Loading Догађаји

Авала из петог правца: језеро Бела река – Авала

Субота, 23.12.2023.

За многе Београђане, потпуна је непознаница да у подножју Авале постоји једно језеро и то какво! Пођите са нама да вам откријемо где се тачно налази…И још нешто, поглед на Авалу, из „петог правца“ је по нашем скромном мишљењу можда и најлепши.

Учешће је бесплатно и отворено за све грађане са нормалном кондицијом. Не морате бити чланови клуба, понесите само добро расположење!

Водичи: Исидора Радоњић МБ 810 063 1 639 198 (Вајбер), Златан Ђорђевић

Документа: лична карта и здравствена књижица

Опремаслојевита топла одећа прилагођена временским условима, заштита од кише, дубоке ципеле, батеријска лампа и резервне батерије, штапови за ходање ако их имате

Храна и вода: понети минимум 1,5 л воде, храна из ранца

Пријаве код водича на телефон 063 1 639 198 (Вајбер).

Програм

08:15 Скуп свих учесника акције на почетној станици аутобуса 407 „Бела река“ на Трошарини (код Лидла). Молим вас да будете тачни јер аутобус иде на сваких 45 минута.

08:30 Полазак аутобусом број 407  „Бела река“ са Трошарине

09:00 Долазак на окретницу аутобуса 407 и полазак на пешачку туру.

09:45 Долазак до језера Бела река, краћа пауза за фотографисање.

10:15 Наставак пешачења према Авали преко Пиносаве.

Око 15:00 Излазак на врх Авале.

Након изласка на врх Авале, сви учесници акције су слободни да самостално проведу остатак дана по сопственом избору у зависности од афинитета ( да посете ТВ торањ, маузолеј, Планинарски дом “Чарапићев брест“…) или да се у сопственој режији врате за Београд.

Уколико буде заинтересованих и расположених учесника да наставе пешачење са водичима до планинарског дома  ПД „Авала“ и Чарапића бреста где би ручали, тако ћемо и урадити, а након краћег одмора, пешице ћемо се спустити до Белог потока на градски     аутобус до Трошарине. 

Најкраћа стаза је 12 км (Бела река – Сакинац), средње дуга 16 км (Бела река – Сакинац – Врх Авале – Сакинац), а најдужа око 23 км (Бела река – Сакинац – врх Авале – Чарапића брест – Бели поток) са висинском разликом од око 380 до 600 метара. Стазе није кружна.

План и стазу осмислио Влада Стајић.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности