Loading Догађаји

Планинарење за свакога

Гвоздачке стене је назив за планину у западној Србији, осам километара од Рогачице. Планина припада динарском венцу, прецизније Повленско-маљенској планинској маси и налази се у подрињској регији на југоисточној граници краја познатог под именом Азбуковица. Гвоздачке стене су назване по селу Гвоздац, смештеном на пола пута од Бајине Баште према Љубовији, на дринској магистрали. У непосредној близини ове планине налази се Специјални резерват природе- кањон Трешњице и кањон Дубрашнице, станишта белоглавог супа, угрожене птичје врсте која је законом заштићена. Гребен планине нуди низ спектакуларних видиковаца са погледом на Повлен (велики, средњи и мали), Јабланик и Торничку Бобију са једне стране и долину Дрине и планине у Босни и Херцеговини ( Јахорина, Деветак, Јавор и Мајевица) са друге стране. Највиши врхови планине су Свилена стена и Соколина (1225 м).

Полазак у недељу 25. октобра у 7 сати са паркинга код Мостарске петље у близини Сарајевске улице, код солитера Sky line.  Пожељно је доћи 10 минута пре поласка. Путујемо Ибарском магистралом преко Лазаревца и Лајковца до Ваљева, па преко Дебелог брда, Пашне равни, Смиљевог поља до Винчине воде где стижемо око 9:30 часова. Ово је уједно и наша полазна тачка, одакле ћемо се шетњом по гребену испети на неколико врхова и фантастичних видиковаца од којих се не зна који је лепши: Свилена стена, Соколина, Велика стена итд..Тура није технички захтевна, а подразумева неопходну физичку кондицију. Укупна дужина стазе је око 12 км, а висинска разлика 350 метара. У Београд стижемо у касним вечерњим сатима.

Гвоздачке стене

Поглед са Гвоздачких стена

 

 

 

 

 

 

Котизација: 1600 динара (аконтацијом од 1000 динара обезбеђујете место и сигуран полазак).

Организатор, водич и наратор: Живота Лазаревић, помоћник водича Урош Костић.

Упис и пријава путем броја 064 169 99 27 позив или sms, Вајбер или на e-mail: zilijenvozd@yahoo.com. Приликом пријаве пожељна је аконтација, а у случају одустајања наћи замену, у супротном новац се не враћа. Пријаву и уплату аконтације можете извршити и на састанку планинарског клуба четвртком од 19 часова, Ул. Војводе Шупљикца 31 (Црвени крст) уз претходну консултацију са водичем.

Документа: Лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2020. годину.

Опрема: планинарске ципеле, кабаница, чеона лампа, штапови, резервна пресвлака, довољну количину течности, хране, осмех на лицу, добро расположење и љубав према природи и људима.

Напомена: Обавезно ношење маски у превозу!!

Учесници на акцију полазе на сопствену одговорност, уз придржавање препорука за наставак тренажног процеса у свим спортским објектима врхунских спортиста и осталих спортиста у систему спорта Републике Србије, а са циљем примене мера превенција и смањења ризика преношења вируса SARS-CoV-2, које је донео Кризни штаб за сузбијање заразне болести Covid-19,  као и уз придржавање мера Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: хттп://www.псс.рс/wп-цонтент/уплоадс/2015/11/6-правилник-о-безбедности.пдф. Напомињемо да према Закону о туризму (члан 86, став 4) за путовање није обезбеђена заштита у погледу гаранција путовања.

Водич задржава право измене плана или отказивања акције у случају непредвиђених околности.