, nesaspyder@yahoo.com

Prijave  kod vodiča na telefon 064/6840-137 ili svakog četvrtka od 19-20 časova na sastancima PK Radnički, ul. Đurićeva 3a, Zvezadara. U slučaju odustajanja naći zamenu jer se novac ne vraća.

Prijaviti se najkasnije do 20.03.2023. zbog rezervacije prevoza.

Program

Polazak u nedelju 26.03. tačno u 7 časova sa parkinga u Ustaničkoj 125c  (Konjarnik, kod hotela „Srbija“). Treba doći 10-ak minuta ranije, kako ne bismo kasnili. Putujemo autoputem do motela Stari hrast, gde ćemo napraviti pauzu za jutarnju kafu, a zatim preko Despotovca i Resavice do polazne tačke pešačenja.

Akciju započinjemo na Velikom brdu na nadmorskoj visini od 689 m. Krećemo se makadamskim putem 2 km, a zatim skrećemo u duboku bukovu šumu do vrha Pištoljina na 1030m. Sa vrha se pruža lep pogled ka vrhu Požerak 1049m.n.v. koji je i naš cilj. Do Požerka imamo 7km, sa koga se pruža prelep pogled od 360 stepeni na Srbiju. Sa vrha se vidi Južni Kučaj kao na dlanu, Beljanica, Deli Jovan, Stara planina, Rtanj, Kopaonik, Jastrebac, Goč i sve do Kosmaja i Beograda. Nakon uživanja u pogledu krećemo na novih 6km prelepih predela pod bukovom šumom do našeg vozila.

Dužina staze je oko 13 km sa visinskom razlikom od oko 450m.

Polazak za Beograd planiran je oko 20 časova kako bi smo u Beogradu bili između 22:00 i 22:30.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje  Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti  Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana programa u zavisnosti od vremenskih prilika ili drugih okolnosti na terenu.