Loading Događaji

Volušnica (1879 m), Popadija (2057 m), Talijanka (2056 m), Podgoja (2021 m) i Karaula (1915 m)

Ako do sada  niste doživeli Prokletije zimi, pravo je vreme da to učinite. Ova akcija je osmišljena upravo za planinarske sladokusce. Kondiciono srednje zahtevna, bez težih tehničkih detalja…akcija za uživanje svim čulima. Ako volite nepregledno more vrhova na horizontu, a pod nogama dubok sneg, Prokletije u februaru su upravo ono što vam treba.

Troškovi prevoza: 65 evra   

Obuhvata prevoz, putarine i smeštaj i ishranu za vozača.

Noćenje: 30 evra za četiri noćenja u Pl. domu “Branko Kotlajić“, koje se plaća na licu mesta

Dokumentacija: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, lična karta ili pasoš, zdravstvena knjižica

Oprema: oprema za visokogorske uspone, slojevita odeća, nepromočive gojzerice, čeona lampa + tehnička oprema za zimske uspone: dereze, cepin i krplje (obavezno).

Hrana: iz ranca tokom tura, uz mogućnost upotrebe kuhinje u domu, minimum 1.5 l vode na turi.

Zaleđena Karaula

Vodič: Aleksandar Lukić, tel. 064/1420012; i-mejl: acavidovdan1975@yahoo.com.

Prijave i informacije kod vodiča svakog četvrtka na sastancima u klubu od 19 časova (Đurićeva 3a), putem telefona ili na mejl.

Prijave su validne samo uz akontaciju od 50 evra. U slučaju odustajanja naći zamenu, jer se akontacija ne vraća.

Prijaviti se do 09. februara.

Plan

Sreda 15.02.2023.

Okupljanje učesnika akcije na parkingu u ulici Agostina Neta (u neposrednoj blizini TC Delta siti) između 06:30-07:00. Polazak u 07:00 ka Prokletijama preko Kraljeva i dalje Ibarskom magistralom. Očekivan dolazak u Gusinje je oko 16 časova. Kraća pauza za ručak i nastavak puta ka pl.domu “Branko Kotlajić“. U zavisnosti od visine snežnog pokrivača na putu ka domu, može se desiti da poslednja 2 kilometra do doma svako mora nositi svoje stvari. Smeštaj i odmor.

Četvrtak 16.02.2023.

Ustajanje oko 6:30, doručak i polazak na turu oko 7:30. U planu je da ispenjemo grebenskim putem Volušnicu (1879m), Popadiju (2057m) i Talijanku (2056m). Dužina staze je oko 10km, a visinska razlika 1200m. U zavisnosti od kvaliteta snega, zavisiće i vreme potrebno da ovaj plan i realizujemo, a prognozirano vreme je oko 8 sati. Kretanje grebenom između ovih vrhova će nam  omogućiti pogled na gorostasne Karanfile koji su u neposrednoj blizini, kao i na sijaset drugih, mahom šiljatih vrhova albanskih Prokletija.

Pogled sa Volušnice na Karanfile

Petak  17.02.2023.

Vreme ustajanja i polaska na turu će biti isto kao i prethodnog dana. Ovog petka ćemo se uputiti na Podgoju (2021m), jedan od vrhova koji se nalazi u liniji sa mnogo divljijim i višim Karafilima. Sa položajem u centru masiva pruža neverovatan pogled na sve strane. Odlično se vide Kolate, Rosni i Jezerski vrh, Maja Bojs..

Parametri dužine i visine su slični onima od prethodnog dana.

Subota 18.02.2023.

Ovaj dan ćemo sebi priuštiti malo više sna, polazak na turu će biti u 8:00. Ići ćemo na Karaulu (1915m). Vrh koji se nalazi neposredno iznad doma, a jedan od najozbiljnijih kandidata za vrh sa najlepšim pogledom. Uspon i silazak bi trebalo ukupno da traju do 7 sati. Po povratku u dom organizovaćemo druženje obzirom da nas sutradan očekuje povratak u Beograd.

Nedelja 19.02.2023.

Slobodno prepodne, šetnja po dolini Grbaje i pakovanje stvari. Polazak za Beograd u podne. Očekivano vreme dolaska u Beograd oko 22:00.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.