Loading Догађаји

Напомена: oво је високогорска акција и подразумева адекватну планинарску опрему као и физичку кондицију

Мокра гора је друга највиша планина Централне Србије јер је њен врх Поглед (2154 м) највиши после Миџора (2169 м) на Старој планини. Налази се на југозападу Србије, на самој административној граници са Аутономном Покрајином Косово и Метохија, између Ибра и Белог Дрима и Пећке Бистрице. Припада планинском венцу Проклетија. На њој се налази развође између црноморског и јадранског слива. Одликује је готово нетакнута природа. Са ове планине пружа се леп поглед на целу Метохијску котлину, све до Шар Планине, цео масив Проклетија ( Жљеб, Русулија, Хајла, Копривник, Јуничка планина-Ђеравица, Паштрик, Подгор и Ругово код Пећи), Копаоник, Голију, Хум, Пештер, Гиљеву, Златар, Јавор, Пометеник, Нинају, Голију и Рогозну.

Субота 26. септембар- полазак у 7:00 часова са паркинга на почетку Сарајевске улице (паркинг код Мостарске петље). Пожељно је доћи 15 минута пре поласка. Путује се Ибарском магистралом, а прву паузу правимо у долини Ибра. Пут нас даље води преко Рашке до Новог Пазара и села Драга. Долазак у Планинарски дом ,,Поглед“ у поподневним часовима, смештај и дружење са домаћинима у вечерњим сатима. До самог дома се мора пешачити мање од сат времена макадамским путем.

Недеља 27. септембар, раније устајање и полазак на успон у 6:00 сати на врхове Поглед (2154 м) и Белег (2142 м) преко Зогића станова. Повратак је истом стазом, док је дужина стазе 21 км, а укупан успон 1050 м.

Повратак за Београд у касним вечерњим сатима уз претходни обилазак Новог Пазара и његове околине.

Котизација: 4500 динара (аконтацијом од 2000 динара обезбеђујете место и сигуран полазак).

Опрема: Планинарске ципеле, кабаница, штапови, резервна пресвлака, осмех на лицу и добро расположење. Пожељно је понети летњу врећу за спавање.

Документа: Лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2020. годину.

Храна: из ранца

Напомена: обавезно је ношење заштитних маски у превозу!!!

Организатор, водич и наратор: Живота Лазаревић.

Упис и пријава путем броја 064 169 99 27, позив, СМС, Вајбер или на и-мејл: zilijenvozd@yahoo.com. Приликом пријаве пожељна је аконтација, а у случају одустајања наћи замену, у супротном се новац не враћа. Пријаву и уплату аконтације можете извршити и на састанку планинарског клуба четвртком од 19:00 часова, Војводе Шупљикца 31 (Црвени крст) уз претходну консултацију са водичем.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf , као и  препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Не освајамо ми планине, већ оне освајају нас…