Loading Догађаји

Проклетије су висок планински венац на југоисточном рубу Динарског планинског система и простиру се у источној Црној Гори, јужној Србији (Метохија) и северној Албанији. Овога пута одлучили смо се за Росни врх 2524м, до кога се долази из долине Ропојане. Не истиче се по техничкој захтевности нити експонираности, али зато по својој лепоти и чистини заузима сам врх лествице међу проклетијским дивовима. Росни врх или Маја Росит са правом важи за бисер Проклетија. Други врх, Каранфил Љуљашевића 2290м, пење се из предивне долине Грбаје и подједнако је привлачан и узбудљив. Налази се изнад цирка Грапе, где се добар део лета задржава снег.

Трошкови превоза: 7200 динара

(обухвата превоз минибусом са путаринама, ноћење и исхрана за возача)

Смештај: Планинарски дом “Бранко Котлајић“

Дом поседује спаваће собе, постељину, кухињу (фрижидер, ел.шпорет), тоалет са тушевима, заједничку просторију за ручавање. У кухињи се може припремати храна, а у близини дома се налазе и два ресторана. Ношење вреће за спавање је индивидуална ствар.

Цена ноћења: 8 евра/ноћ ( плаћа се у дому )

                          600 дин/ноћ за чланове ПК Раднички

Боравишна такса: 1 евро/дан (плаћа се у ТО Гусиње)

Улазак у Национални парк “Проклетије“: 3 евра/дан (плаћа се на лицу места)

Превоз џиповима: 10 евра и плаћа се на лицу места

Опрема: за високогорске успоне -гојзерице, слојевита одећа, кабаница, шешир, заштита од сунца, прва помоћ, штапови, чеона лампа са резервном батеријом итд.

Документа: лична карта или пасош, чланска картица са маркицом за 2023. годину

Храна: из ранца, на успон првог дана понети минимум 3 литра воде

Водичи: Горан Стојановић МБ 520, тел. 062/294-026 и Александар Лукић, тел 064/142-0012

Пријаве код водича на назначене телефоне уз уплату пуног износа, сваког четвртка у просторијама ПК Раднички, Ђурићева 3а, Звездара од 19-20 часова. Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. Могућа је и уплата преко рачуна. У случају одустајања пронаћи замену, у противном уплаћени новац се не враћа нити се може распоредити на другу акцију.

Напомена: Због касног доласка у дом и немогућности набавке намирница у продавницама Гусиња, пожељно је понети храну из Београда. На успон првога дана понети минимум 3 литра воде.

Поглед са Росног врха

Ледничко језеро

ПРОГРАМ

Петак 13. октобар

Полазак у 16:30 са паркинга из улице Др. Агостина Нета, преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја. Паркинг је најближи згради Техноманије. Долазак у Планинарски дом ,,Бранко Котлајић“ у Грбаји до 01 час иза поноћи. Ноћење.

Субота 14. октобар

Устајање у 6:00, доручак, паковање и у 7:00 полазак џиповима ка селу Вусање и даље ка караули Застан. Око 08 часова започињемо нашу целодневну акцију на врх Росни врх. Стаза није технички захтевна, али треба рећи да је дугачка, са доста висинске разлике и да је потребно имати солидан ниво кондиције за ову прелепу високогорску акцију. Време успона и спуста износиће око 10 сати. Висинска разлика која се савладава је 1200 мнв са 20 км пешачења. Стаза нас води Ропојанском долином, преко карауле Застан, након чега улазимо у шумски део стазе, а након тога и на саму голет којом ћемо ићи све до врха уживајући у несвакидашњим погледима на дивље беспуће Проклетија. У повратку до села Вусање нећемо користити превоз џиповима, сем ако учесници акције то не буду изричито захтевали. У том случају, тај превозсе додатно плаћа. У Вусању би требали бити око 18 часова. Након тога одлазимо на заслужени одмор у Гусиње, где можете пробати локалне ћевапе, колаче у чувеној посластичарници Шар или попити пиће у башти код Евлијана. Повратак у дом, слободне активности и ноћење.

Поглед са Каранфила Љуљашевић

Пролаз кроз Љубокуће

Недеља 15. октобар

Устајање у 6:00, а у 7:00 је полазак на успон на врх Каранфил Љуљашевића. Ово је још један од врхова који се ређе походи, али по својој лепоти не заостаје ни најмање за осталим Каранфилима. Од дома се врши успон до прелепе долине Љубокућ на коти 2010м, где се изнад цирка Грапа издиже сам врх. Са њега се пружа прелеп поглед на све врхове које пењемо из долине Грбаје или Ропојане. Након повратка са туре, сређивање дома, паковање и полазак ка Београду је у 14:30. Са паузом у Новом Пазару долазак у Београд око 23 часа.

 Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи.