Loading Догађаји

Проклетије (Алтин, Троjанске планине) су планински венац у источној Црној Гори, јужној Србији (Метохија) и северној Албанији. Налазе се на југоисточном рубу Динарског планинског система. Највиши врх Проклетија Језерски врх (Маја Језерце) висок 2.694 м је истовремено и највиши врх Динарских планина.
Једна од ледничких долина у рејону Проклетија је и долина Грбаје, која се простире југозападно од Гусиња, паралелно са суседном долином, Ропојаном. У долини Грбаје налази се Планинарски дом “Бранко Котлајић“ који ће представљати почетну базу за све наше успоне.

План

Полазак у петак 6.8.2021. у 15:00 са паркинга у улици Др Агостина Нета, преко пута Делта ситија. Путовање преко Краљева, Рашке, Берана и Гусиња. У долину Грбаје стижемо око поноћи. Смештај у дому и спавање.

Субота 7.8.2021.

У 6:30 је полазак на успон на Северни врх (2460 м). Стаза је стрма, на пар места обезбеђана сајлом и кондиционо тешка, вероватно ће бити и заосталог снега, али је зато прави изазов и престиж за оне који обожавају адреналин и кретање по стеновитим стазама. Са врха се пружа незабораван поглед на све стране-долина Ропојане, Маја Језерце, Ђеравица, Маја Бојс, Харапит, Комови, Бјеласица и многи други непрегледни врхови.. Очекивано време изласка на врх је 11:00. Висинска разлика је око 1300 м, дужина стазе 10 км. Након дуже паузе на врху следи повратак у смештај и одмор, дружење уз логорску ватру.

Недеља 8.8.2021.

Поделићемо се у две групе, група I ће ићи на Очњак, група II ће ићи на успон кружном стазом која обухвата Волушницу, Попадију и Талијанку.

Група I

Полазак у 6:00 на успон на Очњак (2136 м), један од најмаркантнијих и најатрактивнијих врхова у долини Грбаје. Стаза је стрма и пред врх, обезбеђена сајлом. Потребно време за испењавање је око 3 сата. Дужинa стазе је 6,5 км, a успон око 1000 м. Након дуже паузе на врху, силазимо у дом и пакујемо се за повратак. Очекивано време повратка је 12:30. С обзиром да је завршни успон експониран и обезбеђен сајлом, сваки учесник треба да има обезбеђен шлем, појас, 2 прусика од 3 м (или сет за виа ферату) и 3 карабинера са завртњем.

Група II

Полазак на акцију је у 6:30 од дома “Бранко Котлајић“ ка врховима Попадија (2057 м), Талијанка (2056 м) и Волушница (1876 м). Пење се утабаном стазом кроз прелепу букову шуму, након које се излази на пашњаке и ливаде прошаране поточићима инад који се уздиже гребен са поменутим врховима. Стаза није технички захтевна и кондиционо је средње тешка. Врхови су увезани гребенском линијом и са њих се пружа највеличанственији поглед на окомити стеновити масив и врхове преко пута (Везирова брада, Подгоја, Очњак,Каранфили и др. ). Очекивано време повратка је 12:30. Након доласка у дом, обе групе се припремају за полазак за Београд, који ће бити око 14:00.

Опрема: планинарске ципеле, резервне чарапе, пресвлака, одећа и обућа прилагођена временским условима, напуњен телефон, чеона лампа са резервним батеријама, прва помоћ. На сваку од акција понети минимум 1,5 л воде, крему за сунчање и качкет, баф или шешир.

Документација: лична карта или пасош, чланска картица са маркицом за текућу годину

Котизација: 40 евра и прилагођена је за минибус (обухвата трошкове превоза, путарине, смештај и исхрана за возача)

Цена смештаја: ноћење у дому “ Бранко Котлајић“ је 5 евра/ноћ

Улазак у Национални парк Проклетије: 1 евро/дан по особи

Пријаве и инфо: Јелена Митић; тел. 066/220680, СМС, Вајбер.

Пријава се сматра важећом уплатом целокупног износа котизације (40 евра). У случају одустајања наћи замену јер се новац не враћа.

Акција у извођењу водича ПК Раднички.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19.
Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .
Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.