Loading Догађаји

Долина Језера налази се на 1800 мнв, састоји се од шест кристално чистих ледничких језера и многи планинари сматрају је за најлепши кутак Проклетија.

Доживите неописиву и јединствену природну лепоту Проклетија, планинска језера, горске очи, реке понорнице, нестварне долине и пропланци. Погледи на горостасе Проклетија трајно ће се урезати у вама и учиниће да заувек заволите Проклетије.

Трошкови превоза: 5900 динара (минибус) 

(обухвата превоз минибусом са путаринама, ноћење и исхрана возача)

Транспорт теренским возилима до Ропојанских језера: 15 евра (плаћа се на лицу места)

Смештај: 8 евра/ноћ, плаћа се на лицу места

                 за чланове ПК Раднички 600 динара/ноћ, плаћа се на лицу места

Улазак у Национални парк Проклетије: 3 евра/дан, плаћа се на лицу места

Боравишна такса: 1 еуро/дан, плаћа се на лицу места

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, лична карта или пасош, здравствена књижица

Опрема:  за високогорске успоне, чеона лампа са резервном батеријом, кабаница, шешир, камашне, штапови

Храна: из ранца на стази, у Гусињу и Грбаји по жељи, заједнички ручак по повратку са Волушнице у недељу

Дом поседује опремљену кухињу где се може припремати сопствена храна.

Вода: На успон првога дана понети минимум 2л воде.

Такође дом поседује купатило, постељину и ћебад, а ношење вреће је индивидуална ствар.

Водич: Марко Грујић МБ 675, тел. 063 165 9908 , и-мејл: mrserpampur@gmail.com

Пријаве уз уплату пуног износа превоза код водича сваког четвртка у просторијама ПК Раднички, Ђурићева 3а, Звездара. Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. Могућа је и уплата преко рачуна. У случају одустајања пронаћи замену, у противном уплаћени новац се не враћа.

ПРОГРАМ

Петак 09. јун

Полазак у 16:30, са паркинга иза Сава Центра. Долазак у Планинарски дом ,,Бранко Котлајић“ у долини Грбаје до 1 час иза поноћи са успутном паузом. Ноћење.

Субота 10. јун

Устајање у 07:00, доручак, паковање и полазак возилом ка Вусању у 8 часова. Понети минимум 2 литра воде. У 8:30 чекају нас изнајмљена теренска возила која нас превозе  недалеко од Ропојанског језера. Цена транспорта теренским возилима је 15 евра и плаћа се на лицу места.

Започињемо нашу целодневну акцију обиласка језера са предивним погледима на врхове из долине. Прву деоницу стазе прелазимо са лакоћом око Ропојанског језера. Све време испред нас гледамо у врхове којима идемо у сусрет Харапит, Прозмит, Бојс, Фортит, Комљен. Стижемо до долине Рунице одакле крећемо на успон до седла на гребену који се простире између две долине. Налазимо се одмах испод једног од најлепших врхова проклетија Маја Бојс. На превоју нас може очекивати одређена количина снега. Правимо дужу паузу и уживамо са погледом на Долину језера са једне стране као и на највиши врх Проклетија –  Маја Језерце, док нам се са друге стране поглед пружа на Ропојанску долину, одакле смо дошли и на још један планински венац Проклетија који дели долину Грбаје и долину Ропојане. Препознаћемо врхове Каранфила, Северни и  Јужни врх и остале врхове који чине тај прелепи планински венац.

Силазак у Језерску долину где нас чекају одрази неба у горским језерима. Има их укупно шест. Ово доба године је иделано да се ужива у  ледничким језерима која често до краја лета пресуше. Напуштамо долину и кроз шуму долазимо до напуштеног војног објекта Застан, након чега се враћамо ка Вусању макадамским путем. Правимо паузу на водопаду и на  изворишту- Савино око. Затим посећујемо водопад на реци Грљи, која у том делу понире и поново извире неколико десетина метара даље. Тамо ће нас чекати наш превоз.

Акција ће бити завршена до 19 часова, а висинска разлика коју треба савладати је 1400м. Успон је кондиционо захтеван, али без изражених техничких детаља. Након тога одлазимо на заслужени одмор у Гусиње, где можемо пробати колаче у чувеној посластичарници Шар, локалне ћевапе или попити пиће у башти код Евлијана. Повратак у дом, посматрање врхова уз светлост пуног месеца испред дома уз логорску ватру или уз благу краћу ноћну шетњу долином Грбаје до треће ливаде. Остале слободне активности и ноћење.

Недеља 11. јун

Устајање у 7 часова и по жељи, полазак на једночасовно пешачење чаробном долином Грбаје до треће ливаде. Повратак до дома у 8 часова и полазак на успон на Волушницу 1879м буковом шумом изнад дома. Успон није тежак, нити дуготрајан и свако може са уживањем попети овај врх, са кога се пружа вероватно један од најлепших погледа на масив Каранфила. Након повратка са туре имамо заједнички ручак (планинарски пасуљ) у дворишту дома.

Након сређивања дома пакујемо се и ка Београду полазимо до 14:30. Са паузом у Новом Пазару долазак у Београд до 23 часа.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

    Долина језера