Loading Догађаји

Планина Ртањ у источној Србији због своје специфичности све више добија митски статус међу планинарима и осталим поштоваоцима природе. Ма колико пута да смо посетили Ртањ, тешко да ћемо чути да смо га се заситили и да не желимо да га посетимо опет. Пођимо поново у загрљај Ртњу. Планинари који први пут долазе на ову планину имаће прилику да осете и доживе оно нешто необјашњиво и да заувек урежу у себе велику енергију планине Ртањ.

11. април – субота: Полазак у 6.00 са паркинга из улице Агостина Нета, преко пута Делта Ситија у правцу Савског кеја. На полазну тачку успона доћи ћемо до 9 часова. На располагању биће две варијанте успона на врх – северном и јужном страном. На планини нема извора, тако да је потребно понети бар 2 л воде.

Прва варијанта: 
Успон северном страном планине, кондиционо и технички тежи је од успона јужном страном, али у пролећним и летњим условима не представља велику препреку за планинаре, чак и просечне кондиције. Стаза је испреплитана шумом, гребенима, ливадама, изузетним пропланцима и видиковцима. Уз паузе и одмарања на атрактивним деловима стазе успон ће трајати до 5 часова. На врху Шиљак (1565м) спојићемо се са групом која буде долазила јужном страном, након чега ћемо се сви заједно спустити јужном страном у село Ртањ. Висинска разлика коју треба савладати износи око 1200 мнв.

Друга варијанта:
Група која се буде пела на планину јужном страном, продужиће возилом још 6 км до истоименог села Ртањ, одакле ће кренути пут врха. Конфигурација терена јужне стране планине веома се разликује од северне. Прве део стазе води кроз шуму, а други део је ливадски терен – прошаран многобројним врстама биља и пољског цвећа. Стаза је једноставна, у серпентинама до самог врха и сваки планинар без великих напора и журбе може изаћи на врх Шиљак. Успон јужном страном трајаће између 3-4 сата, а висинска разлика биће нешто мања од 1000 мнв.Уколико неко бржег темпа изађе до врха и не жели да чека групу са северне стране, може у договору са водичем истим путем кренути ка подножју планине.

По доласку у село Ртањ, сви заједно ћемо отићи до ресторана на ручак и одмор.

Цена: 1.800 динара за минибус. За број од 40 и више учесника цена је 1500 динара. У цену улази: превоз са путаринама, трошкови хране возача.

Опрема: ципеле, штапови

Документа: планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2020. годину

Водичи:
Бојан Јелић МБ 675, тел. 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com, водич северном страном планине
Филип Костадиновић, тел. 063/806-6258, filipkostadinovic@aol.com, водич јужном страном планине

Пријаве уз аконтацију од 1.000 динара, сваког четвртка од 19-20ч у просторијама ПД Раднички, ул. Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст. Могућа је и уплата преко рачуна. Без уплаћене аконтације пријава се сматра неважећом. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.

Учесници акције на акцију полазе на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf  .Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана успона у случају непредвиђених околности.