Loading Događaji

Planina Rtanj u istočnoj Srbiji zbog svoje specifičnosti sve više dobija mitski status među planinarima i ostalim poštovaocima prirode. Ma koliko puta da smo posetili Rtanj, teško da ćemo čuti da smo ga se zasitili i da ne želimo da ga posetimo opet. Pođimo ponovo u zagrljaj Rtnju. Planinari koji prvi put dolaze na ovu planinu imaće priliku da osete i dožive ono nešto neobjašnjivo i da zauvek urežu u sebe veliku energiju planine Rtanj.

11. april – subota: Polazak u 6.00 sa parkinga iz ulice Agostina Neta, preko puta Delta Sitija u pravcu Savskog keja. Na polaznu tačku uspona doći ćemo do 9 časova. Na raspolaganju biće dve varijante uspona na vrh – severnom i južnom stranom. Na planini nema izvora, tako da je potrebno poneti bar 2 l vode.

Prva varijanta: 
Uspon severnom stranom planine, kondiciono i tehnički teži je od uspona južnom stranom, ali u prolećnim i letnjim uslovima ne predstavlja veliku prepreku za planinare, čak i prosečne kondicije. Staza je ispreplitana šumom, grebenima, livadama, izuzetnim proplancima i vidikovcima. Uz pauze i odmaranja na atraktivnim delovima staze uspon će trajati do 5 časova. Na vrhu Šiljak (1565m) spojićemo se sa grupom koja bude dolazila južnom stranom, nakon čega ćemo se svi zajedno spustiti južnom stranom u selo Rtanj. Visinska razlika koju treba savladati iznosi oko 1200 mnv.

Druga varijanta:
Grupa koja se bude pela na planinu južnom stranom, produžiće vozilom još 6 km do istoimenog sela Rtanj, odakle će krenuti put vrha. Konfiguracija terena južne strane planine veoma se razlikuje od severne. Prve deo staze vodi kroz šumu, a drugi deo je livadski teren – prošaran mnogobrojnim vrstama bilja i poljskog cveća. Staza je jednostavna, u serpentinama do samog vrha i svaki planinar bez velikih napora i žurbe može izaći na vrh Šiljak. Uspon južnom stranom trajaće između 3-4 sata, a visinska razlika biće nešto manja od 1000 mnv.Ukoliko neko bržeg tempa izađe do vrha i ne želi da čeka grupu sa severne strane, može u dogovoru sa vodičem istim putem krenuti ka podnožju planine.

Po dolasku u selo Rtanj, svi zajedno ćemo otići do restorana na ručak i odmor.

Cena: 1.800 dinara za minibus. Za broj od 40 i više učesnika cena je 1500 dinara. U cenu ulazi: prevoz sa putarinama, troškovi hrane vozača.

Oprema: cipele, štapovi

Dokumenta: planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2020. godinu

Vodiči:
Bojan Jelić MB 675, tel. 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com, vodič severnom stranom planine
Filip Kostadinović, tel. 063/806-6258, filipkostadinovic@aol.com, vodič južnom stranom planine

Prijave uz akontaciju od 1.000 dinara, svakog četvrtka od 19-20č u prostorijama PD Radnički, ul. Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst. Moguća je i uplata preko računa. Bez uplaćene akontacije prijava se smatra nevažećom. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.

Učesnici akcije na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf  .Napominjemo da prema Zakonu o turizmu (član 86, stav 4) za putovanje nije obezbeđena zaštita u pogledu garancija putovanja.

Vodič zadržava pravo izmene plana uspona u slučaju nepredviđenih okolnosti.