Loading Догађаји

Маја Харапит је предиван врх албанских Проклетија, смештен на самом ободу изнад долине Тет.  Његов маркантни и мистични изглед чини га једним од омиљених врхова заљубеника у Проклетије. Пут до врха је дугачак, кондиционо захтеван, и представља једно ретко и прелепо планинарско искуство.

Маја Харапит
Аутор: Сања Марјановић

Поглед на стазу са успона
Аутор: Сања Марјановић

 

 

 

 

 

 

 

Трошкови: 6000 динара (обухвата превоз, путарине, смештај и исхрану за возача)

                          10 евра превоз теренским возилом до Ропојанског језера и назад,

                            8 евра/ноћ -спавање у дому (две ноћи) (600 дин. за чланове Радничког)

                            1 евро/дан –улазак у Национални парк Проклетије

                            1 евро/дан боравишна такса

Опрема: за високогорство, прилагођена временским условима и годишњем добу, чеона лампа са резервним батеријама, шлем, кабаница

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, лична карта или пасош, путно осигурање

Храна: из ранца или у локалним ресторанима. За спремање хране може се користити потпуно опремљена кухиња у дому. На туру понети минимум 2л воде!

Преноћиште: Планинарски дом “Бранко Котлајић“ (две спаваће собе на I спрату 12+10 места и заједничка спаваона на поткровљу 20 места, кухиња, тоалет, тушеви)

Водич: Александар Лукић, телефона 064-1420012, мејл:  acavidovdan1975@yahoo.com

Пријаве код водича телефоном, на мејл или лично на састанцима друштва, четвртком од 19 часова у Ђурићевој 3а. Пријаве су важеће једино уз уплату пуног износа трошкова превоза. У случају одустајања наћи замену, јер се новац не враћа.

ПРОГРАМ

Петак, 7. октобар

Полазак са паркинга из улице др. Агостина Нета у 16 часова. Паркинг се налази преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја и најближи је згради Техноманије. Долазак у Планинарски дом “Бранко Котлајић“ око поноћи. Размештај по собама и ноћење.

Субота, 8. октобар

Устајање у 5:30, паковање и припрема за полазак возилом ка долини Ропојане. Полазак из дома је у 6:00, а долазак у долину Ропојану у 6:30. Преместићемо се у теренска возила и возићемо се 5 км, до корита Ропојанског језера, што ћемо урадити и по завршетку акције, како би скратили руту за 10 км, oдносно да би могли да ову дугу акцију спроведемо током дневне светлости.

Полазак на туру у 7:30. Крећемо коритом исушеног  Ропојанског језера, након чега мало дужим успоном кроз шуму, долазимо до катуна Рунице. На стази се налазе остаци некадашњих касарни и бункера који сведоче о бурним временима на овим тешко приступачним теренима. Након проласка Рунице, долазимо на ледничко језеро, где је уједно и превој и рачвање пута за долину Тет, односно врх Харапита. Стаза ка врху је сачињена од специфичних и спектакуларних камених вртача и лавирината. Успон није технички захтеван, али треба бити јако опрезан при кретању по оштрим и назубљеним каменим блоковима. Реално време изласка на врх је до 13 часова. У случају лепог дана правићемо дужу паузу на врху. Повратак је истом стазом и долазак до корита  Ропојанског језера је планиран до 18 часова, а затим се теренским возилима враћамо ка Ропојани и нашем минибусу.  Дужина стазе је 20 км, са 1500 м висинске разлике, и акција ће трајати између 10-12 сати. Око 19 часова смо у Гусињу, где правимо паузу сат времена. За то време могу се пробати локални ћевапи, колачи у чувеној посластичарници Шар, или попити пиће у башти код Евлијана. Након тога повратак у дом, дружење, одмор и слободне активности.

Напомена : На успон понети боцу од 2л воде, на једном месту негде на половини руте, може се доточити вода. 

Због касног доласка у дом и немогућности набавке намирница у Гусињским продавницима, понети обавезно за први дан своју храну из Београда.

Недеља, 9. октобар

Устајање по жељи. Могућ договор око успона на неки лакши врх из долине Грбаје, који неће изискивати пуно времена и напора. Полазак за Београд је у 14:30. Долазак у Београд  до поноћи.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи