Loading Догађаји

Неџинат (локално становништво из села подно Чакора изговара “Нећинат“), један је од најређе пењаних проклетијских врхова. Налази се на самој граници Црне Горе и Аутономне покрајине Косова и Метохије, и по речима великог познаваоца предела Чакора и околине, Зорана Пауновића из села Велике, Неџинат и његово окружење једно је од последњних дивљих и неистражених места на Балкану.

За ову привилегију и целу организацију захвалићемо изузетној породици Пауновић из села Велика под Чакором. Зоран, Данило и Марко Пауновић сваке године нам несебично организују дружење и планинарење на мање познате врхове чакорских Проклетија. Ове године такође настављамо традицију, а избор је пао на удаљени, прелепи и импозантни Неџинат.

Петак 11. јун 

Полазак у 7:00 из улице Агостина Нета, паркинг преко пута Делта Ситија у правцу савског кеја. Долазак у Беране до 13:00, где се састајемо са нашим домаћинима. У Беранама се можемо снабдети намирницама и свим потрепштинама за два дана.

Затим обилазимо манастир Ђурђеве Ступове, а након посете манастиру, одлазимо у село Велика, традиционално у посету породичној кући Пауновића, где ћемо мало предахнути и одморити.

Ка превоју Чакор полазимо у 17:30. Пут и серпентине по Чакору нешто су јединствено и несвакидашње и тај превој званично је био највиши путни превој у целој старој Југославији- на висини од чак 1800 метара. По речима мештана, у срећнија времена, пре ратова, бајкери и природњаци из целога света масовно су долазили да прођу поменутим превојем и говорили како ништа слично и лепше нису видели.

Након сат времена вожње долазимо на Чакор (1800 м), постављамо шаторе и камп и имамо времена за одмор и слободне активности. На месту где логорујемо је и извор пијаће воде.

Субота 12. јун

Устајање у 6:00, а полазак на акцију у 6:30. Возилом се спуштамо 30 минута низ превој Чакора ка Пећи, где око 7:00 долазимо до места Бјелухи, одакле ћемо и почети нашу акцију.

Првих 7 км, пратимо реку Пећку Бистрицу њеним узводним током, без великих успона. Након неких 2 сата хода, долазимо у Јеленак, где је колиба и где нас чека пауза и одмор. Након тога почиње успон ка Неџинату.

Планирано време изласка на врх Неџинат (2341 м) је око 12:00. На врху ћемо уживати целих сат времена, а затим настављамо дугачким гребеном Неџината према северозападу, одакле ћемо гледати на чаробно ледничко Кућишко језеро.

Око 15 часова долазимо на ливаде Пауновића, са којих ћемо се спустити у Бјелухи, где ће нас чекати возило, које ће нас вратити на Чакор до 18:00. Након тога слободне активности, дружење уз логорску ватру и одмор.

Кружном туром, прећи ћемо 1000 м висинске разлике, исто толико и у спусту и 20 км хода.

Напомена: на успону ка Неџинату постоји на више места извор пијаће воде.

Недеља 13. јун

Дан и устајање по жељи. Ко буде расположен у 8:00, кренућемо на питому и лагану шетњу до врхова Планиница (2077 м) и Ваганица ( 2112 м), а повратак је до 12:00. Распремање кампа, паковање и полазак ка Београду у 14:00. Са успутном паузом, долазак у Београд до 22:00.

Котизација: 50 еура (на бази 8 учесника).

Котизација обухвата превоз комбијем, путарине, трошкове ноћења и исхране возача.

Опрема: за високогорске успоне + шатор, врећа, подлога..

Документа: чланска картица са маркицом за текућу годину, пасош или лична карта, здравствена књижица, путно осигурање

Храна: из ранца

Напомена: обавезно је ношење заштитних маски у превозу!!!

Водич: Бојан Јелић, МБ 675 тел. 064/031 0146, и-мејл: bokijelic3@gmail.com

Пријаве уз уплату пуног износа од 50 еура, сваког четвртка од 19-20 часова на састанцима ПК “Раднички“, ул. Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст. Могућа је и уплата преко рачуна. У случају одустајања пронаћи замену, у противном водич враћа половину суме. У случају одустајања дан пре пута водич задржава комплетну суму.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf , као и  препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.