Loading Događaji

ŠTEDIM je naziv za planinu i planinsko područje u severoistočnom ogranku prokletijskog lanca, u graničnom području Crne Gore i SAP Kosova i Metohije,  južno od grada Rožaja, severno od reke Pećke Bistrice (Rugovske klisure) i severoistočno od Peći. Radi se o predelu izuzetne lepote i netaknute prirode.

26.mart (petak): polazak u 17:00, ulica Dr. Agostina Neta -Novi Beograd (preko puta TC Delta City) ulicom prema Savi. Putujemo autoputem do Preljine i dalje preko Kraljeva i Novog Pazara do Rožaja, nastavak prevoza putem prema Kuli još 7 km, odvajanje lokalnim putem prema Štedimu dokle bude moguće doći minibusom. Nadamo se da će u tom periodu put do doma biti prohodan za kombi ali treba računati na opciju da pešačimo oko 1:30 minuta  (oko 6 km) do novoizgrađenog planinarskog doma Štedim koji se nalazi na 1750m u vlasništvu naših prijatelja iz PK Ahmica Rožaje. Dolazak u dom je planiran oko ponoći, smeštaj, noćenje.

27.mart (subota): Posle doručka, u 8:00 krećemo na uspon prema vrhu Ahmica 2272m, ukupno trajanje uspona do vrha je do 3 sata. Posle pauze na vrhu, povratak u dom, dužina staza u oba pravca oko 10 km. Druženje sa domaćinima, noćenje.

28.mart (nedelja): U 6:00 polazak na uspon na vrh Žljeb 2365m ili Rusuliju 2382m. U  zavisnosti od vremenskih uslova i kvaliteta snega na terenu ćemo proceniti koja je opcija najbolja. Povratak sa vrha u dom. Pakovanje opreme, spremanje doma i pešačenje do prevoza. Polazak za Beograd gde sa usputnim pauzama stižemo oko 23:00.

Dokumenta: lična karta ili pasoš, članska kartica sa markicom za tekuću godinu

Kotizacija: 5.000 dinara (uključuje trošak prevoza, putarine, smeštaj i ishranu za vozača)

Cena noćenja: Ukupno 10,00 evra za 2 noćenja i plaća se u domu

Oprema: standardna za vrhove preko 2000m u zimskim uslovima: cepin, dereze, vreća za spavanje, čeona lampa, kamašne, štapovi….

Napomena: obavezno je nošenje maske za lice u prevozu

Prijave uz obaveznu uplatu prevoza kao i sve dodatne informacije kod vodiča ili na redovnim sastancima u prostorijama PK Radnički četvrkom od 19:00 u ul.Vojvode Šupljikca 31, Beograd. U slučaju odustajanja kotizacija se ne vraća osim ako se obezbedi zamena.

Vodič: Bojan Milovanović, MB 466                                                                         
Kontakt telefon: 064 11 11 303       e-mail: bojanplaninar@gmail.com   

Pogled na Ahmicu

                                                                

Učesnici akcije planinare na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje  Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti  Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf  kao i mera prevencije za sprečavanje epidemije izazvane virusom COVID-19 koje su na snazi  u momentu izvođenja putovanja. Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

*Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.