Loading Događaji

Prokletije su visok planinski venac na jugoistočnom rubu Dinarskog planinskog sistema i prostiru se u istočnoj Crnoj Gori, južnoj Srbiji (Metohija) i severnoj Albaniji. Ovoga puta odlučili smo se za Rosni vrh 2524m, do koga se dolazi iz doline Ropojane. Ne ističe se po tehničkoj zahtevnosti niti eksponiranosti, ali zato po svojoj lepoti i čistini zauzima sam vrh lestvice među prokletijskim divovima. Rosni vrh ili Maja Rosit sa pravom važi za biser Prokletija. Drugi vrh, Karanfil Ljuljaševića 2290m, penje se iz predivne doline Grbaje i podjednako je privlačan i uzbudljiv. Nalazi se iznad cirka Grape, gde se dobar deo leta zadržava sneg.

Troškovi prevoza: 7200 dinara

(obuhvata prevoz minibusom sa putarinama, noćenje i ishrana za vozača)

Smeštaj: Planinarski dom “Branko Kotlajić“

Dom poseduje spavaće sobe, posteljinu, kuhinju (frižider, el.šporet), toalet sa tuševima, zajedničku prostoriju za ručavanje. U kuhinji se može pripremati hrana, a u blizini doma se nalaze i dva restorana. Nošenje vreće za spavanje je individualna stvar.

Cena noćenja: 8 evra/noć ( plaća se u domu )

                          600 din/noć za članove PK Radnički

Boravišna taksa: 1 evro/dan (plaća se u TO Gusinje)

Ulazak u Nacionalni park “Prokletije“: 3 evra/dan (plaća se na licu mesta)

Prevoz džipovima: 10 evra i plaća se na licu mesta

Oprema: za visokogorske uspone -gojzerice, slojevita odeća, kabanica, šešir, zaštita od sunca, prva pomoć, štapovi, čeona lampa sa rezervnom baterijom itd.

Dokumenta: lična karta ili pasoš, članska kartica sa markicom za 2023. godinu

Hrana: iz ranca, na uspon prvog dana poneti minimum 3 litra vode

Vodiči: Goran Stojanović MB 520, tel. 062/294-026 i Aleksandar Lukić, tel 064/142-0012

Prijave kod vodiča na naznačene telefone uz uplatu punog iznosa, svakog četvrtka u prostorijama PK Radnički, Đurićeva 3a, Zvezdara od 19-20 časova. Bez izvršene uplate prijava se smatra nevažećom. Moguća je i uplata preko računa. U slučaju odustajanja pronaći zamenu, u protivnom uplaćeni novac se ne vraća niti se može rasporediti na drugu akciju.

Napomena: Zbog kasnog dolaska u dom i nemogućnosti nabavke namirnica u prodavnicama Gusinja, poželjno je poneti hranu iz Beograda. Na uspon prvoga dana poneti minimum 3 litra vode.

Pogled sa Rosnog vrha

Ledničko jezero

PROGRAM

Petak 13. oktobar

Polazak u 16:30 sa parkinga iz ulice Dr. Agostina Neta, preko puta Delta sitija u pravcu Savskog keja. Parking je najbliži zgradi Tehnomanije. Dolazak u Planinarski dom ,,Branko Kotlajić“ u Grbaji do 01 čas iza ponoći. Noćenje.

Subota 14. oktobar

Ustajanje u 6:00, doručak, pakovanje i u 7:00 polazak džipovima ka selu Vusanje i dalje ka karauli Zastan. Oko 08 časova započinjemo našu celodnevnu akciju na vrh Rosni vrh. Staza nije tehnički zahtevna, ali treba reći da je dugačka, sa dosta visinske razlike i da je potrebno imati solidan nivo kondicije za ovu prelepu visokogorsku akciju. Vreme uspona i spusta iznosiće oko 10 sati. Visinska razlika koja se savladava je 1200 mnv sa 20 km pešačenja. Staza nas vodi Ropojanskom dolinom, preko karaule Zastan, nakon čega ulazimo u šumski deo staze, a nakon toga i na samu golet kojom ćemo ići sve do vrha uživajući u nesvakidašnjim pogledima na divlje bespuće Prokletija. U povratku do sela Vusanje nećemo koristiti prevoz džipovima, sem ako učesnici akcije to ne budu izričito zahtevali. U tom slučaju, taj prevozse dodatno plaća. U Vusanju bi trebali biti oko 18 časova. Nakon toga odlazimo na zasluženi odmor u Gusinje, gde možete probati lokalne ćevape, kolače u čuvenoj poslastičarnici Šar ili popiti piće u bašti kod Evlijana. Povratak u dom, slobodne aktivnosti i noćenje.

Pogled sa Karanfila Ljuljašević

Prolaz kroz Ljubokuće

Nedelja 15. oktobar

Ustajanje u 6:00, a u 7:00 je polazak na uspon na vrh Karanfil Ljuljaševića. Ovo je još jedan od vrhova koji se ređe pohodi, ali po svojoj lepoti ne zaostaje ni najmanje za ostalim Karanfilima. Od doma se vrši uspon do prelepe doline Ljubokuć na koti 2010m, gde se iznad cirka Grapa izdiže sam vrh. Sa njega se pruža prelep pogled na sve vrhove koje penjemo iz doline Grbaje ili Ropojane. Nakon povratka sa ture, sređivanje doma, pakovanje i polazak ka Beogradu je u 14:30. Sa pauzom u Novom Pazaru dolazak u Beograd oko 23 časa.

 Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Prema Zakonu o turizmu (član 86. stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Molimo da se ne prijavljuju osobe sa posebnim prohtevima, nervozni, svadljivi, nespremni na kompromise, koji sve podređuju ličnom komforu, a nemaju osećaj za timski duh i potrebe drugih ljudi.