Loading Догађаји

Увек магичан и мистичан Ртањ, поред добро познатих успона северном и јужном страном има и друге  стазе за љубитеље адреналина и “путева којима се ређе иде“. Стаза “супер север“ је технички захтевнија од северне и јужне стране и вероватно и најатрактивнија, али захтева добру физичку кондицију, велику пажњу и опрезност.

Водич: Ненад Царевић, тел. 064 684 01 37

Цена: 3.000 динара

Документа: чланска картица са мартицом за 2024.г, лична карта, здравствена картица

Опрема: гојзерице, мали ранац са водом (3-4 литра) и храном, штапови, камашне, заштита од ветра и евентуалне кише,крема за заштиту од сунца и наравно – лепо расположење и изванредна кондиција!

Пријаве и информације код водича на телефон или на састанцима клуба, четвртком од 19 часова (улицa Ђурићева 3а). Пријава је валидна уплатом целокупног износа за превоз. У случају отказивања наћи замену, јер се новац не враћа нити се може пребацити на неку другу акцију.

 

Програм

Полазак у суботу 29. јуна тачно у 6:00 часова са паркинга у Устаничкој 125 ц (Коњарник, код хотела „Србија“). Неопходно је да дођете 15 минута раније како бисмо кренули на време. Путујемо ауто-путем до Параћина, где се одвајамо на зајечарску магистралу, до села Луково одакле крећемо на успон.

Стаза је обележена и има попадалог дрвећа. Нагиб је солидан, тако да до гребена савлађујемо четвороцифрену висинску разлику 1000м, па треба да имамо уједначен, квалитетан темпо, са паузама које нису дуге. Прелазимо цео Ртањ гребеном, пењемо се на Шиљак и потом враћамо јужном страном ка насељу Ртањ која је маркирана.

Укупна дужина трасе је 15 километара, са успоном од 1400 метара. 

Од Лукова до почетка гребена има свега 4 км, али на том потезу достижемо успон од 1000 м!

У Београд стижемо најкасније до 23:00.

НАПОМЕНА!!!

1) Ова акција захтева одличну кондицију!

2) Ртањ је планина на којој нема много извора (нема их дуж целе трасе!). С обзиром да га ми целог прелазимо гребеном, понесите доста воде (3-4 литра). Препоручујем обичну (негазирану) воду и да у њу нацедите по лимун (1 на литар), без шећера, јер ће вас то много боље хидрирати од обичне воде.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности