Loading Догађаји

ШTEДИM je нaзив зa плaнину и плaнинскo пoдручje у сeвeрoистoчнoм oгрaнку прoклeтиjскoг лaнцa, у грaничнoм пoдручjу Црнe Гoрe и САП Кoсoвa и Метохије,  jужнo oд грaдa Рoжaja, сeвeрнo oд рeкe Пeћкe Бистрицe (Ругoвскe клисурe) и сeвeрoистoчнo oд Пeћи. Ради се о пределу изузетне лепоте и нетакнуте природе.

26.март (петак): полазак у 17:00, улица Др. Агостина Нета -Нови Београд (преко пута TC Delta City) улицом према Сави. Путујемо аутопутем до Прељине и даље преко Краљева и Новог Пазара до Рожаја, наставак превоза путем према Кули још 7 км, одвајање локалним путем према Штедиму докле буде могуће доћи минибусом. Надамо се да ће у том периоду пут до дома бити проходан за комби али треба рачунати на опцију да пешачимо око 1:30 минута  (око 6 км) до новоизграђеног планинарског дома Штедим који се налази на 1750м у власништву наших пријатеља из ПК Ахмица Рожаје. Долазак у дом је планиран око поноћи, смештај, ноћење.

27.март (субота): После доручка, у 8:00 крећемо на успон према врху Ахмица 2272м, укупно трајање успона до врха је до 3 сата. После паузе на врху, повратак у дом, дужина стаза у оба правца око 10 км. Дружење са домаћинима, ноћење.

28.март (недеља): У 6:00 полазак на успон на врх Жљеб 2365м или Русулију 2382м. У  зависности од временских услова и квалитета снега на терену ћемо проценити која је опција најбоља. Повратак са врха у дом. Паковање опреме, спремање дома и пешачење до превоза. Полазак за Београд где са успутним паузама стижемо око 23:00.

Документа: лична карта или пасош, чланска картица са маркицом за текућу годину

Котизација: 5.000 динара (укључује трошак превоза, путарине, смештај и исхрану за возача)

Цена ноћења: Укупно 10,00 евра за 2 ноћења и плаћа се у дому

Опрема: стандардна за врхове преко 2000м у зимским условима: цепин, дерезе, врећа за спавање, чеона лампа, камашне, штапови….

Напомена: обавезно је ношење маске за лице у превозу

Пријаве уз обавезну уплату превоза као и све додатне информације код водича или на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички четврком од 19:00 у ул.Војводе Шупљикца 31, Београд. У случају одустајања котизација се не враћа осим ако се обезбеди замена.

Водич: Бојан Миловановић, МБ 466                                                                         
Контакт телефон: 064 11 11 303       e-mail: bojanplaninar@gmail.com   

Поглед на Ахмицу

                                                                

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање  Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности  Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf  као и мера превенције за спречавање епидемије изазване вирусом COVID-19 које су на снази  у моменту извођења путовања. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.