Loading Догађаји

Проклетије су висок планински венац на југоисточном рубу Динарског планинског система и простиру се у источној Црној Гори, јужној Србији (Метохија) и северној Албанији. Овога пута одлучили смо се за ређе вођене, а изузетно атрактивне врхове Колата- Злу Колату 2534м и  Добру Колату 2528м.  Зла Колата је највиша тачка Црне Горе. Постоји и трећа Колата -Равна Колата, иако по висини незнатно већа, једина од њих три задире на територију Албаније. Надамо се да ћете уживати…

Фото: Сања Марјановић

Трошкови превоза: 6000 динара

(обухвата превоз минибусом са путаринама, ноћење и оброци за возача)

Смештај: Планинарски дом “Бранко Котлајић“ у долини Грбаје

Дом поседује спаваће собе, постељину, кухињу(фрижидер), тоалет са тушевима, заједничку просторију за ручавање. У кухињи се може припремати храна, а у близини дома се налазе и два ресторана. Ношење вреће за спавање је индивидуална ствар.

Цена ноћења: 8 евра/ноћ (плаћа се у дому)

                         600 дин/ноћ за чланове ПК Раднички

Боравишна такса: 1евро/дан (плаћа се у ТО Гусиње)

Улазак у Национални парк “Проклетије“: 1 евро/дан (плаћа се на лицу места)

Опрема:  За високогорске успоне, (гојзерице, кабаница, шешир, заштита од сунца, прва помоћ, штапови итд), чеона лампа са резервном батеријом

Храна: из ранца на стази, у Гусињу и дому по жељи (самостално припремање у кухињи или ресторан). Понети минимум 3л воде.

Документа: лична карта или пасош, чланска картица са маркицом за 2022. годину

Водичи: Марко Грујић, тел 063 1659908

              Ненад Царевић , тел 064 6840137

Пријаве код водича уз уплату пуног износа, сваког четвртка у просторијама ПК Раднички, Ђурићева 3а, Звездара од 19-20 часова. Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. Могућа је и уплата преко рачуна. У случају одустајања пронаћи замену, у противном уплаћени новац се не враћа.

Напомена: Због касног доласка у дом, и немогућности набавке намирница у продавницама Гусиња, пожељно је понети своју храну. На успон првога дана понети минимум 3 литра воде. У долини Грбаје недалеко од дома постоји неколико ресторана где се може обедовати.

ПРОГРАМ

Петак 09. септембар

Полазак у 16:30 са паркинга из улице Др. Агостина Нета, преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја. Паркинг је најближи згради Техноманије. Долазак у Планинарски дом ,,Бранко Котлајић“ у Грбаји до 01 час иза поноћи. Ноћење.

Колата
Фото: Сања Марјановић

Фото: Сања Марјановић

 

 

 

 

 

 

Субота 10. септембар

Устајање у 6:00, доручак, паковање и у 6:30 полазак возилом ка селу Вусање. Око 7 часова из села започињемо нашу целодневну акцију на врхове Колата. Стаза нема ризичне нити експониране деонице, али је изузетно кондиоционо захтевна. У зависности од јачине групе, време успона и спуста износиће 11-13 сати. Висинска разлика која се савладава је 1500 мнв, са 22 км пешачења. Са Зле Колате наставља се на оближњу Добру Колату, која је јако близу и скоро у истој равни. Ко жели да одмара и ужива у погледима на горостасе Проклетија, може остати на врху Зле Колате и сачекати групу док се поново не врати. Повратак је истом стазом. На успон понети 3-4 литра воде. Повратак у село Вусање до 20 часова. Након тога одлазимо на заслужени одмор у Гусиње, где пробати локалне ћевапе, колаче у чувеној посластичарници Шар или попити пиће у башти код Евлијана. Повратак у дом, слободне активности и ноћење.

Поглед на село Вусање
Фото: Александар Лукић

Недеља 11. септембар

Устајање по жељи, а ко жели у 8:00 је полазак на успон на врх Караулу 1915м. Успон није тежак, нити дуготрајан, и свако може са уживањем попети овај врх, који уз Волушницу у летњим месецима важи за један од лакших врхова Проклетија са кога се пружа незабораван панорамски поглед на масив Проклетија. Ко буде желео да одмори од напорних успона на Колате и остане у дому, може да прошета до три предивне ливаде долине Грбаје. Након повратка са туре, сређивање дома, паковање и полазак ка Београду је у 14:30. Са паузом у Новом Пазару долазак у Београд до 23 часова.

Поглед са Карауле

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.