Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

ПОЛАЗАК: са паркинга у Устаничкој 125ц (Коњарник), тачно у 7:00 (молимо вас да кренете на време како не бисмо каснили у повратку).

Почетак стазе, која је дуга око 12 км, налази се у Крајишту које се налази на 4,5 километра од Ресавице. Пролазимо кроз крашко поље Дивљаковац, иначе једно од ретких крашких поља Србије, где ћете уживати у његовим чарима и нестварној лепоти.

После 2,5 км пешачења стижемо до њеног величанства Ресавске пећине. О Ресавској пећини верујемо да знате готово све, а за оне који не знају ево пар информација: налази се у источној Србији, у општини Деспотовац на 7,5 км од рударског насеља Ресавице у атару села Јеловац. Смештена је на ободима крашког поља Дивљаковац у кречњачком брду Бабина глава (641 м), на надморској висини од 485 м. Једна је од најстаријих пећина у нашој земљи (80 милиона година), а старост накита се процењује на 45 милиона година. Откривена је 1962. године, а за посетиоце отворена 1972.

Дугачка је 4,5 км, детаљно истражена 2830 м, а за посетиоце је уређена стаза од 800 м. Температура у пећини је +7 степени, што подразумева да морате у ранцу понети јакну, а влажност ваздуха варира између 80 и 100 одсто. Унутрашњост пећине обилује бројним дворанама, каналима, галеријама, стубовима, сталактитима, сталагмитима, драперијама и окамењеним водопадима. Улаз је на 485 м, а најнижа тачка на коју се спуштају посетиоци пећине је на 405 м. Обилази се седам дворана и један корални канал, па ако се одлучите за обилазак пећине од водича ћете чути још пуно тога лепог и занимљивог. Цена улазнице је 300 динара.

После факултативног обиласка Ресавске пећине поћињемо успон на видиковац Чукара (642 м) и то нам је једини озбиљан успон у дану у ком обилазимо споменике природе Горње Ресаве. Од Ресавске пећине до видиковца Чукара има непун километар са висинском разликом од неких 160 м. После уживања у погледу на дивљи кањон Суваја и питому долину реке Клочанице почињемо спуст ка кањону.

Стаза нас води кроз веома живописне пределе и веома лепо уређену букову шуму до долине реке Клочанице. На 500 м од места где силазимо на макадам налази се и понор реке Клочанице, а одатле почиње суви део кањон Суваје – споменик природе III категорије. Кањон је дугачак 6 km, а литице су високе и до 450 m. На стенама овог кањона јављају се отвори бројних пећина од којих оне са леве стране припадају систему Ресавске пећине. Веће пећине које се налазе у кањону Суваје су: Хермелинска пећина, пећина Даница, Маретова пећина, Цацина пећина, Пејкова пећина…

Отвори пећина у овом кањону налазе се доста високо на врховима сипара и због тога је велики број њих неистражен. Постоји и сасвим оправдана претпоставка да је и сам кањон Суваје настао тако што је срушена таваница пећине кроз коју је раније протицао подземни ток Клочанице. Отвори садашњих пећина су били само делови великог система пећинских канала са неколико висинских спратова. Кроз сам кањон Суваје и долином реке Клочаница до самог извора пролази добар макадамски пут што омогућава свим уживаоцима природе могућност лаког приступа готово нетакнутој природи. Пре изградње пута кањон Суваје је био најнеприступачнији кањон у Горњересавском склопу а спада и у ред најужих кањона Европе. По изласку из кањона видећемо ушће Клочанице у Ресаву, део кањона Ресаве и кренути из дивљег дела Горње Ресаве у туристички.

Хидро комплекс „Лисине“ је у потпуности подређен туристима. Прво ћемо видети водопад Велики Бук, па затим и један мање познати водопад и онда одлазимо на Велико врело. Радошева пећина је у крашком брду изнад Великог врела, па ко жели, може и до ње. Остали ће се окрепити у неком од бројних ресторана или обићи воденицу и кафану у пећини, што ће бити наш избор.

ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном за успут, заштита од сунца, ветра и евентуалне кише, батеријска лампа, одећа прилагођена временским условима и пресвлака.

ЦЕНА: 1.400 динара за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином. За групу од 40 учесника, котизација се умањује за 200 динара.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ и информације на састанцима Клуба.

Водич: Ненад Царевић, 064 684 01 37