Loading Догађаји

Риор 881м, Мали Маљен 909м, Велики Маљен 959м, Краљев сто 1104м

„Између Маљена и Равне горе простире се мало позната планина Риор, његов дуги гребен најужа је вододелница сливова Колубаре и Западне Мораве. Красе га непрегледна пространства ливада, испресецана шумарцима и удолинама. Најбоље време за обилазак је рано пролеће, када цвета ерика (Erica carnea), позната и под називом врес. Тада је читав овај простор прошаран љубичастим ћилимом сатканим од ове биљке. Доживети такав спектар боја је величанствен доживљај“  одломак из књиге: ПЛАНИНА, ЧОВЕК, БИЉКА-Даниел Винцек, Борисав Челиковић

Водич: Бојан Миловановић, МБ 466; тел: 064 11 11 303; e-mail: bojanplaninar@gmail.com                                                                  

Превоз: 2.500 дин (укључује трошак превоза, путарине и исхрану за возача)

Документа: лична карта, чланска картица са маркицом за 2024, здравствена картица

Опрема: планинарске ципеле, јакна, капа, рукавице, прва помоћ, чеона лампа…

Храна: из ранца, понети 1,5 л воде

Пријаве уз обавезну уплату превоза као и све додатне информације код водича на тел. 064 11 11 303. У случају отказивања потребно је наћи замену, јер се новац не враћа нити се може пребацити на неку следећу акцију.

Erica carnea= врес

Програм

Полазак у недељу 14. априла у 7:00 са паркинга у улици Др. Агостина Нета -Нови Београд (преко пута TC Delta City) иза зграде Техноманије. Путујемо преко Мионице до Равне горе и цркве Светог Георгија.

Око 9:30 полазак на пешачку туру којом ћемо прећи преко врхова Риорак 721м, Риор 881 м стазом која нас води пут Малог и Великог Маљена 959 м и даље преко Чикера и Власова 1033 м до највишег врха Маљена-Краљев сто 1104 м, након чека се спуштамо на главни пут где ће нас чекати превоз и одвести до Дивчибара где ћемо направити паузу у неком од ресторана.

Укупна дужина стазе око 16-17 км, висинска разлика у успону око 500 м, укупно трајање пешачења са паузама 6-7 сати.

Полазак за Београд најкасније у 19:00, долазак око 21:00.

 

Маљен

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.