Loading Догађаји

Титов Врх са својих 2747 метара највиши је врх масива Шар планине, а уједно и други највиши врх у Северној Македонији. Успон на врх није технички захтеван, али захтева изузетну кондицију и физичку припремљеност.

По ведром времену сво време пружа се хоризонт неописиве природне лепоте и спектакуларних и моћних видиковаца. Стаза је већином гребенска и засигурно је једна од најлепших на Балкану.

При успону је потребно савладати 2000м висинске разлике у укупној дужини од око 20 км. Стога молим почетнике и планинаре лошије кондиције да се не пријављују на ову акцију. 

Фото: Немања Кнежевић

Фото: Немања Кнежевић

 

 

 

 

 

 

Трошкови превоза: 60 евра

Трошкови обухватају превоз минибусом са путаринама кроз Србију и Македонију, паркинг, као и трошкове оброка и ноћења за возача.

Ноћење у ски дому КОНАК, не улази у цену и плаћа га свако за себе домару на лицу месту. Ноћење износи 15 еура.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Бићемо смештени у планинарском делу овог објекта у вишекреветним собама. Купатило је заједничко. За сваку другу врсту смештаја у објекту или негде другде у Поповој Шапки не постављати питања водичу. Свако се може снаћи и организовати у својој режији.

Дом поседује комерцијални ресторан са широм понудом , где се може јести у било које доба дана.

Опрема: стандардна за високогорске успоне (планинарске ципеле, штапови, кабаница, заштита од сунца, чеона лампа, јакна…)

Документа: пасош или лична карта, чланска картица са плаћеном маркицом за текућу годину

Водич: Бојан Јелић (МБ 675), тел: 064 0310 146; мејл: bokijelic3@gmail.com

Пријава је важећа искључиво уз уплату пуног износа, сваког четвртка у просторијама клуба, ул. Ђурићева 3а, а могућа је и уплата преко рачуна. Без извршене уплате пријава се сматра неважећом. У случају одустајања пронаћи замену, у противном уплаћени износ се не враћа.

ВАЖНА НАПОМЕНА: долазак сопственим превозом и прикључење акцији на овај начин није опција.

ПЛАН

Петак, 09. септембар

Кањон Матке

Полазак у 16:30, из улице Агостина Нета са паркинга преко пута Делта ситија у правцу Савског кеја. Паркинг је најближи згради Техноманије. Како би што пре стигли до крајњег одредишта, Попове Шапке, задржавања и пауза неће бити, правићемо само кратке и нужне паузе на пумпама. Долазак у Попову Шапку до поноћи, одмах се смештамо у собе ски дома „КОНАК“ и одлазимо на спавање.

Субота, 10. септембар

У 8 часова полазак ка Титовом врху (2747м). Од Попове Шапке ка врху воде летња и зимска стаза. Зимска је тежа, са више успона, а летња је лакша и мање захтевна, па ћемо њоме ићи у повратку.

Зимска стаза води преко врха Церипашина (2540м), затим настављамо ка врху Антена (2526м), а потом и на стрми гребенски врх Бакардан (2704м), са којег ћемо се спустити пар стотина метара како бисмо се након тога попели на сам Титов врх (2747м). Повртак летњом стазом пружа нам доживљај питомих терена, пашњака пуних стада и поглед на непрегледне зелене долине Шар планине. Успон и спуст трајаће 12 сати. Журбе неће бити, пред нама је дуг дан, а чекаће нас одмор, релаксција и ноћење. Повратак у Попову Шапку до 20 часова. Одмор, дружење и ноћење.  На стазу понети 2-3 литра воде, јер на стази извора нема. Бистри потоци постоје тек при завшници при повратку летњом стазом.

Недеља, 11. септембар

Након доручка и паковања, полазак у 9 часова. Одлазимо до кањона Матке, који је удаљен петнаестак километара од Скопља и до кога ће нам требати сат до сат и по времена вожње. Направићемо краћу пешачку туру, проћи цркве и манастире дуж кањона и окрепити се у неком од ресторана, уживајући у јединственој лепоти кањона Матке. Ко жели може приуштити себи и вожњу чамцем кроз меандере кањона. Након тога запутићемо се у центар Скопља, у који ћемо доћи око 14-15 часова. Слободно време за посету граду до 18 часова, када крећемо назад ка Београду. Долазак у Београд најкасније до 23 часова.

Скопље

 

Учесници акције дужни су да се придржавају препорука за примену мера превенције и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19, као и мера које су прописане у иностранству.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .

Према Закону о туризму (члан 86. став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

*Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

Молимо да се не пријављују особе са посебним прохтевима, нервозни, свадљиви, неспремни на компромисе, који све подређују личном комфору, а немају осећај за тимски дух и потребе других људи.