Loading Događaji

Nedžinat (lokalno stanovništvo iz sela podno Čakora izgovara “Nećinat“), jedan je od najređe penjanih prokletijskih vrhova. Nalazi se na samoj granici Crne Gore i Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, i po rečima velikog poznavaoca predela Čakora i okoline, Zorana Paunovića iz sela Velike, Nedžinat i njegovo okruženje jedno je od poslednjnih divljih i neistraženih mesta na Balkanu.

Za ovu privilegiju i celu organizaciju zahvalićemo izuzetnoj porodici Paunović iz sela Velika pod Čakorom. Zoran, Danilo i Marko Paunović svake godine nam nesebično organizuju druženje i planinarenje na manje poznate vrhove čakorskih Prokletija. Ove godine takođe nastavljamo tradiciju, a izbor je pao na udaljeni, prelepi i impozantni Nedžinat.

Petak 11. jun 

Polazak u 7:00 iz ulice Agostina Neta, parking preko puta Delta Sitija u pravcu savskog keja. Dolazak u Berane do 13:00, gde se sastajemo sa našim domaćinima. U Beranama se možemo snabdeti namirnicama i svim potrepštinama za dva dana.

Zatim obilazimo manastir Đurđeve Stupove, a nakon posete manastiru, odlazimo u selo Velika, tradicionalno u posetu porodičnoj kući Paunovića, gde ćemo malo predahnuti i odmoriti.

Ka prevoju Čakor polazimo u 17:30. Put i serpentine po Čakoru nešto su jedinstveno i nesvakidašnje i taj prevoj zvanično je bio najviši putni prevoj u celoj staroj Jugoslaviji- na visini od čak 1800 metara. Po rečima meštana, u srećnija vremena, pre ratova, bajkeri i prirodnjaci iz celoga sveta masovno su dolazili da prođu pomenutim prevojem i govorili kako ništa slično i lepše nisu videli.

Nakon sat vremena vožnje dolazimo na Čakor (1800 m), postavljamo šatore i kamp i imamo vremena za odmor i slobodne aktivnosti. Na mestu gde logorujemo je i izvor pijaće vode.

Subota 12. jun

Ustajanje u 6:00, a polazak na akciju u 6:30. Vozilom se spuštamo 30 minuta niz prevoj Čakora ka Peći, gde oko 7:00 dolazimo do mesta Bjeluhi, odakle ćemo i početi našu akciju.

Prvih 7 km, pratimo reku Pećku Bistricu njenim uzvodnim tokom, bez velikih uspona. Nakon nekih 2 sata hoda, dolazimo u Jelenak, gde je koliba i gde nas čeka pauza i odmor. Nakon toga počinje uspon ka Nedžinatu.

Planirano vreme izlaska na vrh Nedžinat (2341 m) je oko 12:00. Na vrhu ćemo uživati celih sat vremena, a zatim nastavljamo dugačkim grebenom Nedžinata prema severozapadu, odakle ćemo gledati na čarobno ledničko Kućiško jezero.

Oko 15 časova dolazimo na livade Paunovića, sa kojih ćemo se spustiti u Bjeluhi, gde će nas čekati vozilo, koje će nas vratiti na Čakor do 18:00. Nakon toga slobodne aktivnosti, druženje uz logorsku vatru i odmor.

Kružnom turom, preći ćemo 1000 m visinske razlike, isto toliko i u spustu i 20 km hoda.

Napomena: na usponu ka Nedžinatu postoji na više mesta izvor pijaće vode.

Nedelja 13. jun

Dan i ustajanje po želji. Ko bude raspoložen u 8:00, krenućemo na pitomu i laganu šetnju do vrhova Planinica (2077 m) i Vaganica ( 2112 m), a povratak je do 12:00. Raspremanje kampa, pakovanje i polazak ka Beogradu u 14:00. Sa usputnom pauzom, dolazak u Beograd do 22:00.

Kotizacija: 50 eura (na bazi 8 učesnika).

Kotizacija obuhvata prevoz kombijem, putarine, troškove noćenja i ishrane vozača.

Oprema: za visokogorske uspone + šator, vreća, podloga..

Dokumenta: članska kartica sa markicom za tekuću godinu, pasoš ili lična karta, zdravstvena knjižica, putno osiguranje

Hrana: iz ranca

Napomena: obavezno je nošenje zaštitnih maski u prevozu!!!

Vodič: Bojan Jelić, MB 675 tel. 064/031 0146, i-mejl: bokijelic3@gmail.com

Prijave uz uplatu punog iznosa od 50 eura, svakog četvrtka od 19-20 časova na sastancima PK “Radnički“, ul. Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst. Moguća je i uplata preko računa. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, u protivnom vodič vraća polovinu sume. U slučaju odustajanja dan pre puta vodič zadržava kompletnu sumu.

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf , kao i  preporuka za primenu mera prevencija i smanjenja rizika prenošenja virusa SARS-CoV-2, koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.