Loading Događaji

Dolina Jezera nalazi se na 1800 mnv, sastoji se od šest kristalno čistih ledničkih jezera i mnogi planinari smatraju je za najlepši kutak Prokletija.

Doživite neopisivu i jedinstvenu prirodnu lepotu Prokletija, planinska jezera, gorske oči, reke ponornice, nestvarne doline i proplanci. Pogledi na gorostase Prokletija trajno će se urezati u vama i učiniće da zauvek zavolite Prokletije.

Troškovi prevoza: 5900 dinara (minibus) 

(obuhvata prevoz minibusom sa putarinama, noćenje i ishrana vozača)

Transport terenskim vozilima do Ropojanskih jezera: 15 evra (plaća se na licu mesta)

Smeštaj: 8 evra/noć, plaća se na licu mesta

                 za članove PK Radnički 600 dinara/noć, plaća se na licu mesta

Ulazak u Nacionalni park Prokletije: 3 evra/dan, plaća se na licu mesta

Boravišna taksa: 1 euro/dan, plaća se na licu mesta

Dokumenta: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, lična karta ili pasoš, zdravstvena knjižica

Oprema:  za visokogorske uspone, čeona lampa sa rezervnom baterijom, kabanica, šešir, kamašne, štapovi

Hrana: iz ranca na stazi, u Gusinju i Grbaji po želji, zajednički ručak po povratku sa Volušnice u nedelju

Dom poseduje opremljenu kuhinju gde se može pripremati sopstvena hrana.

Voda: Na uspon prvoga dana poneti minimum 2l vode.

Takođe dom poseduje kupatilo, posteljinu i ćebad, a nošenje vreće je individualna stvar.

Vodič: Marko Grujić MB 675, tel. 063 165 9908 , i-mejl: mrserpampur@gmail.com

Prijave uz uplatu punog iznosa prevoza kod vodiča svakog četvrtka u prostorijama PK Radnički, Đurićeva 3a, Zvezdara. Bez izvršene uplate prijava se smatra nevažećom. Moguća je i uplata preko računa. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, u protivnom uplaćeni novac se ne vraća.

PROGRAM

Petak 09. jun

Polazak u 16:30, sa parkinga iza Sava Centra. Dolazak u Planinarski dom ,,Branko Kotlajić“ u dolini Grbaje do 1 čas iza ponoći sa usputnom pauzom. Noćenje.

Subota 10. jun

Ustajanje u 07:00, doručak, pakovanje i polazak vozilom ka Vusanju u 8 časova. Poneti minimum 2 litra vode. U 8:30 čekaju nas iznajmljena terenska vozila koja nas prevoze  nedaleko od Ropojanskog jezera. Cena transporta terenskim vozilima je 15 evra i plaća se na licu mesta.

Započinjemo našu celodnevnu akciju obilaska jezera sa predivnim pogledima na vrhove iz doline. Prvu deonicu staze prelazimo sa lakoćom oko Ropojanskog jezera. Sve vreme ispred nas gledamo u vrhove kojima idemo u susret Harapit, Prozmit, Bojs, Fortit, Komljen. Stižemo do doline Runice odakle krećemo na uspon do sedla na grebenu koji se prostire između dve doline. Nalazimo se odmah ispod jednog od najlepših vrhova prokletija Maja Bojs. Na prevoju nas može očekivati određena količina snega. Pravimo dužu pauzu i uživamo sa pogledom na Dolinu jezera sa jedne strane kao i na najviši vrh Prokletija –  Maja Jezerce, dok nam se sa druge strane pogled pruža na Ropojansku dolinu, odakle smo došli i na još jedan planinski venac Prokletija koji deli dolinu Grbaje i dolinu Ropojane. Prepoznaćemo vrhove Karanfila, Severni i  Južni vrh i ostale vrhove koji čine taj prelepi planinski venac.

Silazak u Jezersku dolinu gde nas čekaju odrazi neba u gorskim jezerima. Ima ih ukupno šest. Ovo doba godine je idelano da se uživa u  ledničkim jezerima koja često do kraja leta presuše. Napuštamo dolinu i kroz šumu dolazimo do napuštenog vojnog objekta Zastan, nakon čega se vraćamo ka Vusanju makadamskim putem. Pravimo pauzu na vodopadu i na  izvorištu- Savino oko. Zatim posećujemo vodopad na reci Grlji, koja u tom delu ponire i ponovo izvire nekoliko desetina metara dalje. Tamo će nas čekati naš prevoz.

Akcija će biti završena do 19 časova, a visinska razlika koju treba savladati je 1400m. Uspon je kondiciono zahtevan, ali bez izraženih tehničkih detalja. Nakon toga odlazimo na zasluženi odmor u Gusinje, gde možemo probati kolače u čuvenoj poslastičarnici Šar, lokalne ćevape ili popiti piće u bašti kod Evlijana. Povratak u dom, posmatranje vrhova uz svetlost punog meseca ispred doma uz logorsku vatru ili uz blagu kraću noćnu šetnju dolinom Grbaje do treće livade. Ostale slobodne aktivnosti i noćenje.

Nedelja 11. jun

Ustajanje u 7 časova i po želji, polazak na jednočasovno pešačenje čarobnom dolinom Grbaje do treće livade. Povratak do doma u 8 časova i polazak na uspon na Volušnicu 1879m bukovom šumom iznad doma. Uspon nije težak, niti dugotrajan i svako može sa uživanjem popeti ovaj vrh, sa koga se pruža verovatno jedan od najlepših pogleda na masiv Karanfila. Nakon povratka sa ture imamo zajednički ručak (planinarski pasulj) u dvorištu doma.

Nakon sređivanja doma pakujemo se i ka Beogradu polazimo do 14:30. Sa pauzom u Novom Pazaru dolazak u Beograd do 23 časa.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

    Dolina jezera