Loading Događaji

Maja Harapit je predivan vrh albanskih Prokletija, smešten na samom obodu iznad doline Tet.  Njegov markantni i mistični izgled čini ga jednim od omiljenih vrhova zaljubenika u Prokletije. Put do vrha je dugačak, kondiciono zahtevan, i predstavlja jedno retko i prelepo planinarsko iskustvo.

Maja Harapit
Autor: Sanja Marjanović

Pogled na stazu sa uspona
Autor: Sanja Marjanović

 

 

 

 

 

 

 

Troškovi: 6000 dinara (obuhvata prevoz, putarine, smeštaj i ishranu za vozača)

                          10 evra prevoz terenskim vozilom do Ropojanskog jezera i nazad,

                            8 evra/noć -spavanje u domu (dve noći) (600 din. za članove Radničkog)

                            1 evro/dan –ulazak u Nacionalni park Prokletije

                            1 evro/dan boravišna taksa

Oprema: za visokogorstvo, prilagođena vremenskim uslovima i godišnjem dobu, čeona lampa sa rezervnim baterijama, šlem, kabanica

Dokumenta: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, lična karta ili pasoš, putno osiguranje

Hrana: iz ranca ili u lokalnim restoranima. Za spremanje hrane može se koristiti potpuno opremljena kuhinja u domu. Na turu poneti minimum 2l vode!

Prenoćište: Planinarski dom “Branko Kotlajić“ (dve spavaće sobe na I spratu 12+10 mesta i zajednička spavaona na potkrovlju 20 mesta, kuhinja, toalet, tuševi)

Vodič: Aleksandar Lukić, telefona 064-1420012, mejl:  acavidovdan1975@yahoo.com

Prijave kod vodiča telefonom, na mejl ili lično na sastancima društva, četvrtkom od 19 časova u Đurićevoj 3a. Prijave su važeće jedino uz uplatu punog iznosa troškova prevoza. U slučaju odustajanja naći zamenu, jer se novac ne vraća.

PROGRAM

Petak, 7. oktobar

Polazak sa parkinga iz ulice dr. Agostina Neta u 16 časova. Parking se nalazi preko puta Delta sitija u pravcu Savskog keja i najbliži je zgradi Tehnomanije. Dolazak u Planinarski dom “Branko Kotlajić“ oko ponoći. Razmeštaj po sobama i noćenje.

Subota, 8. oktobar

Ustajanje u 5:30, pakovanje i priprema za polazak vozilom ka dolini Ropojane. Polazak iz doma je u 6:00, a dolazak u dolinu Ropojanu u 6:30. Premestićemo se u terenska vozila i vozićemo se 5 km, do korita Ropojanskog jezera, što ćemo uraditi i po završetku akcije, kako bi skratili rutu za 10 km, odnosno da bi mogli da ovu dugu akciju sprovedemo tokom dnevne svetlosti.

Polazak na turu u 7:30. Krećemo koritom isušenog  Ropojanskog jezera, nakon čega malo dužim usponom kroz šumu, dolazimo do katuna Runice. Na stazi se nalaze ostaci nekadašnjih kasarni i bunkera koji svedoče o burnim vremenima na ovim teško pristupačnim terenima. Nakon prolaska Runice, dolazimo na ledničko jezero, gde je ujedno i prevoj i račvanje puta za dolinu Tet, odnosno vrh Harapita. Staza ka vrhu je sačinjena od specifičnih i spektakularnih kamenih vrtača i lavirinata. Uspon nije tehnički zahtevan, ali treba biti jako oprezan pri kretanju po oštrim i nazubljenim kamenim blokovima. Realno vreme izlaska na vrh je do 13 časova. U slučaju lepog dana pravićemo dužu pauzu na vrhu. Povratak je istom stazom i dolazak do korita  Ropojanskog jezera je planiran do 18 časova, a zatim se terenskim vozilima vraćamo ka Ropojani i našem minibusu.  Dužina staze je 20 km, sa 1500 m visinske razlike, i akcija će trajati između 10-12 sati. Oko 19 časova smo u Gusinju, gde pravimo pauzu sat vremena. Za to vreme mogu se probati lokalni ćevapi, kolači u čuvenoj poslastičarnici Šar, ili popiti piće u bašti kod Evlijana. Nakon toga povratak u dom, druženje, odmor i slobodne aktivnosti.

Napomena : Na uspon poneti bocu od 2l vode, na jednom mestu negde na polovini rute, može se dotočiti voda. 

Zbog kasnog dolaska u dom i nemogućnosti nabavke namirnica u Gusinjskim prodavnicima, poneti obavezno za prvi dan svoju hranu iz Beograda.

Nedelja, 9. oktobar

Ustajanje po želji. Moguć dogovor oko uspona na neki lakši vrh iz doline Grbaje, koji neće iziskivati puno vremena i napora. Polazak za Beograd je u 14:30. Dolazak u Beograd  do ponoći.

Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju preporuka za primenu mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Molimo da se ne prijavljuju osobe sa posebnim prohtevima, nervozni, svadljivi, nespremni na kompromise, koji sve podređuju ličnom komforu, a nemaju osećaj za timski duh i potrebe drugih ljudi