Loading Догађаји

Планинарење за свакога по Националном парку Фрушка гора – недеља 9. фебруар 2020. године.

Полазак у 7,00 сати ујутру са паркинга на почетку Сарајевске улице паркинг код Мостарске петље, пожељно доћи 15 минута пре поласка. Путујемо аутопутем преко Марадика и Сремских Карловаца до цркве Снежне Госпе на Текијама. Планинарска стаза почиње од саме цркве преко Везирца и Буковца до падина Фрушке горе. Пауза је предвиђена у планинарском дому Стражилово. Укупне дужина стазе је 15 километар

а са незнатном висинском разликом и са незаборавним видиковцима и погледима на Фрушку гору, Буковац, Сремске Карловце Нови Сад, Дунав….

Слободно време проводимо у Сремским Карловцима, а полазимо за Београд увече. 

Цена акције 1250 динара са собом понети и додатни новац да би се платила улазница за национални парк уколико буде неопходно.

Организатор, водич  и наратор Живота Лазаревић.
Упис и пријава : 064 169 99 27 sms, вибер на или на e-mail zilijenvozd@yahoo.com, или сваког четвртка од 19-20ч на састанцима ПК Раднички, ул. Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст. Приликом пријаве пожељна је аконтација, у случају одустајања наћи замену.

Документа: Лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2020. годину.

Опрема: Планинарске ципеле, кабаница, резервна пресвлака, фото апарат, осмех на лице и добро расположење.

Учесници акције планинаре на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf .  Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.
Водич задржава право измене плана акције у случају непредвиђених околности.

 

Једна од кључних победа Хабзбуршке монархије над Отоманском империјом десила се 5. августа 1716. године у близини текијског храма и оближњег брда Везирац. Догађај у историји познат као Битка код Петроварадина. Била је то победа Аустријске царске војске сачињене од хришћана многих народа којима је командовао принц Еуген Савојски. Према веровању до победе је дошло захваљујући посредовању тј. помоћи саме Богородице,  те је храм на Текијама подигнут њој у част постао споменик свих хришћана али и поражених у тој бици. Снежна Госпа је била заштитница Е. Савојског, а слику Снежне Госпе коју је даровао овој цркви приликом изградње многи верници сматрају чудотворном.

 

Срећни су људи који путују, многи срећу носе у себи…… Оскар Вајлд.