Loading Догађаји

Проклетије су висок планински венац на југоисточном рубу Динарског планинског система и простиру се у источној Црној Гори, јужној Србији (Метохија) и северној Албанији. Овога пута одлучили смо се за врх Маја Росит (2524м) који је смештен у самом срцу Проклетија. Не истиче се по техничкој захтевности нити ексонираности, али зато по својој лепоти и чистини заузима сам врх лествице међу проклетијским дивовима. Маја Росит са правом важи за бисер Проклетија. Свако ко поседује добру планинарску кондицију моћи ће да осети и доживи јединствену лепоту и чар овог предела. Пођите са нама у сусрет овом предивном врху.

Трошкови превоза: 50 евра
(обухвата превоз минибусом са путаринама, ноћење и исхрана за возача)

Смештај: Планинарски дом “Бранко Котлајић“
Дом поседује спаваће собе, постељину, кухињу (фрижидер, ел.шпорет), тоалет са тушевима, заједничку просторију за ручавање. У кухињи се може припремати храна, а у близини дома се налазе и два ресторана. Ношење вреће за спавање је индивидуална ствар.

Цена ноћења: 8 евра/ноћ ( плаћа се у дому )
                          600 дин/ноћ за чланове ПК Раднички

Боравишна такса: 1 евро/дан (плаћа се у ТО Гусиње)

Улазак у Национални парк “Проклетије“: 1 евро/дан (плаћа се на лицу места)

Опрема: за високогорске успоне -гојзерице, кабаница, шешир, заштита од сунца, прва помоћ, штапови, чеона лампа са резервном батеријом итд.

Документа: лична карта или пасош, чланска картица са маркицом за 2022. годину

Храна: из ранца на стази, у Гусињу и дому по жељи (самостално припремање у кухињи или ресторан). Понети минимум 3л воде.

Водичи: Горан Стојановић МБ 520 и Бојан Јелић МБ 675

Пријаве: Зорица Јуришић, тел. 064 6502392

Пријаве уз уплату пуног износа, сваког четвртка у просторијама ПК Раднички, Ђурићева 3а, Звездара од 19-20 часова. Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. Могућа је и уплата преко рачуна. У случају одустајања пронаћи замену, у противном уплаћени новац се не враћа.

Напомена: Због касног доласка у дом и немогућности набавке намирница у продавницама Гусиња, пожељно је понети своју храну. На успон првога дана понети минимум 3 литра воде. У долини Грбаје недалеко од дома постоји неколико ресторана где се може обедовати.

ПРОГРАМ

Петак 16. септембар

Полазак у 16:30 са паркинга из улице Др. Агостина Нета, преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја. Паркинг је најближи згради Техноманије. Долазак у Планинарски дом ,,Бранко Котлајић“ у Грбаји до 01 час иза поноћи. Ноћење.

Фото: Горан Јока

Фото: Горан Јока

 

 

 

 

 

 

Субота 17.септембар

Устајање у 7:00, доручак, паковање и у 7:30 полазак возилом ка селу Вусање и долини Ропојане. Око 08 часова започињемо нашу целодневну акцију на врх Маја Росит. Стаза није технички захтевна, али треба рећи да је дугачка, са доста висинске разлике и да је потребно имати солидан ниво кондиције за ову прелепу високогорску акцију. Време успона и спуста износиће око 12 сати. Висинска азлика која се савладава је 1500 мнв са 25 км пешачења. Стаза нас води Ропојанском долином, преко карауле Застан, након чега улазимо у шумски део стазе, а након тога и на саму голет којом ћемо ићи све до врха уживајући у несвакидашњим погледима на дивље беспуће Проклетија. Друга половина стазе од карауле Застан биће кружна у свом повратку. На успон понети 3 литре воде. Повратак у село Вусање до 20 часова. Након тога одлазимо на заслужени одмор у Гусиње, где можемо пробати локалне ћевапе, колаче у чувеној посластичарници Шар или попити пиће у башти код Евлијана. Повратак у дом, слободне активности и ноћење.

Недеља 18. септембар

Устајање по жељи, а ко жели у 8:00 је полазак на успон на врх Волушница 1879м. Успон није тежак, нити дуготрајан и свако може са уживањем попети

овај врх, који уз Караулу у летњим месецима важи за један од лакших врхова са кога се пружа незабораван панорамски поглед на масив Проклетија, а посебно Каранфила. Ко буде желео да одмори од успона претходног дана и остане у дому, може да прошета до три предивне ливаде у долини Грбаје или посети водопад који се налази на 10-15 минута од дома. Након повратка са туре, сређивање дома, паковање и полазак ка Београду је у 14:30. Са паузом у Новом Пазару долазак у Београд до 23 часова.

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенције и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19, као и мера које су прописане у иностранству.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи.