Loading Događaji

Napomena: ovo je visokogorska akcija i podrazumeva adekvatnu planinarsku opremu kao i fizičku kondiciju

Mokra gora je druga najviša planina Centralne Srbije jer je njen vrh Pogled (2154 m) najviši posle Midžora (2169 m) na Staroj planini. Nalazi se na jugozapadu Srbije, na samoj administrativnoj granici sa Autonomnom Pokrajinom Kosovo i Metohija, između Ibra i Belog Drima i Pećke Bistrice. Pripada planinskom vencu Prokletija. Na njoj se nalazi razvođe između crnomorskog i jadranskog sliva. Odlikuje je gotovo netaknuta priroda. Sa ove planine pruža se lep pogled na celu Metohijsku kotlinu, sve do Šar Planine, ceo masiv Prokletija ( Žljeb, Rusulija, Hajla, Koprivnik, Junička planina-Đeravica, Paštrik, Podgor i Rugovo kod Peći), Kopaonik, Goliju, Hum, Pešter, Giljevu, Zlatar, Javor, Pometenik, Ninaju, Goliju i Rogoznu.

Subota 26. septembar- polazak u 7:00 časova sa parkinga na početku Sarajevske ulice (parking kod Mostarske petlje). Poželjno je doći 15 minuta pre polaska. Putuje se Ibarskom magistralom, a prvu pauzu pravimo u dolini Ibra. Put nas dalje vodi preko Raške do Novog Pazara i sela Draga. Dolazak u Planinarski dom ,,Pogled“ u popodnevnim časovima, smeštaj i druženje sa domaćinima u večernjim satima. Do samog doma se mora pešačiti manje od sat vremena makadamskim putem.

Nedelja 27. septembar, ranije ustajanje i polazak na uspon u 6:00 sati na vrhove Pogled (2154 m) i Beleg (2142 m) preko Zogića stanova. Povratak je istom stazom, dok je dužina staze 21 km, a ukupan uspon 1050 m.

Povratak za Beograd u kasnim večernjim satima uz prethodni obilazak Novog Pazara i njegove okoline.

Kotizacija: 4500 dinara (akontacijom od 2000 dinara obezbeđujete mesto i siguran polazak).

Oprema: Planinarske cipele, kabanica, štapovi, rezervna presvlaka, osmeh na licu i dobro raspoloženje. Poželjno je poneti letnju vreću za spavanje.

Dokumenta: Lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2020. godinu.

Hrana: iz ranca

Napomena: obavezno je nošenje zaštitnih maski u prevozu!!!

Organizator, vodič i narator: Života Lazarević.

Upis i prijava putem broja 064 169 99 27, poziv, SMS, Vajber ili na i-mejl: zilijenvozd@yahoo.com. Prilikom prijave poželjna je akontacija, a u slučaju odustajanja naći zamenu, u suprotnom se novac ne vraća. Prijavu i uplatu akontacije možete izvršiti i na sastanku planinarskog kluba četvrtkom od 19:00 časova, Vojvode Šupljikca 31 (Crveni krst) uz prethodnu konsultaciju sa vodičem.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf , kao i  preporuka za primenu mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Ne osvajamo mi planine, već one osvajaju nas…